Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben, az Övezet és Út Fórum csúcstalálkozó margóján.
Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Orbán Viktor
Fókusz

Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Orbán Viktor

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Eurázsia 17/10/2023 18:55

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben, az Övezet és Út Fórum csúcstalálkozó margóján.

A két vezető egyeztetett a magyar-orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások valamint a nukleáris energia területén. Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta, közölte a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan.

„A magyaroknak és egész Európának az volna a legfontosabb, hogy a szomszédunkban legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak”

 – hangsúlyozta Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videóban. „Európában ma mindenkit egy kérdés foglalkoztat, hogy lesz-e tűzszünet Ukrajnában” – jegyezte meg. A kormányfő hozzátette, a válasz, amit az orosz elnöktől kapott, „a legkevésbé sem volt megnyugtató”. Orbán Viktor szerint ennek tudatában kell alakítani a következő hónapokban Magyarország lépéseit. „Nekünk, magyaroknak éppen ezért fontos, hogy a háború ellenére is fenn tudjuk tartani a magyar-orosz együttműködést az energia és egyéb gazdasági kérdések területén” – összegzett.

 A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Orbán Viktor elmondta, „Magyarország soha nem törekedett arra, hogy konfrontálódjon Oroszországgal. Inkább az ellenkezője igaz: Magyarország mindig is a legjobb kommunikáció kiépítését és bővítését tűzte ki célul”.

„Annak ellenére, hogy a mai geopolitikai körülmények között a kapcsolattartás és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei nagyon korlátozottak, mégis elégedettségre ad okot, hogy számos európai országgal fenntartjuk és fejlesztjük kapcsolatainkat. Az egyik ilyen ország Magyarország” – fogalmazott Vlagyimir Putyin a Kreml közleménye szerint.

„Magyarország és Oroszország kapcsolatai az elmúlt évtizedekben kizárólag egymás érdekeinek figyelembe vételével épültek ki”

– hangsúlyozta az orosz elnök.

Fotó: AFP/Sergei Savostyanov

David Pressman amerikai nagykövet az X közösségi oldalon bírálta a magyar és az orosz vezető találkozóját. „Magyarország vezetője a szövetségeseink közül egyedüliként egy olyan ember mellett áll ki, akinek az erői emberiesség ellenes bűntettekért felelnek Ukrajnában. Miközben Oroszország az ukrán civileket támadja, Magyarország az üzletéért könyörög” – fogalmazott. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója úgy reagált:

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások