Winter is coming
„Közeleg a tél (winter is coming)” olvashattuk, hallhattuk az egyik legnépszerűbb könyv- és tévésorozatban, a Trónok Harca című műben, amelyben több értelmezése is volt, mint ahogy a valóságunkban is több értelmet nyerhet a figyelmeztetés.
Winter is coming
Vélemény

Winter is coming


20/12/2022 09:00

Horváth Levente

főszerkesztő

„Közeleg a tél (winter is coming)” olvashattuk, hallhattuk az egyik legnépszerűbb könyv- és tévésorozatban, a Trónok Harca című műben, amelyben több értelmezése is volt, mint ahogy a valóságunkban is több értelmet nyerhet a figyelmeztetés:

Winter is coming I. – ahogy azt a korábbi lapszámokban is bemutattuk, egy új világrend van kialakulóban, az Atlanti-korszakból az Eurázsia-korszakba való átmenet időszakát éljük. A világtörténelem során számos világrendi átalakulást, hatalomátvételt élt át az emberiség, azonban – ahogy ezt a thuküdidészi csapda is leírja – ezek nem békés úton zajlottak le. A nagyvilágban most is különböző proxyháborúk figyelhetők meg, a tél közeledtével pedig egy új hidegháború kialakulásának lehetünk szemtanúi.
Horváth Levente

Winter is coming II. – a korábbi katonai összecsapásoktól eltérően a 21. században a különböző gazdasági szankciók, geoökonómiai eszközök is nagy szerepet kapnak. Már csak az a kérdés, hogy ezeket a szankciókat hogyan és mennyire tudják sikeresen használni a felek. A tél óhatatlanul is közeleg, kérdés már csak az, hogy az EU milyen áron tudja orosz gáz és olaj nélkül kibírni a hideg telet. 

 

Winter is coming III. – ahogy az emberek életét, úgy az országok fejlődését is meghatározza a ciklikusság. Tavasszal (újjászületés) – nyár (fejlődés) – ősz (hanyatlás) – tél (vég, elmúlás). A világrend átalakulását nagyban befolyásoló amerikai-kínai kereskedelmi/gazdasági/technológiai háború két főszereplője is éppen ebben az időszakban újul meg és kezdi meg legújabb korszakát/ciklusát. A Kínai Kommunista Párt harmadszorra is megválasztotta Xi Jinping kínai államfőt pártelnöknek, ezzel egy újabb koraszakot indítva el Kínában, nem mellesleg, hogy 2021-ben ünnepelték az első 100 éves terv sikerét, és 2049. a második 100 éves terv céldátuma. Kína tágabb ciklikusságát megfigyelve pedig azt láthatjuk, hogy Kína a 20. század közepén kezdte meg a történelmi idősíkján megfigyelhető legújabb, negyedik 800 éves ciklusát. Ezen ciklusok 500 éves megújulással és hatalmas gazdasági fejlődéssel kezdődtek, és Kína virágkorát éli ezen időszakokban. Az Amerikai Egyesült Államok 2026-ban ünnepli születésének 250. évfordulóját. George Friedman szerint az USA-ban is megfigyelhető a ciklikusság, két nagy fordulatot mutat be a „Vihar a csönd előtt” című könyvében – 80 évente „intézményi ciklusok”, 50 évente „társadalomgazdasági ciklusok” –, amelyek a 2020-as években fonódnak össze, majd újítják meg Amerikát. 

Közeleg a tél, az elmúlás időszaka, amelyet a tavasz, a megújulás követ. Nem csak világrendi átalakulásának, hanem a nagyhatalmak átalakulásának is szemtanúi vagyunk. Már csak azt remélhetjük, hogy nem lesz hosszú és hideg tél.  

 

Winter is coming IV. – Közeleg a tél, azaz jönnek az ünnepek. A teljes szerkesztőségi csapat nevében ezúton is kívánunk minden kedves olvasónak áldott, békés ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet. 

 

Winter is coming V. – Az Eurázsia Magazin első évfolyama ezzel a számmal zárul le, köszönjük az eddigi támogatásokat. Ahogy említettük, a tél után érkezik a tavasz, a megújulás időszaka. Jövő tavasszal az Eurázsia Magazin 2. évfolyama megújult formában jelentkezik.


Ez a cikk az Eurázsia 2022/III-IV. számában jelent meg.

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások