Új lehet a rend
Nem jöttek be a közel két éve tartó ukrajnai háborúval kapcsolatos jóslatok. 
Új lehet a rend
Fókusz

Új lehet a rend

„Száz éve nem látott változások zajlanak a világban, és mi visszük őket előre” – mondta Xi Jinping kínai elnök orosz partnerének, Vlagyimir Putyinnak 2023. májusi moszkvai látogatásakor. Fotó: AFP/Sputnik/Pavel Byrkin 
Seremet Sándor 02/02/2024 06:00

Közel két éve zajlik az orosz-ukrán háború, amely merőben megváltoztatta a hidegháború utáni posztbipoláris világrendet. Az, hogy az új valóság milyen lesz, még nem világos. Ha az elmúlt két tragikus év folyamatait vizsgáljuk, egyben talán egyetérthetünk: a jóslatok gyakran nem válnak be.

A szakértők és a politikusok 2022 januárjában még azon vitatkoztak, kitörhet-e a háború. A Kreml hivatalosan egy kiszámítható, ha nem is barátságos, de legalább nem ellenséges Ukrajnát akart a szomszédjában, üzembe készült helyezni az Északi Áramlat 2-t, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete békefenntartóinak kazahsztáni fellépése után pedig tovább növelni a globális súlyát és végül feloldani a rá nehezedő szankciós nyomást. A „háborúszkeptikus” szakértők érvelésében a háború erős, oroszellenes platformon konszolidálta volna Ukrajnát, ellehetetlenítené az Északi Áramlat 2 üzembe helyezését és az orosz szénhidrogének értékesítését Európában, nem beszélve a Moszkvára kivetendő hatalmas szankciókról. Mindez logikusnak tűnt, de 2022. február 24-én Oroszország mégis megkezdte az inváziót. (...)

A szerző az Eurázsia Központ kutatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg, a teljes verzió csak később válik elérhetővé honlapunkon. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások