Neurázsia
Születésének 120. éves évfordulóját ünnepeltük 2023-ban a magyar géniusznak, akiről a világ beszél. Neumann János, akit a 20. század legokosabb emberének választott a The Times magazin, a matematikus, a tudós zseni, akinek köszönhetjük a játékelméletet, a közgazdasági egyensúly elméletét, a számítógépet, vagy épp a mesterséges intelligenciát. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egyetemünk Neumann János nevét viseli.  
Neurázsia
Vélemény

Neurázsia - Neumann Egyetem és Eurázsia

Grafika: Érsek-Csanádi Alexandra
Csizmadia Norbert 20/12/2023 07:30

Születésének 120. éves évfordulóját ünnepeltük 2023-ban a magyar géniusznak, akiről a világ beszél. Neumann János, akit a 20. század legokosabb emberének választott a The Times magazin, a matematikus, a tudós zseni, akinek köszönhetjük a játékelméletet, a közgazdasági egyensúly elméletét, a számítógépet, vagy épp a mesterséges intelligenciát. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egyetemünk Neumann János nevét viseli.  

Nem csak emlékévet tartottunk 2023-ban, hanem egyben programévet is. A fő célunk az volt, hogy Neumann munkásságából kiindulva arra fókuszáltunk, hogy mi az, amivel ma Neumann foglalkozna. A fenntartható energiától a fenntartható technológián át az új megoldásokra, és kihívásokra fókuszáltunk, a jövő megatrendjeiből indultunk ki, új megoldások, jövőtervezés. Ezek voltak a legfontosabb irányok.

Mik voltak az eredmények?

Ebben az esztendőben 64 programot szerveztünk, hazai és nemzetközi versenyeket a fenntartható pénzügyi technológiától, a programozásig, a fenntartható járművektől az eurázsiai fenntartható együttműködésig. Ezt az évet használtuk arra is, hogy a globális réseken keresztül megjelentünk a nemzetközi térképen is. Novemberben szerveztük meg a TEDxNeumann eseményt, amelynek az volt a jelmondata, hogy a „jelen bajnokai, a jövő hősei”, és különleges találkozások voltak térben és időben, az űrtechnológiától a hidrogénkutatásig, az okosváros-tervezésig.

Két nemzetközi bestseller könyv jelent meg magyarul Neumann János életéről, és mind a két szerzőt meghívtuk, hogy könyvüket a Neumann János Egyetemen mutassák be! Az indiai fizikus, Ananyo Bhattacharya Egy ember a jövőből című könyve márciusban, míg Benjamín Labatut chilei író könyve, a Maniac novemberben jelent meg.

Milyen volt a nemzetközi megítélése az egyetemnek, miért fontos Eurázsia?

Húsz nemzetközi egyetemi megállapodást kötöttünk 2023-ban, olyan egyetemekkel, mint a koreai UNIST (amely a világ 3. legjobb technológiai egyeteme), a thaiföldi Chulalongkorn Egyetem, amely a 17. a Global Impact Ranking rangsor alapján, de számos fontos ázsiai technológiai egyetemmel kötöttünk megállapodást és működünk együtt Indiától a Távol-Keletig.

Tel-Avivban részt vettünk egyetlen európai egyetemként az „Innovation Axis” konferencián, ahol a 300 legnagyobb izraeli befektető vesz részt minden évben. Dubajban meghívást kaptunk a „Dubai Future Forumra”, ahova nem sok európai résztvevő, különösen nem sok egyetem kap meghívást. Arra jöttünk rá, hogy használnunk kell a „Pareto-elvet”, meghatározott területekre fókuszálva, jövőbemutató, életképes és versenyképes fókuszpontokkal és kitörési pontokkal.

Megtaláltuk azt az innovációs tengelyt, amely Izraeltől Szingapúrig, Szingapúrtól Kínáig és Dél-Koreáig, magában foglalja a legjobb egyetemeket, a leginnovatívabb országokat és globális központokat. Nem Európában szeretnénk egy középszintű egyetem lenni, hanem a leginnovatívabb világtengelyen egy érdekes és üde színfoltként szeretnénk szerepelni Eurázsia térképén. Az Egyesült Arab Emírségekben bemutattuk mind a három fenntartható járművünket, Sardzsában a Megalux napelemes autót, Abu-Dzabiban a 100 százalékosan elektromos meghajtású Supermotort, valamint Dubajban a Globális Klímacsúcson egyetlen magyar meghívottként azt a fenntartható járművet, amelynek a napelem és a hidrogénmeghajtás áll a középpontjában.

Jövőorientált és fenntartható egyetemként definiáljuk magunkat, büszkék vagyunk arra, hogy a folyamatos munka eredményeként nálunk volt a legmagasabb az új jelentkezők száma a magyar egyetemek között. Tanszékek mellett pedig tudásközpontokat hoztunk létre a hidrogén-technológia, zöld technológia, mesterséges intelligencia területén.

A fókuszunk: Eurázsia és a fenntarthatóság

A Geovízió című könyvem 2023 márciusában jelent meg, amely az elmúlt évek válogatott tanulmányait tartalmazza. A két kötet címe Fenntarthatóság és Eurázsia. Azt gondolom, hogy a kettő fúziója együtt jelenti a jövőt. A könyv egyben a konnektivitás könyve, ahhoz ugyanis, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket a konnektivitásnak, azaz összekapcsoltságnak, a komplexitásnak és a fenntarthatóságnak együtt kell érvényesülnie. A könyv angol nyelvű verziója Geovision címmel Dubajban, az ENSZ 28. éghajlat-változási konferenciáján, a COP28 rendezvény keretében került bemutatásra 2023 decemberében.

A Magyar Nemzeti Bankkal együttműködve jött létre az MNB Tudásközponton belül az Eurázsia Központ, egy igazi tudásplatform és HUB az eurázsiai együttműködés tekintetében. Elindult a magyar és angol nyelvű Eurázsia magazin, egy szakmai kiadvány, az Eurázsiai Szemle, illetőleg számos hazai és nemzetközi program valósult meg az Eurázsia Kerekasztal program keretében.

Az Eurázsia Központ képviseltette magát a legjelentősebb nemzetközi fórumokon, mint a Boao Forum, a Shanghai Forum, a pekingi Övezet és Út Fórum, vagy éppen ez utóbbi kezdeményezés 10. éves évfordulója alkalmából Budapesten megrendezett konferencián. Az Eurázsia Központ egy nagyon fontos híd az eurázsiai összekapcsoltság tekintetében, amely a legfontosabb kínai és ázsiai think tank szervezetekkel épít kapcsolatot, mert úgy gondolom, hogy az egyetemi együttműködések mellett a globális agytrösztök HUB-bá alakítása is kiemelten fontos.

A Neumann János Egyetem hozta létre a BC4LS nemzetközi intézetet, amelynek a célja, hogy ebben az új eurázsiai világrendben a fenntarthatósággal kapcsolatban Magyarországra hozza a legfontosabb gondolkodókat, kutatókat és alkotókat, akik a fenntarthatósággal foglalkoznak. Megjelentetve a 95 pontos globális vitairatot, amely az életközpontú és átfogó hosszú távú fenntartható eurázsiai korszakról szól.

Idén decemberben pedig a Neumann János Egyetem egyedüli magyar kiállítóként vett részt Dubajban a COP28 globális klímacsúcson. Magyarország a fenntartható fejlesztési célok vállalása tekintetében az első 30 ország között szerepel, de azt gondolom, hogy az egyetemeknek is fontos, hogy megfogalmazzák a fenntarthatósági céljaikat, és fenntartható, jövőegyetemeket építsenek.A szerző geográfus, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány, valamint a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. januári számában jelent meg, honlapunkon később válik elérhetővé. A magazin legújabb száma már elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások