Viharos változások előtt a világ
A kínai holdnaptár szerinti nyúl éve 2023. január 22-én kezdődik. A nyúl a kínai asztrológiában a bölcsesség, az intelligencia, a boldogság és a szerencse jelképe. A magyarországi Kínai Nagykövetség nevében ezúton szeretnék minden kedves olvasónak boldog új évet kívánni.
Viharos változások előtt a világ
Vélemény

Viharos változások előtt a világ

Fotó: Hegedüs Róbert
20/03/2023 07:00

Yang Chao,
a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője

A kínai holdnaptár szerinti nyúl éve 2023. január 22-én kezdődik. A nyúl a kínai asztrológiában a bölcsesség, az intelligencia, a boldogság és a szerencse jelképe. A magyarországi Kínai Nagykövetség nevében ezúton szeretnék minden kedves olvasónak boldog új évet kívánni.

A világ viharos változások időszakába lép, amelyben geopolitikai feszültségek és olyan bonyolult és nehéz problémák merülnek fel, mint az infláció, az élelmiszer- vagy az energiabiztonság. Számos fontos kérdést érdemes megfontolni azzal kapcsolatban, hogy merre tart az emberiség és a nemzetközi helyzet.

Vajon térjünk vissza a hidegháborús megosztottság és konfrontáció régi ösvényére, vagy lépjünk a szolidaritás és az életközösség új útjára? Kelet-Közép-Európa két világháború kitörését is a saját bőrén tapasztalta meg, a hidegháború idején pedig a két tábor csatározásának frontvonalában állt.

A magyar barátaimmal folytatott beszélgetések során többször felvetődik, hogy „a kelet-közép-európai országoknak, köztük Magyarországnak a kelet-nyugati cserekapcsolatok és együttműködés hídjává, nem pedig a nagyhatalmak közötti konfrontáció frontvonalává kell válnia”. Ezzel mélységesen egyetértek.

Az ukrán helyzet aggasztó, mivel a válság hatása továbbgyűrűzik, és károsítja a regionális biztonságot, stabilitást és a világgazdaság talpra állását. Kína mindig kiáll minden ország szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása mellett, tiszteletben tartja az ENSZ Alapokmánya céljait és elveit. Kész együttműködni más országokkal – így Magyarországgal is – a válság békés megoldásának előmozdítása érdekében.

Vajon döntsünk-e az elszeparálódás, a kapcsolatok megszakítása mellett, vagy maradjunk nyitottak, toleránsak? A világ nem süllyedhet vissza az egymástól való kölcsönös elzárkózásba, az elszakadásba. A nemzetközi közösség egyetemes elvárása a toleránsabb, inkluzívabb és rugalmasabb globális fejlődés előmozdítása.

Kína és az Európai Unió között nincsenek alapvető stratégiai különbségek és konfliktusok. Mindkét félnek közösen kell fellépnie az elszeparálódás és a protekcionizmus, valamint a gazdasági, kereskedelmi és tudományos cserekapcsolatok átpolitizálása és fegyverré alakítása ellen.

Vajon belesétáljunk-e a Thuküdidész-csapdába, vagy kölcsönös tisztelet és a mindenki számára előnyös együttműködés új típusú nagyhatalmi kapcsolatainak aktív kiépítésén dolgozzunk? A világ minden országa aggodalommal figyeli a kínai–amerikai kapcsolatok alakulását, és általános elvárás, hogy az egészséges és stabil fejlődési pályára való visszatérés. Elég nagy a világ ahhoz, hogy helye legyen benne mind Kína, mind pedig az Egyesült Államok fejlődésének és közös jólétének. A felek interakcióját a párbeszédnek és a mindkét fél számára előnyös együttműködésnek kell jellemeznie, nem pedig a konfrontációnak és a másik kárára való gyarapodásnak.

Vajon zárkózzunk-e be egy „információs burokba”, vagy objektíven és elfogulatlanul tekintsünk Kína fejlődésére? Az elmúlt bő negyven évben Kína kitartott a kínai sajátosságú szocializmus útján, aktívan végrehajtotta a reformokat és a nyitást, gyors gazdasági és társadalmi fejlődést ért el, eredményeit még a vak is látja. Ugyanakkor egyes országok még mindig nem bírnak elszakadni a Kínával szembeni régi előítéleteiktől. Egy ország fejlődési útját az adott ország adottsága alapján kell kialakítani, a világon nem létezhetnek teljesen egyforma politikai modellek. A Nyugat demokráciája nyugati típusú, Kína demokráciája kínai stílusú. Mindkettő megfelel az egyedi helyi viszonyoknak, a saját értékein, hagyományos kultúráján alapul. Egyetlen ország demokratikus rendszere sem lehet tökéletes, folyamatos fejlesztésre és tökéletesítésre szorul.

A kínai modernizáció más országok modernizációjának közös vonásaival mind rendelkezik, ugyanakkor nemzeti adottságokon alapuló kínai sajátosságokat is fel tud mutatni.

Kína stratégiai szándékai nagyon világosak, és politikája hosszú távon is stabil. Kína belpolitikájában ragaszkodik az emberközpontú fejlődés ideológiájához, valamint a reformok és a nyitás elmélyítéséhez. Külpolitikájában határozottan független és békés, ragaszkodik a békés fejlődés útjához, más országokkal barátságot és együttműködést ápol. A járványügyi helyzet változásaival párhuzamosan, Kína a saját aktuális helyzete alapján haladéktalanul kiigazítja és optimalizálja járványmegelőzési és -védelmi politikáját, az emberi egészség védelme mellett maximálisan fenntartva a gazdasági és társadalmi dinamikát és megkönnyítve a nemzetközi kapcsolatokat. Xi Jinping elnök bejelentette, hogy Kína fontolóra veszi a III. Egy övezet – egy út nemzetközi együttműködési fórum megrendezését. A világ egy életerősebb, nyitottabb, befogadóbb, és magabiztosabb, a saját erejéből fejlődésre képes Kínát fog látni.


Ez a cikk az Eurázsia 2023/I. számában jelent meg.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások