Rekordot döntött a kínai jüan
A jüan nemzetközi kereskedelemben betöltött részesedése szeptemberben történelmi csúcsot, 3,71 százalékot ért el a SWIFT rendszer adatai szerint.
Rekordot döntött a kínai jüan
Selyemutak

Rekordot döntött a kínai jüan

Fotó: AFP/iStock
Eurasia 23/10/2023 11:46

A jüan nemzetközi kereskedelemben betöltött részesedése szeptemberben történelmi csúcsot, 3,71 százalékot ért el, a valuta pedig megőrizte pozícióját a globális fizetések ötödik legaktívabb valutájaként a SWIFT rendszer adatai szerint.

A jüanban végrehajtott összes fizetés értéke a SWIFT globális fizetési rendszer adatai szerint augusztushoz képest 2,77 százalékkal nőtt – közölte a Global Times.

Az év eleje óta számos jelentős fejlemény történt a jüan nemzetköziesítése terén. A kínai valuta vált Brazília devizatartalékainak második legnagyobb fizetőeszközévé, megelőzve az eurót. Argentina először használta a jüant külföldi adósságok visszafizetésére, Pakisztán pedig jüanban fizetett az Oroszországtól vásárolt nyersolajért.

A jüan 2022 januárjában lépte át először a világkereskedelemben betöltött részesedés 3 százalékos határát. A kínai gazdaság erősödésével párhuzamosan növekszik pozíciója a globális iparban és ellátási láncokban, a jüan szerepe ennek köszönhetően nemzetközi tartalékvalutaként és fizetési valutaként tovább erősödik.

Kínában a határokon átnyúló tranzakciók során a jüan elszámolások aránya a második negyedévben elérte az összes elszámolás 49 százalékát, először megelőzve ezzel a dollárt – állítják médiajelentések.

AFP/Imaginechina/Xu Congjun

Az elmúlt években a jüan használati lehetőségei, hatékonysága és teljes volumene folyamatosan nőtt - mondta Wang Peng, a Pekingi Társadalmi Tudományok Akadémiájának kutatótársa, a Global Times-nak.

A jüan nemzetköziesítése elősegíti Kína gazdaságának és társadalmának előrehaladását, segít növelni kiviteli kereskedelmi hatékonyságát és hozzájárul a kínai ipar globális fejlődéséhez – fogalmazott Wang Peng, a Pekingi Társadalmi Tudományok Akadémiájának kutatója a Global Timesnak. – A jüan használata ugyanakkor más országok számára is javíthatja a kereskedelmi hatékonyságot és segíthet csökkenteni az árfolyam-ingadozások okozta veszteségeket – tette hozzá Wang.

Az ország gazdasági és társadalmi fejlődésének, hatalmas fogyasztási piacának és rengeteg kiváló partnerségének köszönhetően elkerülhetetlen, hogy a jüan egyre fontosabb pozíciót töltsön be a nemzetközi kereskedelemben – állapította meg Wang.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások