Üzbegisztán az Új Selyemúton
Az utóbbi két évtizedben Közép-Ázsia gazdasági és geopolitikai szerepe Európa számára is jelentősen felértékelődött. A régió öt országa ezt nemcsak szerencsés földrajzi fekvésének, hanem dinamikus gazdasági fejlődésének is köszönheti. Üzbegisztán – Kazahsztán mellett – vezető szerepet tölt be Közép-Ázsia gazdaságában.
Üzbegisztán az Új Selyemúton
Selyemutak

Üzbegisztán az Új Selyemúton

Fotó: iStock
Ráczkevi Bálint 11/09/2023 06:00

Az utóbbi két évtizedben Közép-Ázsia gazdasági és geopolitikai szerepe Európa számára is jelentősen felértékelődött. A régió öt országa ezt nemcsak szerencsés földrajzi fekvésének, hanem dinamikus gazdasági fejlődésének is köszönheti. Üzbegisztán – Kazahsztán mellett – vezető szerepet tölt be Közép-Ázsia gazdaságában.

A Szovjetunió felbomlása után Közép-Ázsia mint új geopolitikai régió jelent meg a világgazdaságban. E régióhoz hagyományosan öt volt szovjet tagköztársaság tartozik, Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Kirgizisztán. Ezek az országok gazdagok nyersanyagokban és energiaforrásokban, pl. kőolajban, földgázban, szénben és urániumban. Közép-Ázsia ma fontos közlekedési csomópont az eurázsiai szuperkontinens közepén, hisz a Kínát Európával összekötő Övezet és Út (BRI) ezen a területen halad keresztül. Közép-Ázsia országai földrajzi elhelyezkedésüknek és természeti erőforrásaiknak köszönhetően egyre inkább a nagyhatalmi játszmák fókuszába kerülhetnek.

Savkat Mirzijojev üzbég elnök 2016-os hivatalba lépése óta nyitott külpolitikát folytat, reformjai hatására megindult a társadalmi, kormányzati modernizáció és a gazdasági fejlődés. Az új elnök első fontos intézkedése volt, hogy konvertibilissé tették az üzbég nemzeti valutát, a szomot. Az Eurasianet független hírszervezet tudósítása szerint ez főként a feketepiacra jelentett súlyos csapást. A statisztikai adatok alapján az üzbég gazdaság nyitottsága 20%-ra emelkedett, mely a külkereskedelmi forgalom dinamikus növekedését eredményezte.

Az export megháromszorozódott, bár az áruexportot alapvetően még mindig a nyersanyagok kivitele jellemzi. A földgáz Üzbegisztán első számú exportcikke. A földgáz, színesfémek és gyapot adják együttesen az export 67,6%-át. 25%-os a különféle színesfémek, elsősorban az arany kivitele. Ezen kívül az üzbég agrárexport is jelentős: főleg a gyapot, zöldségek és gyümölcsök kivitele jellemző. Az üzbég export elsődleges piaca Oroszország, Kína és Törökország. Az EU 3,7%-os részesedése viszont nagyon kevés, ez még fejlesztendő.

Ezek a számok is alátámasztják, hogy Üzbegisztán mára Közép-Ázsia egyik legfejlettebb országának számít. A külpolitikai nyitás és a liberalizáció látványos eredményeinek hatására a The Economist magazin a 2019-es éves jelentésében Üzbegisztánnak ítélte az „Év országa” címet.

Ezt a megtisztelő címet minden évben az az ország kapja, amelyik a politikai és gazdasági reformok terén a világ államai közül a legtöbbet lépett előre.

A The Diplomat publicistája szerint Mirzijojev elnök külpolitikájának leglátványosabb paradigmaváltása a szomszédságpolitika terén nyilvánult meg, elnöksége első évében az összes szomszédos ország vezetőjét felkereste.

Gyene Pál úgy a látja, hogy a mirzijojevi külpolitikai nyitás alapjaiban változtathatja meg a versengés és kooperáció dinamikáját a posztszovjet Közép-Ázsiában.
További fontos kérdés, hogy milyen viszonyban van Üzbegisztán a térség nagyhatalmaival.

Már korábban felmerült az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz (EGU) való csatlakozás lehetősége. Vasa László az Eurázsiai Gazdasági Uniót tartja a legéletképesebb geopolitikai és geoökonómiai projektnek a posztszovjet térségben. Azt viszont leszögezi, hogy az EGU alapvető célja Oroszország nemzetközi súlyának növelése. A tagországok nem is egymással, hanem Oroszországgal léptek egyfajta unióra. Tehát az EGU-tagállamok mindegyike jobban függ Oroszországtól, mint egymástól. Mirzijojev elnök 2020 januárjában a parlamentnek engedte át a csatlakozásról való végső döntés kimondását. Umida Hashimova a The Diplomat hasábjain arról tudósított, hogy április 28-án Üzbegisztán parlamentje elfogadta a kormány azon javaslatát, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió megfigyelő államává váljon. Egy évvel később Mirzijojev az EGU állam- és kormányfőinek éves találkozóján megfogalmazta, hogy nagyobb kereskedelmi és befektetési tevékenységet szeretne látni Üzbegisztán és az EGU-tagországok között. Ezen kívül nagyobb mozgási és munkalehetőséget kíván az üzbég munkavállalók számára. Más szóval azt szeretné, ha országa olyan kereskedelmi, pénzügyi és munkaerő-migrációs juttatásokat kapna, amelyek jellemzően a tagországoknak vannak fenntartva. Úgy tűnik, Üzbegisztán nem sieti el a teljes jogú tagság kérelmezését. A 2030-ig tervezett társadalmi-gazdasági fejlesztési koncepcióban még csak az EGU-hoz való csatlakozás következetes tanulmányozása van napirenden.
Fotó: iStock
A közép-ázsiai ország legfontosabb gazdasági partnere – Oroszországot is megelőzve – Kína. 1991 óta a kínai nagyvállalatok több milliárd dollárt fektettek be Üzbegisztánban, főként a közlekedési infrastruktúra és a telekommunikáció terén. Az infrastrukturális fejlesztésre nagy szükség van, mert Üzbegisztánnak elég kedvezőtlen a logisztikai teljesítményindexe (LPI): a logisztikai szempontok szerinti világrangsorban Magyarország a 32., Kazahsztán a 77., Üzbegisztán viszont csak a 117. helyen áll. A kínai befektetések a BRI meghirdetésével újabb lendületet kaptak a logisztikai beruházások terén. Kereskedelmi szempontból felértékelődött a „középső korridor”, mely „új selyemútként” kapcsolja be Üzbegisztánt a világkereskedelem főáramaiba.

Üzbegisztán egyre jobban törekszik aktív külpolitikai szerepre, pl. a Türk Államok Szervezetében (TÁSZ). 2018. április 30-án Üzbegisztán hivatalosan is csatlakozott a Szervezethez, így Üzbegisztán lett a Türk Tanács második legnagyobb tagja. A The Diplomat tudósítója szerint a tagság jelenleg kevés előnnyel jár Taskent számára, hisz a Türk Tanács elsősorban politikai szervezet. A legjelentősebb közös turisztikai projekt a Modern Silk Road Joint Tour Package. Taskent több közép-ázsiai országgal fontolgatja az ún. Selyemút-vízum bevezetését, ami a TÁSZ-tagországok idegenforgalmának fejlesztését szolgálná.

A Türk Államok Szervezetének Magyarország is tagja. Vasa László elemzésében leszögezi, hogy a türk kapcsolatkeresés valójában a magyar külgazdaság „multivektorális” stratégiájának szerves része. A Türk Tanács tagállamai erőforrásokban gazdagok, gazdaságilag nyitottak, infrastrukturálisan viszont fejlesztendőek, ami kiváló külgazdasági partnerré teszi őket Magyarország számára. Hazánk és Üzbegisztán között a közelmúltban gyümölcsöző együttműködés indult, ami jövőben valószínűleg folytatódni fog. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a két ország megteremtette az ehhez szükséges feltételeket, pl. stratégiai partnerkapcsolatról szóló megállapodást írtak alá. Szintén fontos lépés volt, hogy Magyarország nagykövetséget nyitott az üzbég fővárosban, Taskentben. A stabil anyagi háttér megteremtése érdekében az OTP Bank megvásárolja az üzbég Ipoteka Bankot, mely Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja. Hamarosan mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások indulnak a takarmányok gyártása, valamint a szarvasmarha-tenyésztés területén. A magyar gyógyszeripari export is nőni fog. A Richter 25 éve van jelen Üzbegisztánban, ahol a piac 13. legnagyobb szereplője. Magyarország várhatóan jelentős szerepet vállal majd az üzbég atomenergia-termelés fellendítésében is. Üzbegisztán új atomerőművet épít, és a hűtőrendszer tervezése magyar szabadalom alapján történik.

Mindezek az eredmények és tervek is azt bizonyítják, hogy érdemes volt Magyarországnak elindítania a keleti nyitás politikáját. A jövőben valószínűleg mindkét ország profitálni fog magyar-üzbég kapcsolatok fejlesztéséből.


A szerző a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) hallgatója

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások