Stabil alapokon virágzó együttműködés
Magyarország a 2010 után megkezdett keleti nyitásnak köszönhetően más régiók mellett Délkelet-Ázsiával is megerősítette kapcsolatait. Az alábbiakban élő példákon keresztül mutatjuk be hazánk és a térség egyes országainak összekapcsolt együttműködését az alakuló új világrendben.
Stabil alapokon virágzó együttműködés
Selyemutak

Stabil alapokon virágzó együttműködés

Fotó: iStock
Hoppál Hunor 02/02/2024 06:00

Magyarország a 2010 után megkezdett keleti nyitásnak köszönhetően más régiók mellett Délkelet-Ázsiával is megerősítette kapcsolatait. Az alábbiakban élő példákon keresztül mutatjuk be hazánk és a térség egyes országainak összekapcsolt együttműködését az alakuló új világrendben.

Magyarország és Indonézia 500 millió dolláros közös befektetési alapja intézményesíti a magyar vállalatok részvételét az indonéz közlekedési infrastruktúra fejlesztésében. A két ország együttműködésének eredményeképpen – minden idők egyik legnagyobb mértékű magyar technológiai exportja keretében – egy magyarországi vállalat végzi a mintegy 6000 kilométer hosszú indonéz úthálózat elektronikus útdíjfizetési szisztémájának kialakítását, illetve tíz évig a rendszer üzemeltetését is. 

Az utóbbi években a felek megállapodtak a Magyarországon tanulmányokat folytató indonéz hallgatók számának növeléséről, egyúttal tárgyalások zajlanak három katonai kórház magyar vállalatok általi modernizációjáról a délkelet-ázsiai szigetországban. A kétoldalú kapcsolatok tekintetében nagy hangsúly kerül még a vízgazdálkodásra, a mezőgazdaságra és a turizmusra is.

SZINGAPÚR

Szingapúr mára a legnagyobb egy főre jutó GDP-vel rendelkező országok körébe tartozik, robbanásszerű, gyors sikere nyomán széles körben egyfajta mintaállammá vált. Az elmúlt időszakban magyar cégek több mint 350 millió dollárt fektettek be városállamban, 2022- ben pedig a két ország közötti bilaterális kereskedelmi forgalom mértéke megközelítette az egymilliárd eurót.

Szingapúr és Magyarország között komoly együttműködés zajlik a mesterséges intelligencia, az információs technológia és a digitális átállás terén, ezenkívül említésre méltó a Szingapúr felé irányuló magyar élelmiszerexport, benne kiemelten a húsipar szerepe. Mindemellett magas szintű partnerség alakult ki az idegenforgalom és az űripar területén is. A két fél hasonló vonása, hogy nemzeti szuverenitásából nem enged, és következetesen ellenáll az állami függetlenség külső beavatkozások általi csorbításának.

VIETNÁM

Vietnám Magyarország fontos partnere Délkelet-Ázsián belül, a két ország 2018-ban emelte a stratégiai partnerség szintjére kétoldalú kapcsolatait, azóta pedig több ízben történt magas szintű diplomáciai találkozó vezető magyar és vietnámi politikusok között.

Víztisztító-telepek felhúzásának köszönhetően jelenleg magyar cégek biztosítják két vietnámi tartomány ivóvíz-ellátását, ezenfelül az országban egy 500 ágyas kórház építése is tervben van magyar vonatkozású cégek részéről. A magyar-vietnámi kapcsolatokban jelentős hangsúly kerül továbbá a mezőgazdaságra, az élelmiszeriparra, a járműiparra, az infrastruktúra-fejlesztésre és az energetikára.

MALAJZIA

Malajzia Délkelet-Ázsia országainak élbolyába tartozik. Az államnak kiemelkedően fontos szerepe volt a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) megalapításában, valamint a szervezet további bővítésére és tevékenységének más régiókra való kiterjesztésére tett kezdeményezésekben.

Emellett a maláj gazdaság teljesítménye is évről-évre erősödik, 2022-ben 8,7 százalékos növekedést tudott felmutatni. Kuala Lumpur Magyarország számára fontos kereskedelmi partner, a két ország közötti áruforgalom 2022-ben meghaladta a 800 millió eurót. A két ország diplomáciai kapcsolatainak 50. évfordulóján, 2019-ben emelte új szintre gazdasági együttműködését. A gépipari és elektromos termékek szállítása mellett hazánk 2023-tól kezdődően már baromfi és sertéshúst is exportál a délkelet-ázsiai államba. Malajziából szintén elektronikai termékek, valamint néhány mezőgazdasági termék érkezik hazánkba, ezenfelül a jövőben a turizmus és a környezetvédelmi technológiák is a két állam közötti együttműködés középpontjába kerülhetnek.

A fenti példákon keresztül tökéletesen látszik, hogy a korrekt politikai viszonyrendszer mellett kölcsönösen előnyös gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok kiépítése és azok elmélyítése is jellemzi a magyar fél és a délkelet-ázsiai térség főbb országainak stratégiai jelentőségű együttműködését.


A szerző újságíró.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások