Új stratégiák kellenek Eurázsiában
Virág Barnabás felhívja a figyelmet: tévhit, hogy Európa képes lesz bezárkózva megoldani gazdasági problémáit. Úgy kell kelet felé nyitnunk, hogy erős nyugati kapcsolatainkat is megőrizzük. A Magyar Nemzeti Bank alelnökét az eurázsiai együttműködés feladatairól és jövőjéről kérdeztük.
Új stratégiák kellenek Eurázsiában
Fókusz

Új stratégiák kellenek Eurázsiában

Fotó: Hegedüs Róbert
Őry Mariann 30/10/2023 07:30

Virág Barnabás felhívja a figyelmet: tévhit, hogy Európa képes lesz bezárkózva megoldani gazdasági problémáit. Úgy kell kelet felé nyitnunk, hogy erős nyugati kapcsolatainkat is megőrizzük. A Magyar Nemzeti Bank alelnökét az eurázsiai együttműködés feladatairól és jövőjéről kérdeztük.

– Monetáris szakemberként ismerte meg Önt a közvélemény, most mégis egy geopolitikai folyóiratnak ad interjút. Miért tartja fontosnak a geopolitikai gondolkodást?

– Ahhoz, hogy pontosan értsük a világgazdaság rezdüléseit már régen nem elég jó gazdasági szakembernek lenni. A geopolitikai folyamatok döntően meghatározzák a nyersanyag-piacokon, a világkereskedelemben, a globális értékláncokban vagy a pénzpiacokon zajló változásokat. A geopolitika a gazdaságpolitikán belül is egyenrangú szintre emelkedett a monetáris, fiskális vagy a szabályozási politikával. Nem új ez a jelenség, hiszen geopolitikai eredetű, de mélyreható világgazdasági hatással járó események voltak korábban is. Ilyen volt például az amerikai dollár aranyhoz való rögzítésének megszüntetése, a hetvenes évek olajár-sokkjai vagy épp Kína bekapcsolódása a világgazdaságba a nyolcvanas-kilencvenes évektől. Ami újdonság, hogy a világ az elmúlt évtizedekben soha nem látott mértékű összekapcsoltságot ért el, így bármilyen geopolitikai rezdülés a világ távoli szegleteiben is képes komoly hullámokat okozni. Magyarország a világ legnyitottabb gazdaságai közé tartozik. Sikerünk és szuverenitásunk megőrzésének kulcsa, hogy ezeket a mozgásokat megfelelően feltérképezzük.

– Milyen geopolitikai kihívásokkal néznek szembe az eurázsiai szuperkontinens országai?

– Több régióban is egyszerre jelennek meg olyan a fejlődést korlátozó trendek, mint az éghajlatváltozás, a demográfia, az alapvető nyersanyagok vagy épp a víz hiánya. Ez önmagában is kiélezi a meglévő konfliktusokat. Közben a nagyhatalmi pozíciók is a kooperáció helyett a verseny irányába mozdulnak el. A vezető hatalmak saját geopolitikai érdekszférájuk megszilárdításán, illetve kiterjesztésén dolgoznak. Fontos, hogy a jelenlegi feszült pillanatban elkerüljük a thuküdidészi csapdahelyzetet, amikor a világ gazdasági, hatalmi átrendeződése olyan félelmet kelt, ami akár szélesebb körű konfrontációhoz vezethet. Tömbösödés helyett a kooperációban, de akár csak a koordinációban óriási lehetőség van, ami a huszonegyedik század globális kihívásainak megoldásához elengedhetetlen.
Fotó: Hegedüs Róbert
– Melyek ezek a globális kihívások?

– A globális fejlődést négy terület alapvetően befolyásolja majd. A meghatározó gazdasági erőközpontok a modernkori történelemben első alkalommal szembesülnek szűkülő demográfiai trendekkel. A világ húsz legalacsonyabb termékenységi rátájú országából tizenhét Eurázsiában található. Közben az afrikai kontinensen folytatódik a népességrobbanás, és a jelenlegi 1,4 milliárd főről az évszázad végére megközelítheti a négy milliárd főt a kontinens lakossága. Mindennek legalább három komoly következménye lesz: globálisan öldöklő verseny indul a képzett munkaerőért, folyamatos migrációs hullámok várhatóak, miközben a költségvetések és a nagy társadalmi ellátórendszerek egyre nagyobb nyomás alá kerülnek. Teljesen új megközelítésekre és stratégiákra van szükség ahhoz, hogy az Eurázsiában elért életszínvonal fenntartható maradjon. A megoldás kulcsirányai a gyermekvállalás támogatása mellett a technológiai fejlődésen alapuló nagyobb hatékonyság és termelékenység. Ahogy a demográfiai kilátások példátlanok, úgy a globális adósságok helyzete is az. Soha korábban nem volt ilyen mértékű eladósodottság a világban. Az IMF adatai szerint a világ adóssága a globális GDP közel két és félszeresét teszi ki.

A világgazdaság az adósságból finanszírozott növekedésre és a növekedésből törlesztett adósságok rendszerére épül, ami azonban törékeny. Ez mindaddig működik, amíg a gazdaság vérkeringésébe folyamatosan tudunk új erőforrásokat bevonni. Amint az erőforrások bármilyen oknál fogva korlátossá válnak, a rendszer recsegni-ropogni kezd. Ennek jele korunk magas inflációja és rendkívül volatilis pénzpiaci környezete. A költségvetésekből egyre nagyobb szeletet hasít ki a védelmi kiadások és a nagy ellátórendszerek költségei mellett a kamatteher, közben mindinkább sürgetőbbé válik az energetikai infrastruktúra megújítása is. Ezt a képletet egyre nehezebb lesz a huszadik században kialakított pénzügyi keretrendszeren belül megoldani, forradalmi változásokra van szükség. Mindenkit érintő globális kérdés az éghajlat-változás és a zöld átállás. A 2015-ös Párizsi Klímaegyezményben megállapított plusz másfél Celsius fokos hőmérséklet-emelkedést az évtized végéig eléri a világ. A kérdés már csak az, hogy mennyivel lépi majd túl. A globális összefogás a klímaváltozás korlátok között tartására elkezdődött, de ez messze nem elégséges. A huszonnegyedik óra utolsó perceiben vagyunk, ahol a késlekedés ára exponenciális következményekkel párosul.

Magyarország a világ legnyitottabb gazdaságai közé tartozik

A finanszírozási rendszerektől kezdve, a szabályozáson és az adórendszeren át az oktatásig mindent át kell itatni a fenntarthatóság gondolatával. Ha van akarat, lehetséges gyors sikereket elérni. Ezt mutatja az MNB helyzete is. 2019-ben kaptuk meg az Országgyűléstől a jegybanktörvényben zöld mandátumunkat, és néhány év alatt a világ egyik vezető zöld jegybankjává váltunk. A technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia elterjedése minden korábbi növekedés modellt felülír. A 2010-es évek végére az mesterséges intelligencia több területen – kézírás- és beszédfelismerés, szövegértés, nyelvek – megközelítette, egyes területeken el is érte az emberi teljesítőképességet. Ez óriási lehetőség, de kihívás is egyben. A robotizációból származó előnyöket egyszerre kell kezelni a várható negatív társadalmi következményekkel. A technikai fejlődés munkahelyeket teremt, de ez a teremtés rombolással is jár. Jelentős társadalmi csoportok nehéz alkalmazkodási időszakkal nézhetnek szembe. A gazdaságpolitika felelőssége, hogy ezt az átmenetet megkönnyítse.
Fotó: Hegedüs Róbert
– Mi lehet ebben az átalakulásban a Közép-Kelet-Európai régió szerepe?

– Az eurázsiai együttműködésben Kelet-Közép-Európának kiemelten fontos, híd szerepe lehet. Részei vagyunk a világ egyik legnagyobb fogyasztói piacának, miközben régiónk továbbra is az egyik legvonzóbb befektetési terep a világon, ahol immár az ázsiai befektetők is egyre aktívabbak. Tévhit, hogy Európa képes lesz bezárkózva megoldani gazdasági problémáit. Szükségünk van egy erős, kölcsönös előnyökre építő eurázsiai együttműködésre. Úgy kell kelet felé nyitnunk, hogy erős nyugati kapcsolatainkat is megőrizzük. Európa számára az energiatermelés és tárolás kérdése kiemelt fontosságú a versenyképesség megőrzésében. Az energiatermelés területén már vannak gyors diverzifikációra utaló jelek, de az energiatárolás kérdése még mindig megoldatlan. Kína megkerülhetetlenül a világ vezető akkumulátor nagyhatalma, amely technológiát az európai gazdaság vérkeringésébe is be kell építeni.

Szükségünk van egy erős, kölcsönös előnyökre építő eurázsiai együttműködésre

– Az ázsiai országok, így Kína is élen járnak az innovációban a pénzügy terén is. Mely területeket tartja kimondottan fontosnak?

– A pénz digitalizálódik. Nem csak mint fizetési forma, de akár az egész pénzteremtés folyamata átalakulhat. Óriási lehetőséget látok a digitális jegybankpénz, azaz CBDC projektekben, amit Kínában már aktívan tesztelnek. A huszonegyedik század kihívásai nem oldhatóak meg a korábbinál hatékonyabb és célzottabb lépésekre képes monetáris eszközrendszer nélkül. Emellett fontos terület a mesterséges intelligencia pénzügyi alkalmazása is, összekapcsolva a nagy adatbázisok elemzéséből származó előnyökkel.

A szerző külpolitikai szakújságíró, az Eurázsia felelős szerkesztője.

Ez az interjú az Eurázsia novemberi számában jelent meg. A magazin legújabb száma már elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások