Új gazdasági modell jöhet Kazahsztánban
Kazahsztánnak új gazdasági modell felé kell elmozdulnia, előtérbe helyezve az állampolgárok életkörülményeinek valós javítását – fogalmazott az állam gazdasági helyzetéről tartott éves beszédében Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök.
Új gazdasági modell jöhet Kazahsztánban
Tükör

Új gazdasági modell jöhet Kazahsztánban

Fotó: AFP/Kazah elnöki sajtószolgálat
Eurázsia 04/09/2023 10:00

Kazahsztánnak új gazdasági modell felé kell elmozdulnia, előtérbe helyezve az állampolgárok életkörülményeinek valós javítását – fogalmazott az állam gazdasági helyzetéről tartott éves beszédében Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök.

Az ország új gazdasági iránya az igazságosság, a befogadás és a pragmatizmus elvei mentén fog alakulni – nyomatékosította az államfő a kazah parlament két háza előtt elmondott beszédében az Astana Times tudósítása szerint.

Az elnök kiemelte az ország nagyszabású politikai reformjait 2022 óta, és az emberi jogok védelmére és a jogállamiság fenntartására irányuló kiterjedt erőfeszítéseit – tette hozzá a hírportál.

Azonban ahhoz, hogy igazán fejlett országgá váljon, Kazahsztánnak össze kell hangolnia a politikai reformokat mélyreható és átfogó társadalmi és gazdasági átalakításokkal. Bár kihívásokkal teli geopolitikai helyzetben vagyunk, Kazahsztán fenntartja a pozitív tendenciákat az összes kulcsfontosságú gazdasági mutató tekintetében

– jegyezte meg Tokajev.

Tavaly Kazahsztán bruttó hazai terméke (GDP) elérte a 104 ezermilliárd tengét (226,2 milliárd dollárt). Az ország rekordmennyiségű, 28 milliárd dollárnyi külföldi közvetlen befektetést vonzott be, és külföldi kereskedelmi forgalma elérte a 136 milliárd dollárt, 84 milliárd dollár exporttal. Az ország külső tartalékai megközelítik a 100 milliárd dollárt.

Az elkövetkező strukturális gazdasági reformok fő pilléreire összpontosítva Tokajev hangsúlyozta, hogy az erős ipar mellett gazdasági önellátást is el kell érni.

Az elnök emellett kiemelte az ország turisztikai potenciálja növelésének fontosságát is. Javasolta, hogy legalább 15 jelentős projektet valósítsanak meg külföldi és belföldi befektetőkkel együttműködve.

Másik prioritásként említette a védelmi ipar megerősítését, ami létfontosságú a nemzeti biztonság szempontjából. Az államfő hangsúlyozta a hazai védelmi ipar jelentőségét az importtól való függőség visszaszorításána tekintetében – közölte az Astana Times.

Népszavazás jöhet az első atomerőműről
Tokajev arról is beszélt, hogy az ország első atomerőművéről az állampolgárok népszavazás útján dönthetnek majd. Az elnök rámutatott Kazahsztán egyedülálló pozíciójára a világ legnagyobb urántermelőjeként, és azt mondta, hogy az országnak minden joga megvan ahhoz, hogy nukleáris erőművet építsen. A közép-ázsiai ország kormánya régóta vitatja a nukleáris erőmű építésének lehetőségét. 2021-ben Tokajev elmondta, hogy döntést kell hozni a létesítmény felhúzásáról az országban, függetlenül attól, milyen népszerűtlen lehet. Ugyanebben az évben az államfő utasította a kormányt hogy készítsenek átfogó tanulmány a nukleáris energiatermelés lehetőségeiről a közép-ázsiai államban. Jelentések szerint az ország első nukleáris erőművét a Balkhash-tó közelében, Almati régióban építik majd. Az projekt költséges, néhány elemző szerint 5 milliárd dollárra is tehető.

Tokajev arra kérte a kormányt, hogy modernizálja a hadsereget high tech fegyverekkel és hadi felszerelésekkel, beleértve a páncélozott járműveket és drónokat is.

Emellett bátorította a helyi vállalkozások támogatását költségvetési finanszírozással és egyszerűsített beszerzési folyamatokkal.

Az olaj- és gázipar, a környezetszennyezés és a munkahelyi balesetek növekvő számának kérdéseit is érintve az elnök hangsúlyozta, hogy határozott intézkedésekre van szükség a technológiai és környezeti feltételek, valamint a vállalati egészségvédelmi rendszerek javítása érdekében.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások