Pénteken kezdődik a 2024 Imázsia Kínai Filmhét
A tavalyi Imázsia Filmnapok folytatásaként idén május 24-28. között rendezik meg a 2024 Imázsia Kínai Filmhetet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A program gazdagabb az előző évinél, a kínálatban hat nagyjátékfilm, két kisfilmes blokk és egy irodalmi kísérőrendezvény szerepel.
Pénteken kezdődik a 2024 Imázsia Kínai Filmhét
Kultúra

Pénteken kezdődik a 2024 Imázsia Kínai Filmhét

Grafika: Érsek-Csanádi Alexandra
Eurázsia 20/05/2024 09:48

A tavalyi Imázsia Filmnapok folytatásaként idén május 24-28. között rendezik meg a 2024 Imázsia Kínai Filmhetet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A program gazdagabb az előző évinél, a kínálatban hat nagyjátékfilm, két kisfilmes blokk és egy irodalmi kísérőrendezvény szerepel. A vetítésekre kínai filmes vendégeket is várnak. Az idei programsorozat a Pekingi Filmakadémia, a Budapesti Kínai Kulturális Központ és az Imázsia Nonprofit Kft. közös szervezésében valósulhatott meg, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének kiemelt támogatásával, valamint a Magyar-Kínai Fiatalok Baráti Egyesülete és az Eurázsia Központ támogatásával. A filmhét hivatalos megnyitójára május 25-én, szombaton kerül sor az Uránia dísztermében, a Pekingi történet című filmklasszikus vetítése előtt.

Az Imázsia Kínai Filmhét elsődleges célja, hogy a kínai filmművészet és filmgyártás kiemelkedő filmjeiből ízelítőt adjon a magyar nézőknek, illetve hogy magyar résztvevők, alkotások bevonásával lehetőséget adjon közép- és hosszútávon valódi kapcsolódások kialakulására a két ország filmrajongói és filmesei között.

Az idei programsorozat a Pekingi Filmakadémia, a Budapesti Kínai Kulturális Központ és az Imázsia Nonprofit Kft. közös szervezésében valósulhatott meg, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének kiemelt támogatásával. Illetve a Magyar-Kínai Fiatalok Baráti Egyesülete és az Eurázsia Központ támogatásával, akiknek tevékenységével és kiadványaival is megismerkedhetnek a filmhét alatt az érdeklődők. Társszervezőink a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált és művésztáborokat szervező Gombolyag Alapítvány és a Kínai Kortárs Könyvklub. A fenti szervezeteken kívül a Magyar-Kínai Baráti Társaság és a Centrum Tv is támogatta eseményünket, valamint partnerintézményként segítséget nyújtott a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet is.
A plakát Érsek-Csanádi Alexandra munkája.
A filmhéten öt kínai és egy magyar játékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők. Mindegyik eltérő szempontból jelentős.

Az eseménysorozat első vetítése a 2018-as Élek, halok, gazdagodok, mely az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb közönségsikere volt, az akkor elsőfilmes Wen Muye rendezésében. A film továbbra is a húsz legnagyobb bevételt hozó kínai mozialkotás között található hazájában. Bár komoly témaként a gyógyszeripari vállalatoknak kiszolgáltatott kisemberek nehéz helyzetét is körbejárja, azonban mindezt olyan vígjátéki elemekkel gazdagítja, hogy az elgondolkoztató tartalom mellett is garantált a vidám szórakozás.
Élek, halok, gazdagodok (Forrás: Imázsia Kínai Filmhét)
A hétvégén majd két klasszikus alkotást tekinthetnek meg a nézők este hét órától, a Pekingi történetet és az Egy lány Hunanból című filmet. Előbbi a régi Peking már-már elfeledett világába, utóbbi a festői dél-kínai vidékre kalauzolja a nézőket. A Pekingi történet mind a mai napig az egyik legnépszerűbb klasszikus alkotás Kínában, amelyet értékelési adatai is mutatnak. A filmeket értékelő douban oldalon jelenleg 9.1-es pontszámmal büszkélkedhet a maximálisan elérhető 10-ből, és több, és 41 ezer szóbeli értékelés is alátámasztja, hogy ez a film közel áll az emberek szívéhez.

Az Egy lány Hunanból című film részt vett az 1987-es Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában, majd ez lett az első szárazföldi kínai film, amely az Egyesült Államokban moziforgalmazásba került. A film rendezője, Xie Fei, a magyar nézők számára is ismerős lehet, hiszen tavaly már ellátogatott hazánkba, amikor az 1993-ben Arany Medve-díjjal jutalmazott Lelkek tava c. filmjének felújított változatát Európában elsőként mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Imázsia Filmnapok keretében. Nagy örömünkre szolgál, hogy a kínai filmművészet meghatározó veteránjaként idén is elfogadta meghívásunkat, és hogy az Egy lány Hunanból vetítésén ismét találkozhat vele a hazai közönség. A film egyébként az egyes vidéki falvakban régen szokásban volt gyermekházasság társadalmi következményeit mutatja be egy fiatal lány sorsát követve.
Egy lány Hunanból (Forrás: Imázsia Kínai Filmhét)

A Mesterjátszma című magyar film, úgy tűnhet, kilóg a sorból, azonban mégis kapcsolódik Kínához, hiszen a lebilincselő thriller tavaly szeptemberben megjárta Fuzhout, ahol a 10. Silk Road Film Fesztiválon vett részt. Tóth Barnabás rendezőt a filmen kívül kínai útjának élményeiről is fogjuk kérdezni.

A Mr. Wu című film az Ázsiában méltán szupersztár Andy Laun kívül számos színésznek kínál jutalomjátékot, a nézőknek meg egy feszülten izgalmas másfél órát. A rendező már számos alkalommal forgatott közösen Jackie Channel is, amiből már sejthető, hogy számára az akciódús közönségfilmek jelentik a legkomfortosabb terepet. A történet alapját egy megtörtént emberrablás adta. Külön hátborzongató érdekesség, hogy a való életben elrabolt színész alakítja a film egyik rendőrnyomozóját. A közönségtalálkozón vendégünk a rendező, Ding Sheng.

Mr. Wu (Forrás: Imázsia Kínai Filmhét)

A program legfrissebb játékfilme pedig egy ifjú kínai rendező, Gu Xiaogang legújabb alkotása, A Nyugati-tó partján, amely áprilisban került a kínai mozikba, és a Hangzhouban található varázslatos Nyugati-tónál és annak környékén játszódik, ahol egy asszonyt próbál egy csaló szervezet karmai közül kiszabadítani a fia. A sötét hangulatú film egyelőre nagyon jól teljesített a mozikasszáknál is, amiben az egyedi és aktuális történet, a felkapott rendező és a kínai lányok egyik új kedvence, Wu Long is szerepet játszhat. 

A játékfilmek magyar és angol feliratokkal, eredeti nyelven lesznek megtekinthetőek, a Mesterjátszma pedig kínai feliratozással.

A Nyugati-tó partján (Forrás: Imázsia Kínai Filmhét)

Hétvégén az Uránia Nemzeti Filmszínház Csortos termében az esti vetítések előtt egy-egy rövidfilmválogatásból is szemezgethetnek az érdeklődők. A FilmKóstoló Első és Második fogása is tartalmaz magyar rövidfilmeket a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál jóvoltából. Deák Kristóf Best Game Ever, Kis Hajni Last Call, és Tóth Barnabás Susotázs című alkotásai mellett a kínai rövidfilmeket a Pekingi Filmakadémia végzős mesterhallgatóinak vizsgafilmjeiből válogattuk. Ezek ingyenesen, előzetes regisztrációval látogathatók. Regisztrálni az Uránia honlapján lehet. 

A filmhéten a színpadi közöségtalálkozókon és beszélgetéseken kívül a Kortárs Kínai Könyvklub legújabb eseménye is az Urániába költözik, egy rendhagyó könyvklubra. A közös szervezésű programon kínai irodalmi és filmes szakemberek járják körbe a film és irodalom sokrétű kapcsolatát, annak apropóján, hogy a Pekingi történet, az Egy lány Hunanból, A Nyugati-tó partján, sőt, a Mesterjátszma című film is lényegében irodalmi feldolgozás, vagy irodalmi mű inspirálta, és ennek a gyakorlatnak Kínában nagy hagyománya van. Zombory Klára, műfordító, a Könyvklub háziasszonya a garancia arra, hogy ez a program új szemszögből világítja meg nem csupán az irodalmat, hanem a filmművészetet is - írták a közleményben.

Regisztráció az ingyenes programokra, illetve jegyvásárlás az Uránia honlapján

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások