Wang Yi: Kína stabilizáló erőként lép fel
Kína a stabilitást szolgáló erőként lép fel a világban, hangsúlyozta Wang Yi kínai államtanácsos, külügyminiszter a Müncheni Biztonsági Fórumon (MSC) szombaton, jelentette a Xinhua.
Wang Yi: Kína stabilizáló erőként lép fel
Tükör

Wang Yi: Kína stabilizáló erőként lép fel

Fotó: AFP/dpa/Tobias Hase
Eurasia 17/02/2024 23:33

Kína a stabilitást szolgáló erőként lép fel a világban, hangsúlyozta Wang Yi kínai államtanácsos, külügyminiszter a Müncheni Biztonsági Fórumon (MSC) szombaton, jelentette a Xinhua.

Wang Yi szerint a világ tele van turbulenciával, és az emberiségnek számos kihívással kell szembenéznie, tudósított a kínai hírügynökség. Az ukrajnai válság elhúzódik és fokozódik, a közel-keleti konfliktusok pedig újra fellángoltak - mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy egymás után jelentek meg az új kihívások, mint például a mesterséges intelligencia vagy a klímaváltozás.

Azonban függetlenül attól, hogy a nemzetközi helyzet hogyan változik, Kína felelős nagy országként mindig fenntartja fő politikáinak folytonosságát és stabilitását, és elkötelezett marad amellett, hogy a stabilitást szolgáló erő maradjon a viharos világban - hangsúlyozta.

Először is, Kína a stabilitás ereje lesz a nagyhatalmak közötti együttműködés előmozdításában - mondta Wang Yi. Kína együtt fog működni az Egyesült Államokkal az vezetőik által elért közös megegyezések megvalósításában, és a kínai-amerikai kapcsolatokat a kölcsönös tisztelet, a békés egymás mellett élés és a mindenki számára előnyös együttműködés helyes útjára tereli - mondta.

Kína szorgalmazni fogja az Oroszországgal való kapcsolatok stabil fejlődését, és elő fogja mozdítani a stratégiai stabilitást az ázsiai-csendes-óceáni térségben és az egész világon, eközben ragaszkodni fog a Kína-EU partnerséghez, és pozitív energiát fog adni a turbulenciák kezelésére irányuló erőfeszítéseknek - tette hozzá.

Másodszor, Kína a stabilitás ereje lesz a konfliktuszónák (hotspotok) kérdéseinek kezelésében - mondta Wang Yi. Hangsúlyozta, Kína ragaszkodik ahhoz, hogy ne avatkozzon be más országok belügyeibe, és ellenzi, hogy saját nézeteit másokra kényszerítse. Az önös érdekek keresése helyett a tisztességes és objektív megközelítésekhez, az erők alkalmazása helyett a politikai rendezéshez, valamint a tünetek és a kiváltó okok kezeléséhez ragaszkodik - mondta.

Harmadszor, Kína a globális kormányzás megerősítésében a stabilitást szolgáló erő lesz - mondta Wang Yi. Elmondta, hogy Kína támogatja az ENSZ tekintélyét, valamint a Biztonsági Tanácsnak a béke és biztonság kérdésében betöltött elsődleges szerepét.

Kína erősíti a szolidaritást és az együttműködést a globális Délen, és arra törekszik, hogy a fejlődő országok képviseletét és hangját erősítse a globális ügyekben - tette hozzá Wang Yi.

Negyedszer, Kína a globális növekedés előmozdításában a stabilitás ereje lesz - mondta. Kína gazdasága élénk és rugalmas - mondta Wang Yi. A jövőben a kínai gazdaság még nagyobb hasznot fog hozni a világnak - hangsúlyozta.

Kína prioritásként kezeli modernizációs erőfeszítéseit - mondta, hangsúlyozva, hogy Kína kész együttműködni minden féllel a globalizáció előmozdítása érdekében, amely egyetemesen előnyösebb és befogadóbb, és végső soron több ország és ember javát szolgálja.
Wang Yi pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén a kínai-amerikai kapcsolatok szilárd, stabil és fenntartható fejlődésére szólított fel. A Xinhua megjegyezte, hogy az amerikai fél kérte a találkozót. Wang Yi elmondta, hogy Xi Jinping kínai és Joe Biden amerikai elnök tavaly év végén sikeres találkozót tartott, ahol véleményt cseréltek a kínai-amerikai viszont érintő stratégiai, általános és irányadó kérdésekről, és fontos konszenzusra jutottak. A miniszter szerint jelenleg mindkét fél számára a legfontosabb feladat, hogy a "San Franciscó-i vízió" valósággá váljon, és ezáltal elősegítsék a kétoldalú kapcsolatok szilárd, stabil és fenntartható fejlődését.

Kína kész együttműködni az Európai Unióval az egyenlő és rendezett multipoláris világ előmozdítása érdekében, hogy minden országnak meg legyen a saját helye a globális multipoláris rendszerben - mondta Wang Yi a Josep Borrell-lel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott megbeszélésen - jelentette a Xinhua. Kína és az EU egyaránt a multilateralizmus híve - mondta Wang Yi, hozzátéve, hogy Kína kész együttműködni az EU-val a mindenki számára előnyös, inkluzív gazdasági globalizáció előmozdítása érdekében.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások