Orient Projekt portrék: Sóbhá (Fori) Néhrú (Friedmann Magdolna)
Orient Projekt portrék: Sóbhá (Fori) Néhrú (Friedmann Magdolna)
Kultúra

Orient Projekt portrék: Sóbhá (Fori) Néhrú (Friedmann Magdolna)

Fotó: A Néhrú család archívuma
26/02/2024 22:00

Sóbhá Néhrú Friedmann Magdolnaként született Budapesten, 1908. december 5-én egy asszimilálódott zsidó családban. Apja, Friedmann Ármin és anyja, Hirshfeld Regina sikeres játék- és bútorgyártó családi üzletet vezetett. Anyja a Bettelheim család tagja volt, akik nemesi címet szereztek. Az apja családja többször is megváltoztatta a nevét. Az eredeti Formanból lettek Friedmannok, majd Forbáthok. Az iskolában Magdolna már ezt a nevet viselte, ott kapta a Forbáth után a „Fori” becenevet. Később visszavették a régi nevüket, de Magdolnán továbbra is rajta ragadt a Fori becenév. Így ismerték Indiában és a világ sok más táján. (…)


Ez a cikk az Eurázsia 2024.
márciusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások