Win-win partnerség
Magyarországra való megérkezésemet követően, 2023. február 28-án átnyújtottam megbízólevelemet Novák Katalin magyar köztársasági elnöknek. Nagyon örülök és büszke vagyok arra, hogy nagykövetként szolgálhatok Budapesten egy olyan időszakban, amikor a két ország kapcsolata a csúcson van. 
Win-win partnerség
Vélemény

Win-win partnerség

Fotó: Hegedüs Róbert
23/05/2023 07:00

Hong Kyu Dok, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete

Magyarországra való megérkezésemet követően, 2023. február 28-án átnyújtottam megbízólevelemet Novák Katalin magyar köztársasági elnöknek. Nagyon örülök és büszke vagyok arra, hogy nagykövetként szolgálhatok Budapesten egy olyan időszakban, amikor a két ország kapcsolata a csúcson van. Az utóbbi időben Korea magyarországi befektetései nagy mértékben bővültek, és 2019-et, valamint 2021-et követően Korea 2022-ben is az első helyen állt a Magyarországon befektető országok között. A megbízólevelem átnyújtásakor volt lehetőségem egyeztetni elnök asszonnyal, és megígértem, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy megőrizzem Korea első számú befektetési pozícióját Magyarországon.

Jelenleg a Samsung SDI és az SK ON koreai cégek elektromos jármű akkumulátorgyárakat építenek Gödön és Iváncsán, emellett több mint 290 koreai cég működik országszerte, így Pécsett, Debrecenben, Salgótarjánban, Nyíregyházán és Nyergesújfaluban. A koreai cégek terjeszkedésével párhuzamosan növekedett azon koreai honfitársaink száma, akik hivatalos tartózkodási engedéllyel rendelkeznek az országban. Mára ez a szám meghaladta a 6300 főt és becslések szerint több mint tízezer koreai él Magyarországon, beleértve a kilencven napig vagy annál rövidebb ideig tartózkodó üzleti embereket is. Ez a szám a 2018-eas statisztikában szereplő számok mintegy négyszerese, ami a koronavírus-világjárvány által okozott korlátozásokat figyelembe véve csodálatos szám. Ráadásul amióta a Korean Air tavaly októberben közvetlen járatokat indított Incheon és Budapest között, heti háromra bővítették a járatok számát, a közelmúltban pedig eltörölték hazámban a pandémiával kapcsolatos beutazási korlátozásokat is. Ennek fényében azt remélem, hogy egyre több állampolgár látogatására számíthatunk a két országban. 

Jelenleg a legtöbb koreai vállalat magyarországi beruházásai az elektromos jármű akkumulátoripar területén bővülnek. A nagykövetség továbbra is arra ösztönzi a koreai vállalatokat, hogy fenntartható gazdasági tevékenységet folytassanak Magyarországon, a környezetbarát termelés és a helyi gazdaság figyelembe vételével, a kölcsönös előnyök előmozdítása, valamint a magyarországi gazdaságfejlesztés és foglalkoztatás növelése érdekében. 

A koreai cégek magyarországi beruházása, és ezen keresztül a két ország közötti gazdasági együttműködés elmélyítése olyan feladatunk, amelyet folytatni kell. Jelenleg a gyógyászati és a kozmetikai cégek is fontolgatják, hogy befektetnek Magyarországon. Várhatóan több olyan blue-chip cég fog megjelenni a piacon, amelyek környezetbarátak és olyan új technológai tudás birtokában vannak, amelyek elősegítik a kölcsönösen előnyös fejlődést a szükséges területeken Magyarország további gyarapodásához, és hozzájárulnak a kétoldalú kapcsolatok jövőorientált fejlesztéséhez.

Jelenleg, a két ország hasonló helyzetben van. Először néz szembe Korea és Magyarország az ukrajnai háború, az infláció és az energiaválság nehézségeivel, és ezen a téren számos terület áll majd rendelkezésükre a kölcsönös együttműködésben. Ráadásul Korea jelenleg egy jelentős demográfiai nehézséggel küzd, és sokat tanulhat Magyarország családpolitikájából az alacsony születésszám leküzdésére; úgy gondolom, hogy ezen a téren is nagy az együttműködési lehetőség. 

Ezen túlmenően Korea, amely nem rendelkezik megfelelő ásványi kincsekkel, a jelenlegi fejlődését a nemzetközi közösséggel való folyamatos együttműködéssel és stratégiai partnerségre támaszkodva, exportorientált stratégia révén érte el. Továbbra is egy nyitott kereskedelmi rendet hirdetünk, és azon dolgozunk, hogy hozzájáruljunk egy biztonságosabb, békésebb és virágzóbb világ megteremtéséhez. A két országban az is közös, hogy Magyarország békét közvetít, a Kelet felé nyitó politikát szorgalmazza és ellenzi az erőszakos kényszerpolitikát, így Korea és Magyarország együttműködési lehetőségei határtalanok.

Emellett Korea történelmileg számos inváziót és háborút élt át, de a semmiből ipari nemzetté nőtte ki magát. Az elszigeteltségből a nép összefogása és a szövetségesekkel való együttműködés révén lehetett megmenekülni. Magyarország jelenleg katonai modernizációra törekszik a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, azaz a Zrínyi 2026 keretében, miközben Korea is folytatja a Defense Innovation 4.0. védelmi tervet. A két ország között számos együttműködési terület van biztonsági fronton is. Az ukrajnai háború tanulságai alapján nagyobb hatás érhető el, ha a civilek és a katonák együttműködnek. Szeretnénk megnövelni a békefenntartó misszióinkat, valamint az új technológiákat: például mesterséges intelligenciát alkalmazni és együttműködni a kiberhadviselésben. A jövőben minden területen – így a politikában, a gazdaságban és a kultúrában is – erősíteni kívánjuk az együttműködést, a közös értékek védelme mellett.

A tavaly májusban Budapesten megrendezett első Korea Napon mintegy tízezer magyar állampolgár látogatott el a helyszínre, akiknek volt lehetőségük elmerülni a koreai zenében és gasztronómiában, megismerni a tánckultúránkat, előadásokat hallgathattak és megismerkedhettek a Magyarországon beruházó cégek termékeivel is. A kultúra iránt is további nagy érdeklődés várható. Azt gondolom, hogy évről évre nő a koreai nyelvet tanuló hallgatók száma az ELTE-n, és a Magyarországon tanuló koreaiak száma is, ami nagyon jól példázza a kétoldalú együttműködésben való további lehetőségeket. Ennek oka, hogy a fiatalok a legfontosabb tényezők, akik mindkét ország jövőjéért felelősek lesznek.

Nagykövetként továbbra is mindent megteszek azért, hogy a koreai pozitív energia átjárja a budapesti mindennapokat, és szorosabb együttműködés alakuljon ki.Ez a cikk az Eurázsia 2023/II. számában jelent meg.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások