Oroszország és Észak-Korea megerősíti az együttműködést
Átfogó stratégiai partnerségi megállapodást és számos más fontos dokumentumot írt alá Oroszország és Észak-Korea az orosz-koreai tárgyalásokat követően, amelyeken Vlagyimir Putyin elnök és kollégája, Kim Dzsong Un is részt vett.
Oroszország és Észak-Korea megerősíti az együttműködést
Tükör

Oroszország és Észak-Korea megerősíti az együttműködést

Fotó: AFP/Kristina Kormilitsyna
Eurázsia/TASZSZ 20/06/2024 13:25

Átfogó stratégiai partnerségi megállapodást és számos más fontos dokumentumot írt alá Oroszország és Észak-Korea az orosz-koreai tárgyalásokat követően, amelyeken Vlagyimir Putyin elnök és kollégája, Kim Dzsong Un is részt vett.

A TASZSZ orosz hírügynökség összegyűjtötte az orosz elnök főbb nyilatkozatait a phenjani megbeszélések után.

Átfogó stratégiai partnerségi szerződés

A szerződés "új szintre" emeli a két ország közötti interakciót, ahelyett, hogy a már meglévő babérjain pihenne. A dokumentum "nagyszabású feladatokat és mércéket határoz meg az orosz-koreai kapcsolatok hosszú távú elmélyítéséhez". Ez magában foglalja a politikai, a kereskedelmi és befektetési, a kulturális, a humanitárius és a biztonsági szférát.

A szerződés egyebek mellett "kölcsönös segítségnyújtásról rendelkezik az egyik fél elleni agresszió esetén".

Ebben az összefüggésben figyelmet kell fordítani az Egyesült Államok és más NATO-országok nyilatkozataira az orosz területre irányuló csapásokhoz szükséges precíziós fegyverrendszerek szállításáról: "Ez nem csak beszéd, ez már megtörtént, és mindez a nyugati országok által a különböző nemzetközi kötelezettségvállalások keretében elfogadott korlátozások durva megsértése".

Erősödő kapcsolatok

Oroszország "nem zárja ki magának a katonai-technikai együttműködés fejlesztését" Észak-Koreával az aláírt szerződéssel kapcsolatban.

Az országok az oktatás területén is fejlesztik kapcsolataikat: "Jelenleg 130 észak-koreai állampolgár tanul Oroszországban. Ezt az együttműködést a jövőben bővíteni fogjuk".

A két ország fejleszti az együttműködést a turizmus, mezőgazdaság, a kultúra és a humanitárius szféra területén.

Az országok közötti kereskedelmi forgalom abszolút értékben még mindig szerény, de emelkedő tendenciát mutat: "2023-ban a kereskedelmi forgalom kilencszeresére nőtt, az idei év első 5 hónapjában a növekedés további 54%-os volt".

Nemzetközi biztonsági kérdések

A biztonsági és nemzetközi napirendi kérdések "jelentős figyelmet kaptak a tárgyalásokon". Oroszország és Észak-Korea "következetesen védelmezi az igazságosabb és demokratikusabb, többpólusú világrend kiépítésének gondolatát", amely a nemzetközi jogon, valamint a kulturális és civilizációs sokszínűségen alapul.

Moszkva és Phenjan egyetért abban, hogy a katonai és politikai feszültségek eszkalálódásának oka az Egyesült Államok konfrontatív politikája.

Moszkva elutasítja "azokat a kísérleteket, amelyek Észak-Koreát teszik felelőssé a helyzet romlásáért". Phenjannak joga van "ésszerű intézkedéseket" tenni saját védelmi képességeinek megerősítése, a nemzetbiztonság szavatolása és szuverenitásának védelme érdekében.

Független politika

Oroszország és Észak-Korea "független külpolitikát folytat, és nem fogadja el a zsarolás nyelvét". Észak-Korea objektív és kiegyensúlyozott álláspontja az ukrajnai rendezéssel kapcsolatban, a válság kezdeti okainak megértése "újabb egyértelmű megerősítése az észak-koreai vezetés valóban független, szuverén irányvonalának".

A nyugati szankciókkal szembeni fellépés

Moszkva és Phenjan továbbra is ellenezni fogja " a szankciós fojtogatás gyakorlatát, mint olyan eszközt, amelyet a Nyugat a politikai, gazdasági és egyéb szférákban való hegemóniájának fenntartására szokott használni".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Egyesült Államok által kezdeményezett szankciórendszerét "Észak-Koreával szemben újra kell gondolni". A nyugati propagandisták által reprodukált közhelyek már nem tudják leplezni agresszív geopolitikai terveiket, többek között az északkelet-ázsiai térségben - fogalmazott Putyin.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások