Rein Müllerson: Egy új rend hajnala. Geopolitika és az ideológiák összecsapása

Rein Müllerson: Egy új rend hajnala. Geopolitika és az ideológiák összecsapása


A Tallini Egyetem professzor emeritusa felettébb érdekes áttekintést ad a világban zajló folyamatokról és aktuális geopolitikai játszmáiról, mindezt úgy, hogy arra készteti az olvasót, hogy értékelje újra a világban uralkodó gondolkodási minták kialakult alapelveit. Rein Müllerson a saját maga által meghatározott, a mai világot formáló három pillért, a geopolitika, ideológia és nemzetközi jog triumvirátusát szem előtt tartva igyekszik egy konzisztens elméleti megközelítés megalkotására, amely objektíven mutatja be a korunk világában zajló geopolitikai fejleményeket.

A szerző számára ebben a hárompilléres elméletben a figyelem középpontjában a geopolitika áll, amely egyrészt a nemzetközi kapcsolatok egyik építőköve, másrészt viszont egy olyan eszköz, amely segít megérteni és előre jelezni bizonyos civilizációs fejlődési mintát. Rámutat, a geopolitika megmagyarázza, hogy az államot körülvevő földrajzi és gazdasági tényezők hogyan határozzák meg egy adott ország cselekvéseinek határait. Müllerson szerint a világban zajló események rövid vagy akár hosszú távú modellezésére és egy átfogó elmélet megalkotására azonban a geopolitikai megközelítés egyedül nem elég, mert a történelem során az ideológia – legyen az világi vagy vallási – mindenütt jelen volt a nemzetközi kapcsolatokban, és nem ritkán az ideológiák közötti különbségek az államok közötti konfliktusok forrásai is voltak. A harmadik pillér a nemzetközi jog, mint az államok közötti ügyek rendezett intézését biztosító szabályrendszer.

Rein Müllerson: Egy új rend hajnala. Geopolitika és az ideológiák összecsapása

Kiadó: Gondolat Kiadó
Kiadás éve: 2019
ISBN: 9789636939445
Oldalszám: 242

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások