Orbán Viktor Erdoğan török elnökkel tárgyalt Antalyában
Orbán Viktor pénteken a törökországi Antalya városában találkozott Recep Tayyip Erdoğan török elnökke, az Antalya Diplomacy Forum margóján, ahol a kormányfő egy panelbeszélgetésen osztotta meg gondolatait az ukrajnai háborúval és az Európai Unió jövőjével kapcsolatban.
Orbán Viktor Erdoğan török elnökkel tárgyalt Antalyában
Fókusz

Orbán Viktor Erdoğan török elnökkel tárgyalt Antalyában

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Eurázsia/MTI 02/03/2024 13:04

Orbán Viktor pénteken a törökországi Antalya városában találkozott Recep Tayyip Erdoğan török elnökke, az Antalya Diplomacy Forum margóján, ahol a kormányfő egy panelbeszélgetésen osztotta meg gondolatait az ukrajnai háborúval és az Európai Unió jövőjével kapcsolatban.

„Megtiszteltetés volt találkozni Erdoğan elnökkel az Antalya Diplomacy Forum margóján. Alig várom, hogy tovább mélyítsük megerősített stratégiai partnerségünket a kereskedelem, az energia és a védelmi ipar területén” – írta X-bejegyzésében Orbán Viktor. A miniszterelnök Recep Tayyip Erdoğan török elnök meghívására utazott a konferenciára, ahol egy panelbeszélgetés keretein belül kifejtette gondolatait az ukrajnai háborúval és a béketárgyalások előmozdításával kapcsolatban

A kormányfő úgy fogalmazott beszédében, nem látni a kiutat a háborúból, és ez megbénítja az európai politikát. Mint mondta, először azt kell eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés. „Ha valaki azt gondolja, hogy az idő az ukránoknak és a Nyugatnak dolgozik, és a háború folytatása katonai sikert hozhat Ukrajnának, akkor van értelme folytatni. Ha valaki azt gondolja, hogy az idő Oroszországnak dolgozik, és a háború folytatása Oroszország sikerét fogja hozni, akkor jobb most abbahagyni. Én személy szerint az utóbbiak közé tartozom” – fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő szerint „bajban vagyunk”, mert a háború kezdete óta Magyarországon kívül sok ország úgy beszél erről, hogy ez a „mi háborúnk”, és ha ez a mi háborúnk, és az ellenfél erősebb és területeket foglal el, akkor a vesztesek oldalán találjuk magunkat. Nagyon nehéz megmagyarázni, hogyan járjunk el és hogyan jöjjünk ki ebből, ha elveszítjük a háborút – tette hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, hogy gyakran nevezik Putyin kutyájának vagy trójai falónak. „Erre pszichoterápiát javasolnék. Ez nem politikai vita” – szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta: ő nem ukrán szemüvegen vagy Putyin szemüvegén át szemléli az ukrajnai háborút, hanem magyar szemüvegen keresztül.

„Nekem az országomat és a nemzetemet kell képviselnem, és én tudom, mi a magyarok érdeke. Ha valami jó a magyaroknak, azt támogatom, ami nem jó nekik, azt ellenzem. Ez ilyen egyszerű” – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte a kárpátaljai magyarságot, akik ezer éve ott élnek, és most besorozzák őket az ukrán hadseregbe.

Facebook/Orbán Viktor

„Az ukrajnai háborúban magyarok halnak meg” – nyomatékosította a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy ők a magyar nemzet tagjai. Kitért arra is, hogy a béke azt jelentené, hogy a magyar életek is biztonságban vannak. „A többi között ezért állunk mi, magyarok teljes mellszélességgel a béke oldalán” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnöknek feltették azt a kérdést, hogy Magyarország jövőjét az Európai Unióban látja-e. „Természetesen” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy "aki magyar, az európai". „Magyarországnak mindig különleges geopolitikai helye lesz az Európai Unióban” – nyomatékosította a miniszterelnök, kitérve arra is, hogy Magyarország azért tagja a Türk Tanácsnak, mert az egyetlen keleti eredetű nemzet Európában vagy legalábbis az egyetlen, amely erre büszke.

Orbán Viktor szerint az a kérdés, hogy milyen Európai Uniót képzelünk el. Mint fogalmazott jelenleg egy progresszív, liberális ideológián alapuló Európa létezik.

„Isten nem része a politikai megfontolásoknak. A nemzet és a nemzeti büszkeség gyanús, rossz, furcsa, kukába vele! A családi értékeket nem tisztelik, mert család nem létezik már Európában” – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök kifejtette, hogy egyre nő a nézetkülönbség a liberálisok és a konzervatívok között, de a jelenlegi többségnek is el kell fogadnia, hogy létezik ellenvélemény. A kormányfő hangsúlyozta, hogy maradni akar az Európai Unióban, de az a célja, hogy a konzervatív tábor kerüljön többségbe.

A miniszterelnök szerint a nyári EP-választásokat követően egy más összetételű uniós parlament fog megalakulni, amelyben nagyobb erővel képviselteti majd magát a jobboldal. „Nem lesz egyetlen éjszaka alatt forradalom, de a júniusi választással megkezdődik a változás. Vagy legalábbis ebben bízom és ezért dolgozom” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy geopolitikai szempontból Svédország NATO-csatlakozása a kezdetektől fogva világos volt. Ha Svédország úgy dönt, hogy csatlakozik, támogatni fogjuk, de ennek megvan a rendje: Magyarország tiszteletet érdemel, mert Magyarország tisztelete nélkül nem tartozhatunk ugyanahhoz a közösséghez – jelentette ki. Mint mondta: sok és erőteljes vita zajlott, és Magyarországot Brüsszelben gyakran vádolják azzal, hogy megsérti a jogállamiságot, bírálják az azonos neműek házassága és az ellenőrizetlen migráció elutasítása miatt, és ebben Svédország nagyon aktív volt. „Mondom, uraim, ha szeretnének csatlakozni a NATO-hoz, akkor újjá kell építenünk a bizalmat egymás között. Jöjjenek el, és tegyük ezt meg! És eljöttek és így is lett” – emlékeztetett a miniszterelnök.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a jövő héten Floridában találkozik Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, akit – mint fogalmazott – nagyon tisztel. Mint mondta: ha ő lett volna az elnök az ukrajnai háború kitörésekor, ma már nem lenne háború, és csak az jelent komoly esély a békére, ha újra ő lesz az elnök.

Orbán Viktornak feltették a kérdést, hogy találkozik-e Joe Bidennel. „Mindig a rendelkezésére állok” – közölte a kormányfő. Hozzátette ugyanakkor, hogy az amerikaiaknak kell eldönteniük, ki legyen a következő elnök, de Magyarország és a béke szempontjából Donald Trump visszatérése lenne előnyösebb.

Végül a miniszterelnököt a magyar uniós elnökségről kérdezték a rendezvényen. Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország egyik prioritása a balkáni bővítés lesz, emellett pedig az európai versenyképesség kap majd hangsúlyt 2024 második felében, amikor Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának elnöke.

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások