Óriási sikerrel tért vissza az Övezet és Út Fórum
Októberben négy év után újra megrendezték Kína egyik legfontosabb diplomáciai eseményét, az Övezet és Út Fórumot. A jeles eseményen huszonnégy ország képviseltette magát állam- és kormányfői szinten, az Európai Unióból aktív egyedüliként Orbán Viktor miniszterelnök vett részt a konferencián. A magyar delegáció
többnapos kínai látogatása során számtalan megállapodást kötött különböző kínai partnerekkel.
Óriási sikerrel tért vissza az Övezet és Út Fórum
Tükör

Óriási sikerrel tért vissza az Övezet és Út Fórum

Xi Jinping a harmadik Övezet és Út Fórum résztvevőivel 2023-ban Pekingben. Az eseményen huszonnégy állam képviseltette magát kormány- és államfői szinten (Fotó: AFP/Xinhua/Shen Hong)
Scheffer Joakim 30/11/2023 10:43

Októberben négy év után újra megrendezték Kína egyik legfontosabb diplomáciai eseményét, az Övezet és Út Fórumot. A jeles eseményen huszonnégy ország képviseltette magát állam- és kormányfői szinten, az Európai Unióból aktív egyedüliként Orbán Viktor miniszterelnök vett részt a konferencián. A magyar delegáció többnapos kínai látogatása során számtalan megállapodást kötött különböző kínai partnerekkel.

Négy év kihagyás után, 2023. október 17-18-án újra megrendezésre került Pekingben az Övezet és Út Fórum. A konferencia kétségkívül Kína egyik legfontosabb diplomáciai eseménye volt idén, hiszen Xi Jinping elnök éppen tíz évvel ezelőtt indította útjára korunk talán legmeghatározóbb infrastrukturális és fejlesztési projektjét, az Övezet és Út (BRI) kezdeményezést.

A jeles évfordulón huszonnégy ország képviseltette magát állam- és kormányfői szinten – emellett több mint száz állam küldött delegációt –, az Európai Unió tagállamai közül egyedüliként Magyarország vett részt a fórumon, Orbán Viktor a kínai elnök meghívására utazott Pekingbe. „Magyarország készen áll a további együttműködésre Kínával és minden, konnektivitást támogató országgal” – húzta alá a kormányfő a fórumon felszólalva.

A rendezvény remek lehetőséget nyújtott az állam- és kormányfők közötti egyeztetésekre is. Így tett Orbán Viktor és Xi Jinping is. A kínai elnök a tárgyalásokat követően kijelentette: meg kell ragadni az alkalmat, hogy a lendületet kihasználva a két ország továbblépjen és új szintre emeljék a kínai–magyar átfogó stratégiai együttműködést. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, Kína a jövőben is számíthat arra, hogy az európai politikai vitáktól függetlenül, Magyarország része marad a BRI kezdeményezésnek, és keresi az együttműködést Pekinggel.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A fórumon részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki szintén egyeztetéseket folytatott Orbán Viktorral. – A mai geopolitikai körülmények között a kapcsolattartás és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei nagyon korlátozottak, ezért örömteli, hogy néhány európai országgal fenn tudjuk tartani és fejleszteni tudjuk partnerségünket. Az egyik ilyen ország Magyarország – mutatott rá Putyin.

Hazánk képviseletében részt vett a fórumon Matolcsy György jegybankelnök is, aki felszólalásában hangsúlyozta, a nyugati zéró összegű játszma gondolkodással ellentétben a BRI előnyös az összes részes fél számára. Kijelentését egyébként hamar felkapta a kínai média, rengeteg platformon idézték a jegybankelnök szavait.

Megállapodás megállapodás hátán

A magyar delegáció többnapos kínai látogatása alatt több megállapodás is született a különböző kínai partnerekkel. Ezek közül a két legfontosabb a Huawei információs és kommunikációs technológiai vállalattal köttetett egyetértési megállapodás, valamint a világ legnagyobb bankjával, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bankkal kötött, az együttműködés elmélyítéséről szóló egyezség. Ezek mellett még tíz, többek közt a digitális gazdaság, az új energiahordozók és szén-dioxid mentesítés, az 5G és a 6G, a gyógyszeripari és orvosi berendezések gyártása, a kkv-k, a zöld gazdaság, illetve a mesterséges intelligencia területére összpontosító megállapodás született a felek között.

A szerző külpolitikai újságíró, az Eurázsia szerkesztője.

Ez a cikk az Eurázsia 2023. decemberi számában jelent meg. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások