Már kapható az Eurázsia legújabb száma!
Megjelent az Eurázsia legújabb, júliusi száma, amelynek középpontjában a konnektivitás áll. Címlapinterjúnkban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszél a magyar stratégiáról és a változó világrendben való érvényesülésről. 
Már kapható az Eurázsia legújabb száma!
Tükör

Már kapható az Eurázsia legújabb száma!

Grafika: Érsek-Csanádi Alexandra
Eurázsia 03/07/2024 08:45

Megjelent az Eurázsia legújabb, júliusi száma, amelynek középpontjában a konnektivitás áll. Címlapinterjúnkban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszél a magyar stratégiáról és a változó világrendben való érvényesülésről. Interjút adott lapunknak Stifter Ádám külügyi helyettes államtitkár, Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke, valamint Yuichi Hosoya japán professzor is. Ezúttal is olyan tekintélyes think tankek kutatói publikálnak a magazinban, mint a Danube Institute, a Magyar Külügyi Intézet vagy a Makronóm Intézet.

Magyarország önálló elképzeléssel bír a saját és a világ jövőjéről, amivel a nagyhatalmak tiszteletét is kivívta. Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját a konnektivitás stratégiájára leselkedő veszélyekről és Xi Jinping kínai elnök látogatásáról is kérdeztük.
Fotó: Hegedüs Róbert
Fotó: Hegedüs Róbert

Stifter Ádám helyettes államtitkár: Hazánk nyert a Keleti Nyitással

A gazdasági előnyök mellett Magyarország külpolitikai mozgásterét is kiszélesítette a Keleti Nyitás politikája – mutatott rá lapunknak Stifter Ádám, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, akit arról is kérdeztünk, milyen relációkban kell még előrelépni.

Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke:
A felemelkedés útja a tanulás

„Magyarország tudományos teljesítményének növelése érdekében a hazai kutatói utánpótlás biztosítása mellett elengedhetetlen a kiemelkedő külföldi kutatók bevonása is” – hangsúlyozta az Eurázsiának Gulyás Balázs, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnöke. A világszerte elismert professzort arról is kérdeztük, mit tanulhatunk Szingapúrtól, és mit tanulhat a világ egyik leggazdagabb országa tőlünk.
Fotó: Hegedüs Róbert

Ízelítő lapunk tartalmából

Óriási a verseny, egyre többen akarnak befektetni Üzbegisztánban – nyilatkozta lapunknak Rózsa József, Magyarország taskenti nagykövete.

Amit most látunk, az egy tendencia, egy új, barátibb kínai megközelítés Európa és Japán felé, amelyből sokat profitálhatunk – fogalmazott az Eurázsiának adott interjújában Yuichi Hosoya, a japán Keio Egyetem professzora.

A Makronóm Intézet egy átfogó tanulmány keretében vizsgálta meg a blokkosodás a világgazdaságra gyakorolt hatásait – erről ír Santo Martin, az intézet vezető elemzője.

Napjaink meghatározó fogalma lett a technonacionalizmus, amely technológiai fejlődést a nagyhatalmi versengés részének tekinti – írja Goreczky Péter, Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.

A magyar diplomácia a kaotikus múlttal szembeni óvatosságot mutatja, és egy stabilabb jövő építésére irányul – vélekedik Logan C. West, a Danube Institute vendégkutatója.

A kínai Övezet és Út kezdeményezés (BRI) valójában nem egyetlen nagy projekt, hanem apró összeköttetések sűrű szövedéke, amelyek évtizedes távlatban összeállhatnak majd egy óriási hálózattá, létrehozva egy összekapcsolt Afro-Eurázsiát – írja Salát Gergely, a PPKE BTK Kínai Tanszékének vezetője és a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.

A nyugati hatalmak és partnereik számos olyan kezdeményezést indítottak el a 2010-es évek végétől, amelyek célja, hogy ellensúlyozzák vagy visszaszorítsák Kína globális infrastruktúra-fejlesztési lábnyomát – erről ír Trembeczki Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet kutatója.

Bármekkora is legyen a politikai, gazdasági vagy éppen katonai viaskodás a világban, az élelmezés- és takarmánybiztonságról gondoskodni kell – állapítja meg az agrárdiplomáciáról szóló írásában Bencsik Dávid, a Mate Agrárcsoport üzletfejlesztési és kereskedelmi igazgatója.

Tekintse meg teljes tartalomjegyzékünket!

Az Eurázsia elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások