Stratégiai közösség létrehozásáról állapodot meg Kína és Vietnam 
Kína és Vietnam stratégiai döntést hozott, amikor elhatározta, hogy megerősíti kapcsolatait, és olyan közösséget épít, amelynek közös jövője van – fogalmazott Xi Jinping kínai elnök. 
Stratégiai közösség létrehozásáról állapodot meg Kína és Vietnam 
Tükör

Stratégiai közösség létrehozásáról állapodot meg Kína és Vietnam 

Fotó: MTI/EPA/AFP/Nhac Nguyen
Eurázsia/MTI 13/12/2023 09:52

Kína és Vietnam stratégiai döntést hozott, amikor elhatározta, hogy megerősíti kapcsolatait, és olyan közösséget épít, amelynek közös jövője van – jelentette ki vietnami hivatalos látogatásának második, egyben zárónapján, szerdán Xi Jinping kínai elnök a vietnami parlament elnökével, Vuong Dinh Huéval tartott találkozóján.

 A közös jövővel rendelkező kínai-vietnami stratégiai közösség létrehozása elősegíti a két ország közötti kapcsolatok fejlesztését – hangsúlyozta Xi a szerdai találkozón.

Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnök a kínai elnökkel találkozva történelmileg fontos mérföldkőnek nevezte a döntést, és szintén stratégiai választásnak minősítette a közös jövővel rendelkező közösség létrehozását. A közös jövővel rendelkező közösség létrehozásának terve, mely Vietnam támogatását élvezi, bekerült a közös közlemény tervezetébe, amelyet kedden mutattak be az újságíróknak, és amelyet várhatóan szerdán hivatalosan is elfogadnak.

A két ország többtucatnyi együttműködési egyezményt írt alá a látogatást megelőző több hónapos tárgyalások folyományaként.
Xi Jinping kínai elnök (balra) és Nguyen Phu Trong, a vietnami Kommunista Párt főtitkára. Fotó: AFP/Minh Hoang
Xi erősen szorgalmazza a kétoldalú kapcsolatok felminősítését, különösen mióta Vietnam szeptemberben a legmagasabb, Kínával azonos szintre emelte az Egyesült Államokat diplomáciai rangsorában.

Xi Jinping kedden Nguyen Phu Tronggal, a Vietnami Kommunista Párt (CPV) központi bizottságának főtitkárával is egyeztetett. 
Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások