Tovább erősíti együttműködését Kína és Oroszország
Xi Jinping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki pekingi találkozóján a világ stabilitásának tényezőjeként méltatta a két ország közötti kapcsolatot, írta az MTI.
Tovább erősíti együttműködését Kína és Oroszország
Tükör

Tovább erősíti együttműködését Kína és Oroszország

Fotó: AFP/Sergei Bobylyov
Eurázsia/MTI 16/05/2024 17:42

Xi Jinping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki pekingi találkozóján a világ stabilitásának tényezőjeként méltatta a két ország közötti kapcsolatot, írta az MTI.

A megbeszélésen kínai elnök ígéretet tett arra, hogy együttműködik Vlagyimir Putyinnal országaik „megfiatalítása” érdekében, amikor a kínai állami média szerint megkezdték pekingi tárgyalásaikat, és kijelentette, hogy Kína „mindig jó partnere” lesz Oroszországnak. Putyin csütörtökön érkezett kétnapos állami látogatásra, amelynek keretében megbeszéléseket folytat majd Ukrajnáról, Ázsiáról, az energiáról és a kereskedelemről Xivel.

 Xi Jinping a pekingi Nép Nagy Csarnokában folytatott eszmecserén azt mondta: a kínai-orosz viszony „nemcsak a két ország és a két nép alapvető érdeke, hanem a békét is szolgálja. Kína kész együttműködni Oroszországgal, hogy (...) támogassa a méltányosságot és az igazságosságot a világban”.

Az orosz elnök válaszában azt hangsúlyozta, hogy „a mai kínai-orosz kapcsolat keményen kivívott, és mindkét félnek meg kell becsülnie és ápolnia kell”. Ez a kapcsolat „a stabilitás tényezője a nemzetközi színtéren” - fűzte hozzá. Ez „nem opportunista és nem irányul senki ellen”. „Együtt támogatjuk az igazságosság elveit és a többpólusú valóságot tükröző, a nemzetközi jogon alapuló demokratikus világrendet” – hangoztatta az orosz elnök. Putyin a két politikus közös sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy Moszkva hálás Kínának, amiért megpróbálja megoldani az ukrán válságot. Közölte, tájékoztatja a kínai vezetőt az ukrajnai helyzetről.

Egyben szólt arról, hogy „károsnak” tart minden „zárt” politikai és katonai szövetséget az ázsiai-csendes-óceáni térségben, ahol az Egyesült Államok Ausztráliával és Nagy-Britanniával működik együtt az AUKUS szövetségben. „Nincs helye zárt katonai-politikai szövetségeknek. Úgy gondoljuk, hogy nagyon káros és ellentétes hatású ilyen szövetségeket létrehozni” - fogalmazott az orosz elnök.

A vezetők hivatalosan nyilatkozatot írtak alá, amelyben elmélyítik stratégiai kapcsolataikat, és Xi azt mondta, mindkét fél egyetért abban, hogy az ukrán válság politikai rendezése a „helyes irány”.

Az Oroszország és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulója és a kulturális évad kezdete alkalmából rendezett koncert előtt mondott beszédében Vlagyimir Putyin egy 1940-es évekbeli dalt idézve jellemezte a Moszkva és Peking közötti kapcsolatokat, jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.  „Ezt a rendezvényt a diplomáciai kapcsolatok felvétele 75. évfordulójának szenteljük. Van egy híres dal abból az időből, 75 évvel ezelőtt keletkezett, de ma is gyakran éneklik: van benne egy elég híres sor: az oroszok és a kínaiak örökké testvérek” – mondta Putyin. „Biztos vagyok benne, hogy tovább fogjuk erősíteni a harmonikus orosz-kínai partnerség testvéri szellemét” – hangsúlyozta az orosz elnök.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások