Peter Frankopan: Új Selyemutak

Peter Frankopan: Új Selyemutak


Peter Frankopan brit történész Új Selyemutak című kötete segít megérteni azt a világot, amelyben immár Kína lett a globalizációs folyamatok vezére.

Az Oxford Egyetem sztártörténészének könyve nem más témát feszeget, mint az eurázsiai kontinens geopolitikája. Könyvében Frankopan leírja Kína és az általa egyre jobban dominált hatalmas, a Földközi-tenger keleti medencéjétől a Csendes-óceánig terjedő eurázsiai térséget, mindezt teszi úgy, hogy felhívja a figyelmet az Egyesült Államok egyre kaotikusabb bel- és külpolitikájára, az Európai Unió súlytalanságára és a Brexit következményeire.

Frankopan szerint ma olyan globális változásoknak vagyunk tanúi, amelyek csak a „nagy földrajzi felfedezések” idejében voltak jelen, mint Kolumbusz Kristóf átkelése az Atlanti-óceánon vagy ahogy Vasco da Gama Afrika megkerülésével eljutott Indiába. Bár munkájában a szerző leszögezi, a „keleti Napfelkelte” nem jelent egyet a „Nyugat alkonyával”, szavai Ázsiát mégis a következő ipari forradalom globális szereplőjévé léptetik elő. Emellett Frankopan könyve kitér a hagyományos energiahordozók szempontjából is meghatározó régiókra (Közel-Kelet, Oroszország és Közép-Ázsia).

A szerző kimagasló enciklopédikus tudása, globális látásmódja és tényszerű stílusa által könyvei mindig komoly visszhangokat váltanak ki. Peter Frankopan Új Selyemutak című munkája izgalmas és lebilincselő olvasmány mindazok számára, akiket érdekel a világ működése, és el szeretnének igazodni a geopolitika aktuális kérdéseiben.

Veres Szabolcs - A szerző az Eurázsia Központ kutatója.

Peter Frankopan: Új Selyemutak
Kiadó: Park Könyvkiadó
Kiadás éve: 2021
ISBN: 9789633556542 Oldalszám: 372

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások