Szubrahmanjam Dzsajsankar: India útja – Stratégiák egy bizonytalan világban

Szubrahmanjam Dzsajsankar: India útja – Stratégiák egy bizonytalan világban


A könyv szerzője, S. Dzsajsankar ma az indiai kormány egyik legbefolyásosabb minisztere. Karrierdiplomataként a Külügyminisztérium minden ranglétráját végigjárta, egészen a külügyminiszteri pozícióig, azt követően, hogy olyan fontos országokban szolgált nagykövetként, mint Kína és az Egyesült Államok. Politikusként, ideológiailag Narendra Modi miniszterelnökhöz áll közel.

A szerző szerint a 2008-as globális pénzügyi válságot követően a Covid-19 világjárvány kitöréséig tartó évtizedben a világrend átalakulása zajlott le. A nemzetközi kapcsolatok természete és szabályai megváltoztak. India összes nagyhatalommal optimális kapcsolatot akar kialakítani, hogy céljait a lehető legjobban előmozdíthassa. Ez szerinte bátrabb és nem a kölcsönösségen alapuló megközelítést igényel a szomszédságával szemben. A könyv nyolc tematikus fejezete – ami a különböző fórumokon elhangzott előadásokat tartalmazza – ugyanannak a problémának különböző aspektusait tárgyalja: milyen stratégiákat kövessen India egy olyan világban, amely mélyreható átalakulásokon megy keresztül, különösen Kína felemelkedése miatt? Az olvasó nem közpolitikai receptet talál, hanem egy általános filozófiát és egy diskurzust, amely ma az indiai hatalom szféráiban uralkodik. A könyvben a politikus nem csupán ismerteti az ország előtt álló kihívásokat, hanem a politikai válaszokat is megfogalmazza. Ezt a gondolkodást a történelem és a hagyományok kontextusába helyezi, ami megfelelő egy olyan civilizációs hatalom számára, amely vissza akarja követelni helyét a világ színpadán.

Szubrahmanjam Dzsajsankar: India útja – Stratégiák egy bizonytalan világban

Kiadó: MCC Press

Kiadás éve: 2024

ISBN: 9789636440374

Oldalszám: 228

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások