Stabil szövetségesek
Az Európa és Ázsia kereszteződésében fekvő Georgia ortodox keresztény ország, amely az egyediség és a sokszínűség kombinációjával rendelkezik. Az ország 1991-ben nyerte vissza függetlenségét a Szovjetuniótól, és kinyilvánította, hogy fejlődő demokráciaként az európai és euroatlanti családhoz kíván csatlakozni.
Stabil szövetségesek
Vélemény

Stabil szövetségesek

Fotó: Hegedüs Róbert
30/11/2023 09:55

Tamara Liluashvili,
Georgia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete

Az Európa és Ázsia kereszteződésében fekvő Georgia ortodox keresztény ország, amely az egyediség és a sokszínűség kombinációjával rendelkezik. Az ország 1991-ben nyerte vissza függetlenségét a Szovjetuniótól, és kinyilvánította, hogy fejlődő demokráciaként az európai és euroatlanti családhoz kíván csatlakozni.

Georgia és Magyarország közvetlen diplomáciai kapcsolatai több mint három évtizedre nyúlnak vissza, 2008-ban pedig nagykövetségeket létesítettek Budapesten és Tbilisziben. Napjainkban már azt látjuk, hogy Georgia és Magyarország hagyományosan a barátságra és partnerségre épülő kapcsolatai új szintre emelkedtek. Orbán Viktor miniszterelnök közelmúltbeli látogatása és az októberben Georgiában tartott grúz-magyar közös kormányülés további lendületet adott a két ország stratégiai partnerségének, és számos olyan területet azonosított, ahol nagyobb együttműködési lehetőségeik vannak.

A látogatás kiemelt jelentőségű volt, és újabb bizonyítékául szolgált annak, hogy Magyarország rendületlenül támogatja Georgia azon törekvését, hogy az Európai Unió és a NATO tagja legyen. A látogatás alatt a felek tíz megállapodást írtak alá az állami szervek közötti együttműködésről, a technikai együttműködéstől kezdve a szándéknyilatkozatokon át a kereskedelmi, pénzügyi, védelmi, igazságügyi, oktatási és egyéb együttműködésekig.

Georgia stratégiai fekvése miatt évszázadokon keresztül számos nagy birodalom csataterét jelentette. A Fekete- és a Kaszpi-tenger között, Kelet és Nyugat kereszteződésében elterülő Georgia volt a területén keresztül vezető kereskedelmi útvonalat használó két civilizáció fő találkozási pontja.   Ma a történelem ismétli önmagát, és Georgia ismét a zöld energia Azerbajdzsánból Georgián keresztül Romániába és Magyarországra történő szállításának útvonala.

Magyarországhoz hasonlóan Georgia is prioritásként kezeli a zöld energiaprojekteket és a fekete-tengeri összeköttetést. Továbbra is határozottan elkötelezett a tavaly decemberben Bukarestben Georgia, Azerbajdzsán, Románia és Magyarország által aláírt, a zöld energia Európába történő szállításáról szóló megállapodás végrehajtása mellett, amely projekt része az Európai Unió azon törekvésének, hogy csökkentse az orosz energiától való függőséget. Georgia letette voksát a Magyarországgal való együttműködés további erősítése mellett, a meglévő lehetőségek teljes körű kiaknázása érdekében.

Európa és az Európai Unió Georgia történelmi választása. A függetlenség több mint harminc évvel ezelőtti helyreállítása óta soha nem tért le erről az útról, amelyért fáradhatatlanul küzdöttünk és nagy árat fizettünk, mind az 1990-es évek elején, mind 2008-ban. Orbán Viktor miniszterelnök georgiai látogatásán azt mondta, hogy az országnak „lehetőséget kell adni arra, hogy közelebb kerüljön” az EU-hoz, ami szerinte „európai érdek is”. A tagjelölti státusz megadása Georgiának kedvezne az uniós integrációs folyamatnak az országban, és további lendületet adna a kormány reformprogramjának. Nagyon erős jelzést fog küldeni a lakosságnak, hogy meghallották a hangját.

Biztos vagyok abban, hogy az országaink közötti kiváló kapcsolatok erősödése nemcsak a különböző közös érdekű területeken való fokozott együttműködés útját fogja megnyitni, hanem kétségtelenül tartós hatást fog gyakorolni a két nemzet jólétére is.  A szövetségeseinkkel való partnerség és stratégiai együttműködés, amely szilárdan kiáll a béke mellett és közös értékeket vall, a kihívásokkal teli globális helyzet fényében igazán becsülendő. Georgia és népe már régóta az európai és euroatlanti család részévé kíván válni, és várakozással tekintünk ennek az álomnak a megvalósítása elé.


Ez a cikk az Eurázsia 2023. decemberi számában jelent meg.

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások