Régi problémák, új válaszok – Európa helye és szerepe az új világrendben
Korunkat az állandó változás jellemzi, amely az élet minden területét, így a gazdaságot, (geo)politikát, pénzügyeket, a társadalmakat, a nemzetközi kapcsolatokat és a technológiát is érinti. A folyton felmerülő új kihívásokhoz nem elég pusztán új és innovatív válaszokat adni, hanem újfajta kérdéseket is fel kell tenni, amelyek időnként régi dogmákat kérdőjelezhetnek meg.
Régi problémák, új válaszok – Európa helye és szerepe az új világrendben
Fókusz

Régi problémák, új válaszok – Európa helye és szerepe az új világrendben

Fotó: iStock
Sándor Anna Nóra 27/09/2023 11:56

Korunkat az állandó változás jellemzi, amely az élet minden területét, így a gazdaságot, (geo)politikát, pénzügyeket, a társadalmakat, a nemzetközi kapcsolatokat és a technológiát is érinti. A folyton felmerülő új kihívásokhoz nem elég pusztán új és innovatív válaszokat adni, hanem újfajta kérdéseket is fel kell tenni, amelyek időnként régi dogmákat kérdőjelezhetnek meg. Ilyen új kérdés az EU stratégiai autonómiája is, vagyis az, hogy az Európai Unió hogyan tud alkalmazkodni a felmerülő „új”, valamint a már meglévő, „régi” kihívásokhoz és hogyan tudja az érdekeit minél jobban érvényesíteni a Kína az Egyesült Államok fémjelezte nagyhatalmi versengés közepette, mindezt úgy, hogy egyensúlyt talál a Kelet és Nyugat között.

Korunk geopolitikáját és gazdaságát két új trend hatja át: ezek a digitalizáció és a fenntarthatóság. A világgazdaság működését teljesen újra kell gondolni annak érdekében, hogy a karbonsemleges és körforgásos modellel biztosítható legyen a jólét, mindemellett a technológia terén felmerülő előnyöket is maximális mértékben ki lehessen használni. Mindez a geopolitika nyelvére lefordítva azt is jelenti, hogy új egyensúlyra van szükség Nyugat és Kelet között, ugyanis Eurázsia új globális hatalmi központként való felemelkedésének köszönhetően a multilaterális együttműködésre nagyobb szükség van, mint valaha. Mindezt az Európai Unió is kezdi felismerni. Az EU-nak stratégiai érdeke, hogy a globális hatalmak, az Egyesült Államok és Kína által kínált befektetési és fejlődési lehetőségek közül a számára legmegfelelőbbeket, a hosszú távú fenntartható fejlődést szolgáló opciókat válassza. Az ázsiai országok a fenntartható fejlődést – ideértve a technológiai vívmányokat is – tekintve világszinten is megkerülhetetlen szereplőkké fognak válni a jövőben, míg az USA-nak továbbra is célja lesz a jelenlegi világgazdasági és katonai befolyásának fenntartása.

Az unió részéről a stratégiai autonómia szükségességét az eurázsiai szuperkontinens felemelkedése is bizonyítja: míg 1990-ben Ázsia részesedése a globális reál GDP-ből körülbelül 27%-ot, Észak- és Dél-Amerika, valamint Európa együttvéve pedig 68%-ot tett ki, ezek az arányok a 21. századra jelentősen eltolódtak. Ázsia már 2015-ben elérte a globális termelés 45%-át, míg Európa és Amerika részesedése 50%-ra esett vissza. A gazdasági adatokon túl kiemelt figyelmet érdemel még az innováció is: Kína az alacsony hozzáadott értékű termékek előállítása helyett a magas hozzáadott értékű, innovatív termékek gyártására és egy innováció által vezérelt gazdaság megteremtésére helyezte a fókuszt. Kínában, Dél-Koreában és Japánban is az innovációt a gazdasági fejlődés és jólét megteremtésének, egyúttal a fenntartható gazdaságra való átállás alappilléreként tartják számon.

A jelenlegi turbulens geopolitikai időkben az Európai Uniónak vitális érdeke, hogy az USA-Kína közötti nagyhatalmi versengésben autonóm módon, a saját érdekei mentén járjon el és ne érték, hanem érdekalapú külpolitikai stratégiát folytasson. A 21. században felmerült geopolitikai és gazdasági kihívások kezeléséhez az együttműködés és partnerség a kulcsszavak. Európa a keleti és nyugati minták fúziójával lehet csak képes megőrizni a versenyképességét és biztosítani a fenntartható gazdasági átmenetet.


A szerző a Magyar Nemzeti Bank vezető nemzetközi szakértője és ESG-tanácsadója

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások