Utazás a török és magyar kultúra mélységeibe
Az ilyen rendezvények segítenek abban, hogy az emberek felfedezzék egymás kultúrájának különböző dimenzióit, miközben elősegítik a kölcsönös megértést, tiszteletet és toleranciát – fogalmazott lapunknak adott interjújában Gülşen Karanis Ekşioğlu. Törökország magyarországi nagykövetét az óriási sikerrel zajló török-magyar kulturális évadról kérdeztük.
Utazás a török és magyar kultúra mélységeibe
Kultúra

Utazás a török és magyar kultúra mélységeibe

Fotó: Hegedüs Róbert
Scheffer Joakim 04/06/2024 22:00

Az ilyen rendezvények segítenek abban, hogy az emberek felfedezzék egymás kultúrájának különböző dimenzióit, miközben elősegítik a kölcsönös megértést, tiszteletet és toleranciát – fogalmazott lapunknak adott interjújában Gülşen Karanis Ekşioğlu. Törökország magyarországi nagykövetét az óriási sikerrel zajló török-magyar kulturális évadról kérdeztük.

Már javában zajlik a török-magyar kulturális évad. Mik voltak eddig a legfontosabb események Magyarországon?

A török-magyar kulturális évad eddig óriási sikert aratott, a két ország kapcsolatainak századik évfordulóját nagyszerű programokkal ünnepeljük. A budapesti gálaest például a török és magyar művészek kiváló együttműködéséről tanúskodott. Eddig több mint ötven rendezvényt szerveztünk az érintett török és magyar intézmények, köztük a Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium, a Yunus Emre Kulturális Intézet, a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TİKA) és a Maarif Oktatási Alapítvány támogatásával. Úgy vélem, sikeresen mutattuk be Törökország kulturális, művészeti, gasztronómiai és turisztikai kincseit Budapesten és Magyarország más városaiban, köztük Szegeden, Tokajon, valamint Veszprémben, amely tavaly Európa kulturális fővárosa volt. Ezek között voltak olyan nagyszabású produkciók is, mint a Güldestan Balett, a Dance Adrenalin, az Anyaállam vagy a Háború és béke színházi előadások. Vendégül láttunk több neves török zenészt, a magyar közönség pedig mindannyijukat vastapssal jutalmazta. Ezenfelül sor került egy barátságos mérkőzésre nemzeti labdarúgó válogatottjaink között, amely a sportdiplomácia egyesítő erejét hangsúlyozta. Tudományos konferenciákat és szimpóziumokat is szerveztünk, hogy bemutassuk a török-magyar kapcsolatok különböző korszakait, és hogy megemlékezzünk Gül Baba örökségéről.

Milyen visszajelzések érkeztek a közönségtől? Mi volt az Ön személyes tapasztalata?

Amikor nekivágtunk ennek a csodálatos kulturális utazásnak, nagyszabású célt tűztünk ki magunk elé, mégpedig azt, hogy száz eseményt szervezzünk a századik évfordulón. Tudtuk, hogy közös múltunk, közös kulturális örökségünk, erős emberi kapcsolataink, gazdag művészeti és kulturális tárházaink és a kiváló kapcsolatok elegendőek ahhoz, hogy megvalósítsuk ezt a célt. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy a vártnál sokkal nagyobb érdeklődés fogadott minket. Rekordot állítottunk fel, ötven rendezvényt tartottunk az első négy hónapban. Ezekkel több mint hetvenezer embert sikerült elérnünk. Voltak nehéz időszakok, nem a logisztika és a szervezés, hanem a sok beérkező projekt miatt. Amikor azonban látjuk, hogy az emberek élvezik az előadásokat, együtt énekelnek velünk és ráadást követelnek, úgy érezzük, hogy jó úton járunk, és teljes erővel kell folytatnunk.

Fotó: Hegedüs Róbert

Milyen főbb események vannak még hátra a kulturális évadból?

Izgalmas hírekkel szolgálhatunk magyar barátainknak: jelenleg úgy tűnik, hogy túl fogjuk lépni az eredetileg kitűzött száz eseményt. A kulturális évad további részében is kiemelt hangsúlyt kap majd a gasztrodiplomácia. Még ebben a hónapban megrendezésre kerül a „Hét régió, hét konyha” zászlóshajó-projekt harmadik része. A „Török konyha hete” keretében vendégeinknek lehetőségük lesz megkóstolni az égei-tengeri régió legfinomabb fogásait. Budapesten kívül más városokba is ellátogatunk, többek közt Győrbe, Debrecenbe, Pécsre, Bugacra és Szigetvárra. A tatai Patara Fesztiválon tehetséges török kézműves művészek csillogtatják meg tudásukat, a Konyai Török Szufi Zenei Együttes örvénylő dervisei pedig Pécsen és Budapesten adnak koncertet júniusban. Törökország lesz a Győri Táncfesztivál vendégországa és szerepelünk a Budai Várban megrendezendő Mesterségek Ünnepén is. Szeptemberben török filmeket is vetítenek a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A Szigetvári Zrínyi Napok alkalmából fellép a híres oszmán katonazenekar. A kulturális év egyik legrangosabb eseményét a 2024. október 29-i nemzeti ünnepünkre tartogatjuk. A török Elnöki Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémián és a debreceni Kölcsey Központban is fellép majd. Magyarország e gyönyörű városában, a Modem és Kortárs Művészeti Központban Refik Anadol egyik leghíresebb digitális művészeti gyűjteménye, a Rumi álmok is helyet kap. Az évad vége felé közeledve, novemberben a Budapesti Operettszínházban lesz látható a Murat IV. című opera, amely az egyik legnagyobb oszmán szultán történetét mutatja be.

Mi a helyzet Törökországban, ott hogy zajlik a kulturális évad?

Először is hadd fejezzem ki köszönetünket minden magyar partnerünknek, beleértve a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, valamint a törökországi magyar diplomáciai képviseleteket. Miközben saját rendezvényeiket szervezték Törökországban, amikor csak szükségünk volt a segítségükre, támogattak minket itt Magyarországon. A magyar csapat különösen sikeres volt a földrajzi lefedettség tekintetében Tekirdağban, Kütahyában és Adanában, valamint Ankarában és Isztambulban. İzmit, Tekirdağ és Kütahya különösen fontos a török-magyar barátság és szolidaritás szempontjából, hiszen ezek a városok a magyar hősök, Thököly Imre, Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos emlékét őrzik. A török közönség nagyon jól fogadta a magyar előadásokat, ez nem meglepő, hiszen a török nép a magyarokat távoli rokonnak, közeli szomszédnak, örök partnernek tekinti.


Milyen öröksége, maradandó hatásai lehetnek a kulturális évadnak?

Az ilyen rendezvények segítenek abban, hogy az emberek felfedezzék egymás kultúrájának különböző dimenzióit, miközben elősegítik a kölcsönös megértést, tiszteletet és toleranciát. A török és a magyar emberek utazásra indulnak egymás kultúrájának mélységeibe. Így mindkét oldalról több ezer ember szívét és lelkét érintjük meg. A kulturális évad során kialakult interakciók megnyitják az utat a török és magyar művészek, kulturális intézmények és szervezetek közötti további partnerségek és együttműködések előtt is. Mindemellett a turizmusra is pozitív hatással van. El kell ismernünk a turizmust fellendítő hatást is. Megfigyeltük például, hogy jelentősen megnőtt a Törökországba látogató magyar turisták száma, az év első három hónapjában több mint kilencven százalékkal. Ha több török és magyar célállomást tudnánk összekötni közvetlen járatokkal, megnövelt gyakorisággal, akkor mindkét irányban magasabb számokat érnénk el.


A szerző az Eurázsia szerkesztője.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. júniusi számában jelent meg. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások