Nyakon szúrták a dél-koreai ellenzék vezetőjét
Lee Jae-myung fő ellenzéki pártvezetőt kedd reggel busani körútja során egy támadó megtámadta és nyakon szúrta egy késsel - írja a The Korea Herald.
Nyakon szúrták a dél-koreai ellenzék vezetőjét
Tükör

Nyakon szúrták a dél-koreai ellenzék vezetőjét

Fotó: AFP/Jung Yeon-je
Eurázsia 02/01/2024 09:31

Lee Jae-myung fő ellenzéki pártvezetőt kedd reggel busani körútja során egy támadó megtámadta és nyakon szúrta egy késsel - írja a The Korea Herald.

Lee-t helyi idő szerint 10 óra 27 perc körül szúrták meg, miután újságírókkal beszélt a Busan partjainál épülő új repülőtér helyszínén tett látogatása során. A támadót a rendőrség a helyszínen őrizetbe vette - tette hozzá a lap.

Lee 1 centiméter széles vágást szenvedett, és eszméleténél maradt, amikor a mentősök a helyszínre érkeztek - közölték a mentőhatóságok, hozzátéve, hogy sérülései nem tűntek életveszélyesnek.

Miután Busanban sürgősségi ellátásban részesült, délután 1 óra körül repülővel a Szöuli Nemzeti Egyetem kórházába szállították műtétre. A Koreai Demokrata Párt szerint Lee nyaki vénája megsérült, ami további vérzés és esetleges bevérzés veszélyének tette ki.

A támadó, aki a 60-as vagy 70-es éveiben járhat, és személyazonossága délben még nem volt ismert, átsétált a riporterek tömegén, és autogramot kért Lee-től. Ezután elővett egy 20 centiméteres kést, hogy nyakon szúrja az ellenzéki vezetőt - írja a The Korea Herald.
Fotó: AFP/Yonhap
Yoon Suk Yeol elnök mély aggodalmát fejezte ki az üggyel kapcsolatban, mondván, hogy "az ilyen erőszakos cselekményeket nem szabad elnézni a társadalmunkban". Utasította a hatóságokat az eset gyors kivizsgálására és Lee megfelelő orvosi ellátására.

A következő parlamenti választásokat a tervek szerint április 10-én tartják Dél-Koreában. Lee Jae-myung az ellenzéki Koreai Demokrata Párt vezetője. A The Korea Times szerint "a konzervatív Népi Erő Pártjának eltökélt szándéka, hogy átalakítsa a jelenlegi közgyűlés összetételét, amelyet liberális ellenfele, a fő ellenzéki liberálisok. A Koreai Demokrata Pártnak eközben eltökélt szándéka, hogy megőrizze dominanciáját, hogy ellensúlyt képezzen a kormánypárttal és a Yoon Suk Yeol-kormányzattal szemben". A Népi Erő Pártja irányítja a dél-koreai elnökséget és a második legnagyobb párt a nemzetgyűlésben.

A Korea Herald felidézi, hogy Park Geun-hye volt elnök 2006-ban késes támadásban sérült meg, 2015-ben pedig az Egyesült Államok akkori dél-koreai nagykövetét, Mark Lippertet egy politikai szélsőséges egy szöuli rendezvényen borotvával vágta arcon.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások