Tradíció, vendégszeretet és jóslás egy csészében   
Törökországban a kávé nem csupán egy élénkítő ital – sokkal inkább egy mélyen gyökerező kulturális szimbólum, amely összeköti a múltat a jelennel, a vendéglátást a barátsággal, a szórakozást a spiritualitással. A török kávé kultúráját 2013-ban az UNESCO a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánította – nem véletlenül. 
Tradíció, vendégszeretet és jóslás egy csészében   
Gasztronómia

Tradíció, vendégszeretet és jóslás egy csészében   

Fotó: iStock
Eurázsia 09/07/2025 10:49

Törökországban a kávé nem csupán egy élénkítő ital – sokkal inkább egy mélyen gyökerező kulturális szimbólum, amely összeköti a múltat a jelennel, a vendéglátást a barátsággal, a szórakozást a spiritualitással. A török kávé kultúráját 2013-ban az UNESCO a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánította – nem véletlenül. 

A török kávé készítése különleges rituálé: frissen pörkölt kávészemeket finom porrá őrölnek, majd hideg vízzel és cukorral együtt egy kis rézedényben, a cezvében lassan forralják. A főzés legfontosabb mozzanata a hab képződése, amely a jó török kávé védjegye. Az italt kis csészében (fincan) szolgálják fel, mindig egy pohár víz és gyakran egy szem török édesség – például lokum – kíséretében. (...)

Ez a cikk az Eurázsia 2025. júliusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások