Újabb államfői lemondás Vietnámban
Vo Van Thuong vietnámi elnök gyors és sokkszerű lemondása a Kommunista Párton belüli hatalmi harcokra utal. A korábban a pártfőtitkárság fő várományosának tartott Thuong alig egy évvel a kinevezése után kényszerül távozni.
Újabb államfői lemondás Vietnámban
Tükör

Újabb államfői lemondás Vietnámban

Fotó: AFP/Nhac Nguyen
Szakáli Máté 24/03/2024 05:00

Vo Van Thuong vietnámi elnök gyors és sokkszerű lemondása a Kommunista Párton belüli hatalmi harcokra utal. A korábban a pártfőtitkárság fő várományosának tartott Thuong alig egy évvel a kinevezése után kényszerül távozni.

A vietnámi nemzetgyűlés elfogadta Vo Van Thuong vietnámi elnök lemondását, aki ezzel az elmúlt egy évben a második államfővé vált, aki a Párt széles körű korrupcióellenes kampánya közepette lemondott.

A Vietnámi Kommunista Párt Központi Bizottsága közleményben jelentette be, hogy elfogadta Thuong lemondását minden hivatalos és párttisztségéről „személyes kívánságának megfelelően”. A közlemény szerint „Vo Van Thuong jogsértései és hiányosságai kellemetlen nyomot hagytak a Kommunista Párt hírnevén”. A közlemény nem részletezte Thuong „jogsértéseinek és hiányosságainak” jellegét, de azok szinte biztosan a pártfőtitkár, Nguyen Phu Trong „lángoló kemence” korrupcióellenes kampányához kapcsolódnak. A Trong vezetése alatt 2016 óta tartó kampány keretében eddig távozásra kényszerült többek között egy elnök, egy miniszterelnökhelyettes, két miniszter, több mint 10 tartományi vezető és több száz tisztviselő a kormányzat és a közigazgatás alacsonyabb szintjein.

Az 54 éves Thuong tavaly márciusban lett elnök, két hónappal azután, hogy elődje, Nguyen Xuan Phuc lemondott, hogy elismerje felelősségét a vietnámi COVID-19 válaszlépéssel kapcsolatos korrupciós botrányokban. Az államfő lemondatása korrupció miatt egyszerre volt szimbolikus gesztus és reálpolitikai döntés. Az, hogy gondosan kiválasztott utódját is bűnösnek tartják hatalommal való visszaélésben, azonban azt sugallja, hogy kevés vietnámi köztisztviselő felelhet meg a pártfőtitkár morális és politikai elvárásainak. Ez pedig fölveti a kérdést, hogy Trongnak sikerül-e kialakítani egy a saját fogalmai szerint tisztességes elitet a pártállam élén, amely visszanyerheti a közvélemény bizalmát.

Fotó: AFP/Josh Edelson

Thuong esetleges lemondásáról a sajtó egy ideje már cikkezett. A híresztelések a múlt héten éleződtek ki, amikor a holland királyi ház bejelentette, hogy a holland király és királyné erre a hétre tervezett állami látogatását a vietnámi fél „belső körülmények miatt” elhalasztotta. A tervek szerint Thuong látta volna vendégül az uralkodópárt.

Az államfői tisztséget az alkotmány értelmében ideiglenesen az alelnök, Vo Thi Anh Xuan tölti be. A hivatalt újonnan betöltő személy kiléte egyelőre ismeretlen, de a későbbi bejelentés mindenesetre egyfajta helyzetjelentésként is értelmezhető lesz a párton belüli frakcióharc pillanatnyi állásáról a jövő évi pártkongresszus előtt, amelyen 15 év után először választanak új főtitkárt. A politikai belharcok ennélfogva valószínűleg egész évben fennmaradnak, hacsak nem jelentenek be egy világos utódlási tervet Trong számára. Addig is a befektetőknek és Vietnám partnereinek együtt kell élniük az ország új politikai realitásaival.

Maga a hatalmi harc ugyanis visszavetheti a globális vállalatok vietnámi befektetéseinek mértékét, mivel a politikai stabilitás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Vietnám vonzó célország legyen a nemzetközi tőke számára. Csak a héten mintegy 60 amerikai vállalat – köztük a Boeing és a Meta – küldöttsége utazott a délkelet-ázsiai országba. Pham Minh Chinh miniszterelnök Thuong lemondásának napvilágra kerülése előtti nap sürgette őket, hogy fektessenek be Vietnámban.


A szerző az Eurázsia Központ kutatója

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások