Nomadizmus a klímaváltozás árnyékában
A klímaváltozás jelentős negatív hatást gyakorol napjaink mongol nomádjaira. Az éghajlatváltozás következtében a legelők egyre inkább szárazabbá válnak, elsivatagosodnak, a vízkészletek csökkennek, a szelek és viharok erősebbek lesznek. Az egyre zordabb körülmények, a modern technológia és az urbanizáció egy olyan vidéki kivándorlást indítottak el, mely a hagyományos nomád életmód és az őshonos kultúra végét jelentheti.
Nomadizmus a klímaváltozás árnyékában
Selyemutak

Nomadizmus a klímaváltozás árnyékában

Fotó: iStock
Fehér Ákos 13/01/2024 07:00

A klímaváltozás jelentős negatív hatást gyakorol napjaink mongol nomádjaira. Az éghajlatváltozás következtében a legelők egyre inkább szárazabbá válnak, elsivatagosodnak, a vízkészletek csökkennek, a szelek és viharok erősebbek lesznek. Az egyre zordabb körülmények, a modern technológia és az urbanizáció egy olyan vidéki kivándorlást indítottak el, mely a hagyományos nomád életmód és az őshonos kultúra végét jelentheti.

Mongólia száraz és rendkívül hideg éghajlatú, szárazföldi ország. A mongol táj nagyrészt félsivatagos pusztaság, és az egész ország mintegy harmadát a Góbi-sivatag teszi ki, mely a világ leghidegebb és a hőmérsékleti változások tekintetében az egyik legszélsőségesebb sivataga. A Góbi-sivatag éves csapadék mennyisége mindössze 50 mm, míg az ország többi részén 230 mm. Tavasszal, talajművelési szezonban a mezőgazdaságra alkalmas talaj nagy részét megművelik; azonban az intenzív tavaszi szél, a szélerózió miatt csökken a termőföld minősége és vízmegtartó képessége, ami növeli a talajerózió és az sivatagosodás kockázatát. Az alapvetően zord éghajlati viszonyok mellett, a fokozódó éghajlatváltozás és a hatalmas állattenyésztési ágazat a végletekig fokozza az elsivatagosodást, ami felgyorsítja a növényzet elvesztését, tovább növeli a vízhiányt és fokozza a migrációt.

Kegyetlen természet

Az elmúlt 70 évben Mongóliában az átlaghőmérséklet 2,07 fokkal emelkedett, ami több mint kétszerese az elmúlt évszázadban tapasztalt globális átlagnövekedésnek. Ez súlyosbította az országban zud néven ismert időszakos időjárási jelenséget, amely szokatlanul száraz nyarakat, majd szokatlanul hideg téli időszakokat eredményez. A száraz nyarak megnehezítik a fű termesztését és betakarítását, a keményebb telek pedig még nagyobb takarmányellátást igényelnek. Amikor a hideg beköszönt, a juhok és a szarvasmarhák kevesebb takarmányt kapnak, ami az állatok esetében széles körű elhullást az emberek esetében pedig megélhetési nehézséget okoz. Az állatállomány zsugorodásával kevesebb tej- és hústerméket termelnek, ami élelem- és jövedelemhiányhoz, végső soron pedig a hagyományos nomád, pásztorkodó életmóddal való felhagyáshoz vezethet.
iStock
Saját maguk ellenségei

A legnagyobb problémát azonban nem az éghajlatváltozás okozza, hanem az emberi tevékenység úgy, mint a túllegeltetés, a felelőtlen bányászat és a burkolatlan úthálózat.
Az 1990-es rendszerváltás következtében a szocializmus állattenyésztésre vonatkozó gátjai lebomlottak, melyet a mongol pásztorok örömmel fogadtak. Ennek következtében az állatállomány létszáma megugrott – a kormányzati statisztikák szerint a kecske, a bárány, a baromfi és a ló állomány 1999-re több mint 33 millióra, 2022-re pedig 71 millióra nőtt, mely hússzor több, mint Mongólia lakossága (3,5 millió – 2021). Az állatok magas elhullásának, valamint a pásztorok profitmaximalizálási törekvéseinek köszönhetően nem meglepő, hogy mindenki nagyobb állatállományra tart igényt, ami túllegeltetéshez vezet. A túllegeltetés miatt pedig eltűnik a fűtakaró, amely megköti a földet és a földben a vizet.

Mongólia természetes ásványkincsekben rendkívül gazdag ország. A bányászati szektor az ország egyik húzó ágazata, amely Mongólia GDP-jének csaknem 20%-át adja. A bányászati lobbi rendkívül erős, így a környezetvédelmi szempontok háttérbe szorulnak. Számos bányát nyitottak a folyók forrásainál, melynek következtében ezek a folyók és patakok elapadtak. 2022-ben emiatt több mint háromszázhatvan folyó, patak, tó és forrás száradt ki.

Az ország legelői minőségének romlásához hozzájárul az is, hogy a kiépítetlen infrastruktúra miatt az autósok gyakran „új utakat” alakítanak ki. Ez csökkenti a talaj termékenységét és hozzájárul az elsivatagosodáshoz, akárcsak az is, hogy a pásztorok manapság lovak helyett már motorbiciklin terelik az állatokat.
AFP/Imagine China
Zord jövőkép

A klímaváltozás, illetve az ember ökológiai lábnyoma negatív hatással van a tradicionális mongol életformára. Az egyre erőteljesebben jelentkező belső migráció olyan feladat elé állítja a mongol kormányt, melyre még nem sikerült hatékony választ adnia. A nagyvárosok külső részein, az ún. ger kerületekben letelepedő pásztorok nehezen integrálódnak a városi környezetbe. Ezekben a kerületekben nincsenek kiépítve vízvezetékek, nincs központi fűtés, nincs áram és csatornarendszer.

Télen a családok kénytelenek mindent elégetni, hogy melegen tartsák sátraikat, faházaikat. Ennek következtében a mongol városok és környékük szennyezettebbek, mint Delhi. Ezen problémák orvoslására egyelőre sem politikai akarat, sem pedig anyagi erőforrás nincsen.

A szerző politológus, biztonság- és védelempolitikai szakértő.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások