Már kapható az Eurázsia legújabb száma!
Megjelent az Eurázsia legújabb száma, amelynek fókuszában a Közel-Keleten kialakult helyzet hátterének elemzése áll, nem megfeledkezve a régióban rejlő gazdasági és innovációs lehetőségekről sem. 
Már kapható az Eurázsia legújabb száma!
Tükör

Már kapható az Eurázsia legújabb száma!


Eurázsia 30/11/2023 12:34

Megjelent az Eurázsia legújabb száma, amelynek fókuszában a Közel-Keleten kialakult helyzet hátterének elemzése áll, nem megfeledkezve a régióban rejlő gazdasági és innovációs lehetőségekről sem. Ennek jegyében az Egyesült Arab Emírségek sikerének receptjéről beszélt lapunknak Khalfan Belhoul, a Dubai Future Foundation vezetője, aki arra is figyelmeztetett, lépést kell tartani a technológia fejlődésével. Ehavi címlapinterjúnk Václav Klaus volt cseh elnökkel készült, aki a magyar stratégia helyességéről és Európa elhibázott politikájáról is nyilatkozott. Interjút készítettünk Ádám Martinnal is, a koreai Ulsan Hyundai játékosával, aki góljával hozzásegítette a magyar válogatott az EB-re való kijutáshoz.

Együtt kell működni Kínával - interjú Václav Klaus volt cseh elnökkel

Kína bírálata helyett Nyugat-Európának inkább a saját háza táján kellene  sepregetnie, az unió ugyanis megszűnt önálló világpolitikai tényezőnek lenni, véli Václav Klaus. A volt cseh köztársasági elnököt, aki nemrég részt vett a Danube Institute geopolitikai konferenciáján, Peking és az európai országok  kapcsolatáról, valamint az ukrajnai háborúról is kérdeztük.

„Határozottan amellett vagyok, hogy fogadjuk el Kínát úgy, ahogy van. Nem tudjuk megváltoztatni sem a politikai, sem a gazdasági és a társadalmi rendszerét. Kína egy szuperhatalom és nemzeti érdekünk, hogy együttműködjünk vele. Akkor is, ha ez most Csehországban, és nem csak ott, kisebbségi vélemény.”

Václav Klaus (Fotó: Hegedüs Róbert)

„Georgia és Magyarország közvetlen diplomáciai kapcsolatai több mint három évtizedre nyúlnak vissza, 2008-ban pedig nagykövetségeket létesítettek Budapesten és Tbilisziben. Napjainkban már azt látjuk, hogy Georgia és Magyarország hagyományosan a barátságra és partnerségre épülő kapcsolatai új szintre emelkedtek. Orbán Viktor miniszterelnök közelmúltbeli látogatása és az októberben Georgiában tartott grúz-magyar közös kormányülés további lendületet adott a két ország stratégiai partnerségének, és számos olyan területet azonosított, ahol nagyobb együttműködési lehetőségeik vannak.” - írja köszöntőjében Tamara Liluashvili, Georgia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Tamara Liluashvili nagykövet (Fotó: Hegedüs Róbert)

Ízelítő a magazin tartalmából

„Az Izrael-ellenességgel szemben vívott harc ugyanaz a harc ugyanazokkal az ellenfelekkel szemben, mint amit mi az európai értékrendünk és életmódunk védelmében folytatunk” – Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatójának írása.

Minszk adott otthont október 26-27-én az „Eurázsiai biztonság: valóság és kilátások egy átalakuló világban” című magas szintű nemzetközi konferenciának, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett – erről ír Uladzimir Ulakhovich belarusz nagykövet.

Európa és a gázai háború – Jeffrey Kaplan, a Danube Institute kiemelt vendégkutatójának cikke.

Akié az energia, az diktál – írja Litkei Máté, az MCC Klímakutató Intézetének igazgatója.

„Izraelt az 1967-es háború óta nem érte olyan mértékű támadás, mint amit a palesztin Hamász fegyveresei október 7-én követtek el a zsidó állam ellen” – Kmeczkó Sára, a Migrációkutató Intézet munkatársának cikke.

„Folyamatosan arra kell törekednünk, hogy mi legyünk az elsők” – fogalmazott lapunknak Khalfan Belhoul, a Dubai Future Foundation vezérigazgatója.

„A válogatottban remek a légkör és öröm menni, játszani minden alkalommal. Nagyon jó, fiatal társaság jött össze, az eredmények is jönnek” – interjú Ádám Martinnal, az Ulsan Hyundai labdarúgójával.

A teljes tartalomjegyzékért kattintson ide!

Ádám Martin a koreai Ulsan Hyundai FC csapat mezében (Fotó: Ulsan Hyundai Facebook)

A magazin legújabb száma már elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások