Új magyar nagykövet Minszkben
Átadta megbízólevelét Bencsik Zita Ilona, Magyarország minszki nagykövete Aljakszandr Lukasenka belarusz elnöknek csütörtökön, számolt be a BelTa belarusz hírügynökség.
Új magyar nagykövet Minszkben
Tükör

Új magyar nagykövet Minszkben

Fotó: Youtube/BelTa
ŐM 30/09/2023 11:31

Átadta megbízólevelét Bencsik Zita Ilona, Magyarország minszki nagykövete Aljakszandr Lukasenka belarusz elnöknek csütörtökön, számolt be a BelTa belarusz hírügynökség.

A belarusz elnök tizenegy ország - hazánk mellett Kazahsztán, Egyiptom, Zimbabwe, Egyenlítői-Guinea, Angola, Uganda, Kambodzsa, Fülöp-szigetek, Jordánia és Kolumbia - nagykövetének megbízólevelét vette át az ünnepségen

Lukasenka beszédében úgy fogalmazott: "készek vagyunk folytatni a párbeszédet Magyarországgal annak érdekében, hogy béketárgyalásokon keresztül oldjuk meg a vitás kérdéseket, és így enyhítsük a feszültséget a régióban".

A magyar nagykövet már szeptember 14-én átadta megbízólevele másolatát Szergej Alejnyik külügyminiszternek. A BelTa tudósítása szerint a felek megvitatták a kétoldalú kapcsolatok helyzetét és fejlesztési kilátásait, valamint a nemzetközi napirenden lévő aktuális kérdéseket. Megerősítették elkötelezettségüket a tiszteletteljes párbeszéd folytatása és a kölcsönös érdeklődésre számot tartó területeken való együttműködés előmozdítása mellett. A miniszter aktív és eredményes munkát kívánt a magyar nagykövetnek a Belarusz Köztársaságban.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég kétoldalú találkozót is tartott belarusz kollégájával az ENSZ Közgyűlésének margóján New Yorkban. A tárcavezető a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy ennek híján a békének még a reménye is odaveszik. "Ha nem beszélünk egymással, akkor minden erőfeszítés a csatatérre fog összpontosulni, s az újabb és újabb emberhalálhoz fog vezetni, ezért mi a kommunikációs csatornák nyitva tartása mellett érvelünk" - húzta alá.

Az Európai Parlament egy héttel korábban állásfoglalásban bírálta a magyar külügyminiszter februári minszki látogatása miatt. Szijjártó Péter erre a Facebookon úgy reagált: "Olvasom, hogy az Európai Parlament elítélt, amiért korábban elmentem tárgyalni Minszkbe. Ez ugyanaz a testület, amelynek több tagját korábban korrupció miatt tartóztatták le?"
Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások