Olaf Scholz holnap találkozik Xi Jinpinggel
Olaf Scholz német kancellár vasárnap háromnapos hivatalos látogatásra indult Kínába Li Qiang kínai miniszterelnök meghívására.
Olaf Scholz holnap találkozik Xi Jinpinggel
Selyemutak

Olaf Scholz holnap találkozik Xi Jinpinggel

Fotó: AFP/DPA/Micheal Kappeler
Eurasia 15/04/2024 21:23

Olaf Scholz német kancellár vasárnap háromnapos hivatalos látogatásra indult Kínába Li Qiang kínai miniszterelnök meghívására.

Scholzot számos neves német vállalat, köztük a Siemens, a Bayer, a Mercedes-Benz, a BMW és a Zeiss vezető képviselői kísérik - tette hozzá a Xinhua, emlékeztetve, hogy több mint 5000 német vállalat működik Kínában - amely évek óta Németország legnagyobb kereskedelmi partnere.

A német kancellár vasárnap kezdte meg útját Csungkingban. Meglátogatott egyebek mellett egy kínai-német vegyesvállalatot és egy vízmegfigyeléssel kapcsolatos kínai-német tudományos kutatási együttműködési projektet. Scholz elmondta, hogy lenyűgözte a német és kínai vállalatok közötti együttműködés a hidrogéntechnológia területén, és Németország kész tovább mélyíteni a baráti eszmecserét Kínával, és új szintre emelni a kétoldalú együttműködést.

A német kancellár és delegációja hétfőn érkezett Sanghajba. Részt vett a Tongji Egyetem Jiading Campusának diákjaival folytatott párbeszédben, és ellátogatott a német Covestro vállalat ázsiai-csendes-óceáni innovációs központjába. Scholz elmondta, hogy úgy látja, Kína közelmúltbeli fejlődési változásai és a német-kínai együttműködés létfontosságú a világ jövője szempontjából.

"Egyszer majd Németországban és Európában is lesznek kínai autók. Az egyetlen dolog, aminek mindig világosnak kell lennie, hogy a versenynek tisztességesnek kell lennie" - mondta Scholz a Tongji Egyetem diákjainak a Reuters szerint. "Más szóval, hogy ne legyen dömping, hogy ne legyen túltermelés, hogy ne sérüljenek a szabadalmi jogok" - mondta Scholz, hozzátéve, hogy fontos, hogy a vállalatoknak lehetővé kell tenni, hogy bürokratikus akadályok nélkül helyben hozzák létre a gyártást. Amikor azonban később arról kérdezték, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra szólította fel az uniót, hogy védekezzen a kínai túltermelés ellen, Scholz fenntartásait fejezte ki.

Olaf Scholz kedden Pekingben találkozik Xi Jinping kínai elnökkel.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások