Út a közös fejlődéshez és jóléthez
A végtelen Selyemút évezredes örökségünk. Több mint kétezer évvel ezelőtt elődeink számos nehézséget és akadályt leküzdve taposták ki az Ázsiát Európával és Afrikával összekötő szárazföldi Selyemutat, majd kötötték össze Keletet a Nyugattal a tengeri Selyemút által. 
Út a közös fejlődéshez és jóléthez
Vélemény

Út a közös fejlődéshez és jóléthez


29/09/2023 07:40

Gong Tao
a Kínai Népköztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete

A végtelen Selyemút évezredes örökségünk. Több mint kétezer évvel ezelőtt elődeink számos nehézséget és akadályt leküzdve taposták ki az Ázsiát Európával és Afrikával összekötő szárazföldi Selyemutat, majd kötötték össze Keletet a Nyugattal a tengeri Selyemút által. A Selyemút szellemisége, amelynek középpontjában a béke, az együttműködés, a nyitottság, az elfogadás, a kölcsönös tanulás és megbecsülés, valamint a közös előnyök áll, az emberi civilizáció értékes örökségévé vált.

Xi Jinping, Kína elnöke 2013 őszén terjesztette elő a „Selyemút gazdasági övezet” és a „XXI. századi tengeri Selyemút” építésére irányuló jelentős kezdeményezését. Azóta a Selyemút szellemisége új lendületet kapott. A közös konzultáció, a közös hozzájárulás és a közös előnyök elve által vezérelve az Övezet és Út kezdeményezés a gazdasági globalizáció történelmi trendjére és korunknak a globális kormányzási rendszer átalakítására irányuló igényeire reagált. Olyan nemzetközi együttműködési platformmá vált, amely túlmutat a földrajzi korlátokon, áttöri a kulturális különbségeket, összehangolja a fejlesztési igényeket, és amelyet minden ország üdvözöl. Demonstrálja Kína szándékát, hogy a világ többi országával egy jobb világot építsen, ugyanakkor a világgazdaság helyreállítása számára bizalmat és lendületet, a részes országok népei, így Magyarország számára is, kézzel fogható előnyöket adjon.

A szakpolitikai összeköttetés széles körű és mélyreható, ami a nyitottság és az elfogadás útját teremti meg. Kína 152 országgal és 32 nemzetközi szervezettel több mint 200 együttműködési dokumentumot írt alá az Övezet és Út kezdeményezés közös építéséről. Számos multilaterális párbeszéd és együttműködési platform létrehozását is kezdeményezte, így a Nemzetközi Zöldfejlesztési Koalíciót (International Green Development Coalition, BRIGC), valamint az „Egy övezet, egy út energiapartnerségi fórumot”, amelyek olyan területek széles skáláját ölelik fel, mint a vasút, a kikötők, a környezetbarát fejlesztés, az energiaszektor, az adózás, a pénzügyi ágazat, a média világa és a tudásközpontok.

A létesítmények összekapcsolhatósága és a zökkenőmentes hozzáférés az interkonnektivitás útját teremti meg. A részes felek összefogása által földön, vízen, levegőben és az interneten olyan térbeli struktúra alakult ki, amely „hat folyosóval, hat útvonalon több országot és több kikötőt” köt össze. A tanzániai vasútvonal, a Mombasa–Nairobi szabványos nyomtávú vasút, a Kína-Laosz vasútvonal és a jávai nagysebességű vasútvonal megépítése és üzembe helyezése segítette az adott országokat a nagyobb interkonnektivitás felé történő elmozdulásban. Az elmúlt egy évtizedben a Kína Európa között összesen 77 ezer vonat 7,31 millió szabványos konténernyi (TEU) árut szállított, több mint 340 milliárd USD értékben. Ezek a vonatok Európa 25 országának 217 városába jutottak el, így a nemzetközi gazdasági és kereskedelmi együttműködés fontos hídjává váltak.

A zavartalan és kölcsönösen előnyös kereskedelmi forgalom a pragmatikus együttműködés útját teremti meg. 2013 és 2022 között Kína és az „Egy övezet - egy út” kezdeményezés országai közötti áruforgalom és nem pénzügyi közvetlen befektetések értéke évente átlagosan 8,6 %-kal, illetve 5,8 %-kal növekedtek, a kölcsönös beruházások aggregált értéke meghaladta a 270 milliárd dollárt. Az ezekkel a Selyemút mentén fekvő országokkal kötött új kivitelezési szerződések értéke meghaladta az 1,2 billió dollárt, míg az elkészült projektek forgalma a 800 milliárd USD-t. A Kína által létrehozott platformok és mechanizmusok, így a Kínai Nemzetközi Import Expo és az Övezet és Út kezdeményezés adóigazgatási együttműködési mechanizmus is fontos támogatást jelentenek az adott területeken a gyakorlati együttműködéshez.

Folytatódik a pénzügyi integráció optimalizálása, ami a közös jóléthez vezető utat teremti meg. A Kínai Népi Bank (PBOC) 40 országgal írt alá deviza swap megállapodást, 29 országban és régióban 31 RMB klíring és elszámoló bank működését engedélyezte. Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) tagországainak száma az alapításkori 57-ről 106-ra nőtt, 2022 végéig összesen 202 projektet hagyott jóvá, és a több mint 38,8 milliárd dolláros finanszírozási volumennel az Övezet és Út kezdeményezés építésének fontos pénzügyi platformjává vált.

Az emberek közötti párbeszéd figyelemre méltó eredményekkel járt. A Kínai Civil Szervezetek Szövetsége a Nemzetközi Együttműködésért (CANGO) tevékenységéhez 72 ország és 352 civil szervezete csatlakozott, amely az oktatás, a tudomány, a kultúra, a sport, az idegenforgalom és a régészet területén mélyreható együttműködést eredményezett, számos „kicsi, de szép” civil jóléti projektet megvalósítva, kiépítve egy az emberek szívéhez eljutó, a közvéleményt megszólítani tudó, az emberek megélhetését szolgáló napfényes utat.

Kína és Magyarország egymás elkötelezett partnerei az Övezet és Út kezdeményezés építésében. Magyarország Európában elsőként írt alá megállapodást Kínával az Övezet és Út kezdeményezés közös építéséről. Orbán Viktor miniszterelnök úr mindkét Egy övezet - egy út nemzetközi együttműködési csúcstalálkozón részt vett, többször találkozott Xi Jinping elnök úrral, és a két ország vezetőjének stratégiai irányítása mentén az Övezet és Út kezdeményezés és a magyar fél „Keleti nyitás” stratégiája egyre inkább összehangolódott. Nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök úr egy beszédében úgy fogalmazott, hogy Kína fejlődése egy ötezer éves múltú civilizáció visszatérését jelenti a világ színpadára, amely nagy fejlődési lehetőségeket biztosít a világ számára, és hogy Európának szoros gazdasági kapcsolatokat kell kiépítenie Kínával.

Kína és Magyarország az Övezet és Út kezdeményezés közös építésének példaképe. A kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök elve alapján a két ország úttörő szerepet játszik és számos újdonságot hoz az Övezet és Út kezdeményezés együttműködés közös építésébe. Magyarország volt az első kelet-közép-európai ország, amely renminbi elszámolóbankot hozott létre, az első kelet-közép-európai ország, amely RMB-kötvényt, úgynevezett „pandakötvényt” bocsátott ki, az első európai ország, amely két (helyi és a kínai) tanítási nyelvű iskolát alapított, egyben az első uniós tagállam is, amely elismeri és használja a kínai vakcinákat. A Budapest - Belgrád vasútvonal magyarországi szakasza az első olyan vasúti projekt az Európai Unióban, amely kínai vállalatokkal együttműködésben épül. Az Övezet és Út kezdeményezés adta lendületnek köszönhetően az utóbbi években számos kínai vállalat és bank jött Magyarországra azzal a céllal, hogy itt tovább fejlődjön. Magyarország a kínai befektetések számára a kelet-közép-európai régió legnagyobb célországává vált. A számos közvetlen utas- és teherszállító légijárat a két országot immár a „légi Selyemúton” is összeköti. Szijjártó külgazdasági és külügyminiszter úr egy interjújában úgy nyilatkozott, hogy Magyarország nagyon büszke arra, hogy a kínai vállalatok első számú befektetési célországa a közép-európai régióban, és kész együttműködni Kínával a kölcsönös előnyök megvalósítása érdekében.

Kína és Magyarország egymás megértő barátai az „egy övezet - egy út” építésében. Kína tizenkét egyeteme kínál lehetőséget a magyar nyelv tanulására. Magyarországon öt Konfuciusz Intézet működik. Az ELTE Konfuciusz Intézete a Közép-kelet-európai Kínai Nyelvtanárok Regionális Oktatóközpontjának ad otthont, a Pécsi Tudományegyetemé pedig az első Kelet - és közép - európai Hagyományos Kínai Orvoslási Konfuciusz Intézet. Ezek az intézetek a két ország barátságának több generációját nevelték ki. Kulturális központokat is alapítottunk egymás országában, folyamatos kulturális csemegét kínálva a két ország polgárainak. A Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 12 osztályos általános iskolává és gimnáziummá fejlődött. Idén év elején Xi Jinping elnök úr a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjainak írt válaszlevelében arra bátorította a magyar fiatalokat, hogy ismerjék meg jobban Kínát és legyenek a kínai-magyar barátság fejlesztésének követei, amelyet nagyon jól fogadták a magyar közösség.

Xi Jinping elnök úr rámutatott, hogy az Övezet és Út kezdeményezés alapvető kiindulópontja és célja az, hogy új utakat tárjon fel a közeli és a távoli szomszédok közös fejlődése érdekében, és hogy elérhetővé tegye a minden ország javát, az egész világ érdekét szolgáló „boldogság útját”. Kína idén októberben rendezi meg harmadik Övezet és Út kezdeményezés nemzetközi együttműködési fórumot, amelyre számos partnert meghív - köztük Magyarországot is -, hogy együtt dolgozzanak ki egy új tervet. Kína kész mindenkivel együttműködni, hogy a Globális fejlesztési kezdeményezés, a Globális biztonsági kezdeményezés és a Globális kulturális kezdeményezés iránymutatása segítségével, a közös konzultáció, a közös hozzájárulás és a közös előnyök elve által vezérelve új lehetőségeket teremtsen, új lendületet keressen és új teret nyisson a fejlődésnek, több előnyt biztosítson minden ország népének, és elindítsa az Övezet és Út kezdeményezés magas színvonalú közös építésének új évtizedét.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások