Xi felgyorsítaná a BRICS bővítését
Xi Jinping kínai elnök a BRICS gyors bővítésére, valamint az igazságosabb és ésszerűbb globális kormányzás előmozdítására szólított fel a nemzetközi szervezet Johannesburgban zajló csúcstalálkozóján.
Xi felgyorsítaná a BRICS bővítését
Tükör

Xi felgyorsítaná a BRICS bővítését

Fotó: AFP/Gianluigi Guercia
Eurázsia 23/08/2023 09:00

Xi Jinping kínai elnök a BRICS gyors bővítésére, valamint az igazságosabb és ésszerűbb globális kormányzás előmozdítására szólított fel a nemzetközi szervezet Johannesburgban zajló csúcstalálkozóján.

A kínai elnök sürgette a BRICS-országokat, hogy tartsák fenn a méltányosságot és az igazságosságot, és javítsák a globális kormányzást. A Xinhua szerint azt mondta, hogy a globális kormányzás megerősítése a helyes választás, ha a nemzetközi közösség meg akarja osztani a fejlődési lehetőségeket és meg akarja oldani a globális kihívásokat. A nemzetközi szabályokat minden országnak közösen kell megalkotnia és betartania az ENSZ Alapokmányának céljai és elvei alapján, nem pedig a legerősebb izmokkal vagy a leghangosabb hanggal rendelkezőknek kell diktálniuk – mondta.

Xi szerint a BRICS-országoknak valódi multilateralizmust kell gyakorolniuk, fenn kell tartaniuk az ENSZ-központú nemzetközi rendszert, támogatniuk és erősíteniük kell a WTO-központú multilaterális kereskedelmi rendszert, és el kell utasítaniuk a kis klikkek vagy kizárólagos blokkok létrehozására irányuló kísérleteket.

Fotó: AFP/Alet Pretorius

Xi felszólította a BRICS-országokat, hogy a béke és a nyugalom fenntartása érdekében terjesszék ki a politikai és biztonsági együttműködést. A BRICS-országoknak meg kell tartaniuk a békés fejlődés irányát, és meg kell szilárdítaniuk a BRICS stratégiai partnerségét – mondta Xi, hozzátéve, hogy a tagoknak jól ki kell használniuk a BRICS külügyminiszteri találkozót, a nemzetbiztonsági főképviselők találkozóját és más mechanizmusokat, támogatniuk kell egymást a saját alapvető érdekeiket érintő kérdésekben, és fokozniuk kell a koordinációt a főbb nemzetközi és regionális kérdésekben.

A BRICS-csoport támogatja a többpólusú világrend kialakulását, és ellenzi egyes országok hegemóniájuk érvényesítésére tett kísérleteit – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök videóüzenetében, jelentette a Xinhua.

Fotó: AFP/Mikhail Klimentyev

Putyin megjegyezte, hogy a BRICS-csoport, amelyet Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika alkot, erősíti a gazdasági együttműködést olyan területeken, mint az ellátási lánc diverzifikálása, a dollármentesítés és a nemzeti valutákra való áttérés a kölcsönös elszámolásokban.

Putyin felvázolta az együttműködés fokozásának fontosságát más területeken, például az innováció és a biztonságos közlekedési útvonalak létrehozása terén. A BRICS jövőorientált stratégiai irányvonala megfelel a globális többség törekvéseinek – mondta Putyin, hozzátéve, hogy a BRICS-csoport a globális és regionális napirenden lévő legégetőbb kérdésekkel foglalkozik.

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások