Már kapható az Eurázsia legújabb száma!
Az Eurázsia júniusi számának központi témája a puha erő, vagyis a soft power. Bemutatjuk az eurázsiai országok erőfeszítéseit ezen a téren, ismert szakértők vizsgálják például a pandadiplomáciát vagy a iszlám szerepét. 
Már kapható az Eurázsia legújabb száma!
Tükör

Már kapható az Eurázsia legújabb száma!


Eurázsia 05/06/2024 08:50

Az Eurázsia júniusi számának központi témája a puha erő, vagyis a soft power. Bemutatjuk az eurázsiai országok erőfeszítéseit ezen a téren, ismert szakértők vizsgálják például a pandadiplomáciát vagy a iszlám szerepét. Interjút olvashatnak Tan Dun Oscar- és Grammy-díjas kínai zeneszerzővel, Csaba Gábor kulturális diplomáciáért felelős államtitkárral, Li Mengyi gasztrobloggerrel, Gülsen Karanis török nagykövetasszony pedig a magyar-török kulturális évadról számol be. Elemezzük Xi Jinping kínai elnök látogatását, és folytatódik az ázsiai magyar nagyköveteket bemutató interjúsorozatunk is.

Fotó: Hegedüs Róbert

Felszabaduló lehetőségek és a Fülöp-szigetek fényes jövője

A Délkelet-Ázsia útkereszteződésében fekvő Fülöp-szigetek egy átalakulást hozó gazdasági és diplomáciai út előtt áll. Fiatal lakosságával és a gyors növekedésnek induló gazdasággal az ország a globális gazdasági élet kulcsfontosságú szereplőjévé válik. Minden nehézség ellenére, a Fülöp-szigetek gazdasága a világ leggyorsabban növekvő régiójának legfényesebb pontjaként ragyog - írja köszöntőjében Frank Revil Cimafranca, a Fülöp-szigetek magyarországi nagykövete.
A Bartók Tavasz keretében mutatták be április 14-én a Müpában Tan Dun hatrészes, monumentális Buddha-passiójának szcenírozott változatát. A világhírű kínai zeneszerző – aki a hazánkban is népszerű Tigris és sárkány filmzenéjéért számos elismerést, köztük Grammy- és Oscar-díjat is nyert – a Kelet és Nyugat, valamint a tradíció és a modernitás közti harmónia megtalálásáról is beszélt az Eurázsiának.
Fotó: Hegedüs Róbert
Az ilyen rendezvények segítenek abban, hogy az emberek felfedezzék egymás kultúrájának különböző dimenzióit, miközben elősegítik a kölcsönös megértést, tiszteletet és toleranciát – fogalmazott lapunknak adott interjújában Gülşen Karanis Ekşioğlu. Törökország magyarországi nagykövetét az óriási sikerrel zajló török-magyar kulturális évadról kérdeztük.
Fotó: Hegedüs Róbert

Ízelítő további írásainkból

A puha hatalom, azaz soft power megmutatja, hogy egy ország mennyiben képes meggyőzéssel és vonzással befolyásolni másokat. A Brand Finance globális rangsorában az ázsiai országok kifejezetten jól teljesítettek - a Makronóm Intézet elemzése.

A kínai pandadiplomácia a soft power talán egyik legkönnyebben értelmezhető példája. Az ázsiai hatalom hosszú évtizedek óta adja bérbe – eleinte ajándékozta – a csak Kínában őshonos jószágokat, az óriáspandák delegálása vagy éppen hazarendelése pedig mindig Peking aktuális érdekeit szolgálja - Buzna Viktor, a Magyar Külügyi Intézet kutatójának írása.

Közép-Ázsiában kitűzött céljaik elérése érdekében ma még a hagyományos nagyhatalmak is egyre inkább a befolyás finom formáira – puha hatalomra, azaz soft powerre – támaszkodnak katonai erejük és gazdasági befolyásuk növelése érdekében - írja Veres Szabolcs, az Eurázsia Központ kutatója.

Amíg a klasszikus diplomácia a ráció, az érvelésalapú meggyőzés világa, addig a kulturális diplomácia az emóció terrénuma, hiszen az érzelmeken keresztüli befolyásolás eszközeivel él – vallja Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára.

Az unipoláris világrend alternatíváját jelentő multipoláris berendezkedés, illetve ennek a globális Délhez kötődő integrációs keretei, nemzetközi fórumai, gazdasági platformjai és infrastrukturális fejlesztései fraktálszerűen képviselik a jövendő, nagytéralapú-többpólusú nemzetközi rendszert - írja Békés Márton történész–politológus, a XXI. Század Intézet igazgatója.

Nagy-Britanniában végzett építészként, éveken át dolgozott egy állami cég vezetőjeként Kínában és Délkelet-Ázsiában, mégis egy gasztronómiai vetélkedő hozta meg számára az országos ismertséget. Li Mengyi szüleitől örökölt vállalkozó szellemmel és egészséges magabiztossággal vágott bele a műsorba, mégsem gondolta volna, hogy eljut a verseny fináléjába. Ma már azt is tudja: egy televíziós főzőversenyben nem csak konyhai tudás számít.

Kattintson a teljes tartalomjegyzékért!
Fotó: Hegedüs Róbert

A magazin legújabb száma elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások