Öt ország, öt nézőpont, egy út
Innovatív megoldásokkal nyithat utat magának Közép-Ázsia a fenntartható jövőbe.
Öt ország, öt nézőpont, egy út
Tükör

Öt ország, öt nézőpont, egy út

Fotó: AFP/Xinhua/Kalizhan Ospanov
Veres Szabolcs 26/02/2024 22:00

A világ számos régiójához hasonlóan Közép-Ázsia is egyre inkább felismerte a zöld növekedés irányába történő átállás fontosságát a fenntartható gazdasági fejlődés biztosítása, a környezetrombolás csökkentése és az éghajlatváltozás kihívásainak kezelése érdekében.

Közép-Ázsia országaiban a megújuló energiaforrások fejlesztése egyenetlenül halad. Míg egyes országok – Kazahsztán és Üzbegisztán – már korábban felfedezték és kutatják az alternatív energiaforrások kínálta lehetőségeket, addig mások – Kirgizisztán, Türkmenisztán és Tádzsikisztán – még csak az utóbbi években kezdték meg a fenntarthatóság felé vezető útjukat. Hasonló kihívásokkal kell szembenézniük, mint például a hozzáférést akadályozó hegyvidéki és sivatagi terepadottságok, vagy az elavult infrastruktúra. (...)


A szerző az Eurázsia Központ kutatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. márciusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások