Verseny és együttműködés
A jelenlegi komplex geopolitikai rendszerben együttműködés nélkül szinte elképzelhetetlen a fejlődés, főképp, ha figyelembe vesszük a 21. század legfőbb hajtóerőit, a zöld átállást és a fenntarthatósági célokat is nagyban szolgáló digitalizációt. A világra az egyre szorosabb konnektivitás a jellemző, amely az élet szinte minden területén megjelenik, az infrastruktúrától a gazdasági és pénzügyi kapcsolatokon át egészen a technológiai és innovációs fejlesztésekig. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a jelenlegi kihívások közepette az Európai Unió miként tud együttműködni Kínával, amely éllovas a zöld technológiák és az innovációk terén.
Verseny és együttműködés
Fókusz

Verseny és együttműködés

Fotó: iStock
Horváth Marcell 08/05/2024 22:00

Az Európai Unió és Kína közötti gazdasági kapcsolatok töretlenül fejlődtek az elmúlt két évtizedben és egymás legfontosabb kereskedelmi partnereivé váltak. Kína 2020- ban, megelőzve az USA-t lépett elő az EU legnagyobb kereskedelmi partnerévé, Kínának pedig az Európai Unió a második legnagyobb exportpartnere, amelyet csak a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) előzött meg 2023-ban. Azt látjuk, hogy 2018 és 2022 között az EU kínai importja megduplázódott, míg 2018-ban 342 milliárd euró volt az import értéke, addig 2022-ben már 627 milliárd eurót ért el. Ennek is köszönhető, hogy az EU jelentős kereskedelmi deficitet halmozott fel az évek során, amely 2022-ben elérte a 400 milliárd eurót is. (…)


A szerző a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. májusi számában jelent meg, honlapunkon teljes változatában csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Donec id dui quam. Aliquam sed odio et augue malesuada lacinia eu a ante. Vestibulum porta molestie lorem sit amet ultricies. Praesent vitae cursus sapien, et mattis sapien. Aliquam laoreet pulvinar vulputate. Cras quam diam, lacinia vitae felis at, sollicitudin condimentum purus. Aliquam malesuada erat nec bibendum condimentum. Nullam ultrices maximus est, sit amet convallis metus consectetur nec. Cras elit lorem, rutrum pharetra dignissim id, viverra vitae justo. Pellentesque laoreet nec massa tempus porttitor. Donec maximus accumsan orci sit amet placerat. Nunc turpis nisl, elementum vitae efficitur ac, pretium et eros. Integer finibus sapien quis tincidunt sagittis. Sed sapien ligula, sollicitudin sed vestibulum at, tempus eu dolor.

Nam ac mattis nibh. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Sed blandit varius sapien, id tempor enim sagittis id. Aenean ut mauris placerat, elementum augue ut, placerat elit. Suspendisse egestas, turpis nec elementum elementum, nisi massa tincidunt erat, in eleifend diam nibh eget leo. Proin maximus dolor ac odio ornare, vitae congue erat euismod. Nulla justo lectus, bibendum sit amet nulla eu, iaculis lacinia urna. Nullam feugiat arcu at interdum volutpat. Nulla ullamcorper, ipsum et varius porta, magna neque fermentum purus, fringilla rhoncus libero ipsum et nulla. Donec sodales ullamcorper egestas.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások