Stratégiai partnerség jön létre Kína és Szíria között 
Xi Jinping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat.
Stratégiai partnerség jön létre Kína és Szíria között 
Tükör

Stratégiai partnerség jön létre Kína és Szíria között 

Fotó: AFP/Xinhua/Yao Dawei
Eurázsia/MTI 22/09/2023 19:22

Xi Jinping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat – jelentette a CCTV kínai állami médiára hivatkozva az MTI.

– Az instabil és bizonytalan nemzetközi környezetben Kína hajlandó továbbra is együttműködni Szíriával egymás támogatása és a méltányosság és igazságosság nemzetközi szintű megőrzése érdekében – mondta Xi a kínai állami médiában közzétett videón. Xi hozzátette, hogy Szíria volt az egyike az első arab országoknak, amelyek diplomáciai kapcsolatokat létesítettek a Kínai Népköztársasággal.
AFP/Xinhua/Liu Bin
A kínai elnök hozzátette, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt 67 év alatt a kínai-szíriai kapcsolat kiállta a nemzetközi helyzet változásainak próbáját, barátságuk az idők során egyre erősebbé vált, a mostani partnerség létrehozása pedig fontos mérföldkő lesz a kétoldalú kapcsolatok történetében.

– Kína támogatja Szíriát a külföldi beavatkozással szembeni ellenállásban, az egyoldalúság és a megfélemlítés elutasításában, valamint a nemzeti függetlenség, szuverenitás és a területi integritás védelmében – mondta Xi.

– Kína támogatja Szíriát az újjáépítésben, a terrorizmus elleni képességek erősítésében, valamint a szíriai kérdés politikai rendezésének előmozdításában a szíriai vezetés és szíriai tulajdon elvét követve – tette hozzá.
AFP/Xinhua/Huang Zongzhi
Aszad, aki utoljára 2004-ben látogatott Kínába, hogy Hu Csin-tao akkori elnökkel találkozzon, most több mint egy tucat más külföldi méltósággal együtt vesz részt az Ázsiai Játékok szombati nyitóünnepségén a Csöcsiang tartományban lévő Hangcsouban.

A szíriai elnököt az Egyesült Államok, az Európai Unió, Ausztrália, Kanada és Svájc is szankciókkal sújtja, de a kormánya elleni többoldalú szankciók alkalmazására irányuló erőfeszítések nem kaptak egyhangú támogatást az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ahol Kína már legalább nyolc alkalommal megvétózta az Aszad-kormányt elítélő indítványokat.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások