Szijjártó Péter: Vietnám nagy lehetőségeket nyújt a magyar gazdaságnak
Csütörtökön Magyarországra látogatott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnök, valamint Bui Thanh Son vietnámi külügyminiszter, hogy tárgyalásokat folytassanak Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel.
Szijjártó Péter: Vietnám nagy lehetőségeket nyújt a magyar gazdaságnak
Fókusz

Szijjártó Péter: Vietnám nagy lehetőségeket nyújt a magyar gazdaságnak

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Eurázsia/MTI 18/01/2024 19:08

Csütörtökön Magyarországra látogatott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnök, valamint Bui Thanh Son vietnámi külügyminiszter, hogy tárgyalásokat folytassanak Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel. A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy a következő napok során a magyar és a vietnámi kormány képviselői tizennégy egyezményt írnak alá.

A fantasztikus fejlődést felmutató Vietnám óriási lehetőségeket nyújt az export- és beruházásorientált magyar gazdaság számára, amit a hazai kivitel évi százmillió dolláros rekordjának elérése és fenntartása is bizonyít – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető a vietnámi kollégájával közös sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a délkelet-ázsiai ország gyors gazdasági növekedése megteremtette a lehetőséget az oda irányuló magyar export csúcsának megdöntésének, majd ezen évi százmillió dolláros érték fenntartásának, ami hatalmas teljesítmény.

Facebook/Szijjártó Péter

Kiemelte, hogy hosszas tárgyalások eredményeként megszülettek azok a szükséges döntések, amelyek nyomán jelentősen bővülhetett a hazai baromfitermékek, orvosi eszközök és gyógyszerek kivitele. Ráadásul szavai szerint az export további növekedése várható, ugyanis már a finisben vannak azok az egyeztetések, amelyek lehetővé teszik majd sertéshús szállítását is Vietnámba. Illetve kitért arra is, hogy rendkívül ambiciózus szabadkereskedelmi megállapodás jött létre az Európai Unió és Vietnám között, ennek értelmében a felek 2030-ra a vámok 99 százalékát eltörlik.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a következő napok során a magyar és a vietnámi kormány képviselői tizennégy egyezményt írnak alá. Ezek közül a legfontosabb a külpolitikai együttműködésről szól, minthogy mindkét állam a béke pártján áll, és segíteni kívánja a rendezésben a háború sújtotta országokat – tájékoztatott. „Hiszünk a békés és civilizált együttműködésben Kelet és Nyugat között” – szögezte le.

Facebook/Szijjártó Péter

A miniszter végül kifejtette, hogy együttműködési egyezményt köt a két ország mások mellett a kultúra és a vízgazdálkodás területén is, utóbbinak köszönhetően felpöröghet a hazai technológiák kivitele. Emellett fokozni kívánják a közös fellépést a nemzetközi bűnözés ellen is, ami nagyban hozzájárulhat a felek biztonságához – húzta alá. Valamint – mint közölte – tíz megállapodás jön létre magyar és vietnámi egyetemek között annak az együttműködésnek az alapján, amelynek keretében már ma is több mint 900 vietnámi hallgató tanul magyarországi felsőoktatási intézményekben.

Orbán Viktor Pham Minh Chin vietnámi miniszterelnököt köszöntve bejegyzést tett közzé az X közösségimédia-platformon. „Vietnám a szabadságharcosok nemzete, a konnektivitás úttörője és fontos gazdasági partnerünk. Üdvözöljük Magyarországon, miniszterelnök úr!” – írta a kormányfő.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások