Új gázvezeték épül Azerbajdzsán és Törökország között
A régóta tervezett vezeték lehetővé teszi, hogy Azerbajdzsán Törökországon keresztül szállítson gázt az Örményországba beékelődött Nahicseván exklávéba, csökkentve ezzel utóbbi Irántól való függőségét.
Új gázvezeték épül Azerbajdzsán és Törökország között
Selyemutak

Új gázvezeték épül Azerbajdzsán és Törökország között

Fotó: AFP/Török elnöki sajtóiroda
Eurázsia 08/10/2023 14:33

Baku és Ankara megállapodott az Azerbajdzsánt Törökországon keresztül az azeri Nahicseván exklávéval összekötő gázvezeték építésének megkezdéséről.

A munkálatokat hivatalosan szeptember 25-én inditották el. A megnyitó ünnepségen részt vett Ilham Aliyev azeri elnök és Recep Tayyip Erdoğan török államfő is, melynek részekén energetikai és közlekedési megállapodást írtak alá. Az új vezeték, melynek építéséről már 2020 decemberében megállapodtak a felek, várhatóan 2024 végére készül el. 

Baku számára kiemelten fontos az új energetikai infrastruktúra, hiszen ennek segítségével Törökországon keresztül tudja ellátni az Örményországba beékelődő exklávéját földgázzal, csökkentve ezzel regionális riválisától, Irántól való függőségét – írta az Eurasianet hírportál.
AFP/Török elnöki sajtóiroda
Az exklávé éves gázigénye a jelentések szerint 500 millió köbméter, a lefektetendő vezeték pedig napi kétmillió köbméter szállítását teszi majd lehetővé, ez évente 730 millió köbméter földgázt jelent, amely szükség szerint a duplájára is növelhető. 
Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások