Szingapúr semleges terepet kínál az innovációnak
„A szemben álló felek mindegyikével elfogultság nélkül dolgozunk együtt. Abban reménykedünk, hogy a miénkhez hasonló platformok összehozzák a feleket” – fogalmazott lapunknak adott interjújában Jui Lim. A szingapúri innovációs ügynökség vezérigazgatója – aki a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat IV. Stratégiai Workshopján vett részt Budapesten – elmondta, mely területekre fókuszál munkája során az SGInnovate, illetve elárulta azt is, hogy miért lehet olyan vonzó Szingapúr a startupok számára.
Szingapúr semleges terepet kínál az innovációnak
Fókusz

Szingapúr semleges terepet kínál az innovációnak

Fotó: Hegedüs Róbert
Scheffer Joakim 10/07/2024 08:00

„A szemben álló felek mindegyikével elfogultság nélkül dolgozunk együtt. Abban reménykedünk, hogy a miénkhez hasonló platformok összehozzák a feleket” – fogalmazott lapunknak adott interjújában Jui Lim. A szingapúri innovációs ügynökség vezérigazgatója – aki a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat IV. Stratégiai Workshopján vett részt Budapesten – elmondta, mely területekre fókuszál munkája során az SGInnovate, illetve elárulta azt is, hogy miért lehet olyan vonzó Szingapúr a startupok számára.

A szingapúri innovációs ügynökség, az SGInnovate kiemelt figyelmet fordít a „deep tech” startupok támogatására. Mit takar a „deep tech” kifejezés és mely konkrét területekre fókuszál az SGInnovate?

A mi definíciónk szerint a deep tech minden olyan dolog, amely viszonylag friss kutatásból származik, és védhető szellemi tulajdonjogi pozícióval rendelkezik. A kérdés inkább az, hogy mi ösztönöz minket arra, hogy befektessünk egy adott technológiával foglalkozó startup-ba? Munkánk során figyelemmel kísérjük a magánszektor tevékenységét. Ha a magánszektor már aktív egy adott területen, akkor úgy döntünk, hogy nem fektetünk be azon a területen, és inkább máshová összpontosítjuk erőfeszítéseinket. Jelenleg az élelmiszer-technológiára, a biotechnológiára, az energiatechnológiára és a fejlett gyártásra fókuszálunk. Korábban sokat fektettünk be a mesterséges intelligenciába és a gépi tanulásba, a kvantumtechnológiákba és a digitális egészségügyi vállalatok első generációjába. Amikor azonban magánbefektetők kezdtek belépni ezekre a területekre, csökkentve ezzel a részvételünk szükségességét, más területekre helyeztük át a hangsúlyt. A körforgás azonban sosem áll meg. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy visszatérjünk a digitális piacra, de új területeken. Például a Web3-at támogató infrastruktúrák területén. Emellett célunk, hogy folytassuk a kvantumtechnológiák terén végzett munkánkat, mivel úgy gondoljuk, hogy ezek nagy jelentőséggel bírnak. Ezenfelül pedig egyre inkább vonzanak az olyan fejlett területek, mint például a nukleáris fúzió.

Melyek a legsikeresebb területek?

A kvantumtechnológiák területén jelentős sikereket értünk el. A sikert kétféleképpen mérjük: a tényleges értéknövekedéssel és a magánszektorból származó pénzösszeggel. Azt nézzük, hogy a kezdeti befektetésünk után a vállalataink mennyi további finanszírozást tudnak szerezni a magánszektorból. Ebből a szempontból a kvantum egyértelműen sikeres, minden vállalatunk szerzett további finanszírozást. Ugyanez elmondható a biotechnológiáról is, bár ezen a területen még újak vagyunk, Szingapúr eredményei egyre jobbak és jobbak. A közelmúltban több kiemelt jelentőségű megállapodás is született a világ vezető gyógyszeripari vállalataival. Emellett sok beruházásunk van az energiakutatásban is, különösen a hidrogén fenntartható alkalmazásával kapcsolatban.

Fotó: Hegedüs Róbert

Szingapúr hagyományosan kiemelkedően teljesít az említett területeken. Mi lehet ennek az oka?

Ez részben annak köszönhető, hogy Szingapúr Délkelet-Ázsia egyik kereskedelmi csomópontja. Stratégiai szempontból nagyon kedvező a városállam elhelyezkedése, egy olyan hajózási útvonalon fekszik, amelyet muszáj érinteni, ha valaki Kelet-Ázsiából Európába szeretne jutni. Ez a csomópont szerep jelentősen hozzájárul a sikerünkhöz. Természetesen a másik ok az, hogy jó vezetőink vannak, akik hosszú ideje vannak hatalmon, ezáltal pedig stabilitás jellemzi Szingapúrt. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy hosszú távú célokat tűzzünk ki és el is érjük azokat. Ez teszi egyedülállóvá a szingapúri demokráciát. Rendszeresen tartunk választásokat, és meggyőződésem, hogy ezek tisztességesek. A kormánynak ugyanakkor figyelemre méltó eredményei vannak, és az emberek emiatt szavaznak rájuk. Ez a bizalom lehetővé teszi a kormány számára a hosszú távú tervek hatékony végrehajtását.

Mi teszi vonzóvá Szingapúrt a startupok számára?

Délkelet-Ázsiában napjainkban a legtöbb ezzel foglalkozó cég azt tanácsolja a startupoknak, hogy Szingapúrban kezdjék meg működésüket. Ennek oka igen egyszerű: a szingapúri cégalapítás nem napok, hetek vagy hónapok, hanem órák alatt elvégezhető, és az egész folyamat online zajlik. Emellett az erős jogi védelem is biztosított. Mint egykori brit gyarmat, Szingapúr örökölte a Brit Nemzetközösség jogrendszerét, amely jól ismert és széles körben elfogadott. Jogrendszerünk nagyon jól kiépített, az évszázados tesztelésnek köszönhetően megbízható. A szellemi tulajdon védelme kiemelt prioritást élvez, e tekintetben vezető szerepet töltünk be Ázsiában. Pártatlanok vagyunk, és számos módja van a választottbíráskodásnak és a bírósági eljárásnak. Ez egy alaposan kidolgozott rendszer. Ráadásul Szingapúrban magasan képzett munkaerő áll rendelkezésre. A teljes lakosság 36,6 százaléka egyetemi diplomával rendelkezik. A 20 és 30 év közöttiek körében ez a szám közel 57 százalékra emelkedik. Így könnyű jól képzett és tehetséges munkavállalókat találni.

Az innováció világában a konnektivitás rendkívül fontos. Ön szerint veszélyben van napjainkban?

Igen, egyértelműen. A nagyhatalmi feszültségek arra kényszerítik az embereket, hogy oldalt válasszanak. Szingapúr egy kis ország. Történelmünk során mindig próbáltunk mindenkivel jó kapcsolatot ápolni. Nincs más választásunk. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy válogassunk. Tehát ezt tesszük továbbra is. A szemben álló felek mindegyikével elfogultság nélkül dolgozunk együtt. Abban reménykedünk, hogy a miénkhez hasonló platformok összehozzák a két felet. A valóság az, hogy az üzleti életben az emberek még mindig kapcsolatot akarnak teremteni. Jelenleg a politika az, ami távol tartja őket egymástól. Mi egy semleges terepet kínálunk, ahol ez a fajta kapcsolattartás megtörténhet.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások