Rostoványi Zsolt: Az iszlám és a 21. század – Kihívások és válaszok

Rostoványi Zsolt: Az iszlám és a 21. század – Kihívások és válaszok


A szerző a Budapesti Corvinus Egyetem rektor emeritusa, elismert iszlám-, és Közel-Kelet kutató. „Az iszlám és a 21. század. Kihívások és választások” című könyve 2020-ban látott napvilágot. A hatalmas ismeretanyagot feldolgozó és összegyűjtő munka azokra az alapvető, a nyugati világban elterjedt elképzeléseket vizsgálja meg az iszlámról, amelyek nagy mértékben befolyásolják a világ egyik legnagyobb monoteista vallás megítélését.

A könyv egyik legfőbb üzenete, hogy a kialakult szakadékok és az ellenségeskedés egyik legjelentősebb kiváltója a megfelelő ismeretek hiánya, a fogalmak összemosása és a leegyszerűsítő általánosítás. Így például sokan nem tudnak különbséget tenni az iszlám és dzsihadizmus között, sőt az iszlám és az iszlamizmus között sem. A szerző kihangsúlyozza, hogy az iszlámra három egymástól eltérő jelentésben gondolunk: vallás, civilizáció és politikai iszlám. Ezek mentén haladva láthatjuk, hogy az ismeretek hiánya és az általánosítások berögződése mindhárom irányban töréshez vezetett vallási szinten a kereszténység és az iszlám között, civilizációs szinten a Nyugat és a (Közel-) Kelet között és a legnyilvánvalóbb politikai szinten a radikális retorikák képviselői tevékenysége által.

A könyv ezen törések okait értelmezi és rámutat arra, hogy az iszlám világ gyakorlata nem felel meg a róla kialakult általánosító képnek, (amelyet a kérdésben kevésbé kompetens szereplők alakítanak) mi több számos egymásnak ellentmondó értelmezések színtere. Ezek alapján világossá is válik, mik is lehetnek az iszlám kihívásai a 21. század viharos idejében.

Seremet Sándor - a szerző az Eurázsia Központ kutatója

Rostoványi Zsolt: Az iszlám és a 21. század – Kihívások és válaszok

Kiadó: L'Harmattan

Kiadás éve: 2020

ISBN: 9789634146773

Oldalszám: 414

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások