Xi Jinping kínai elnök Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt
Xi Jinping kínai elnök kedden Pekingben találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentette a Xinhua.
Xi Jinping kínai elnök Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt
Fókusz

Xi Jinping kínai elnök Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt

Fotó: AFP/Handout/Russian Foreign Ministry
Eurázsia 09/04/2024 23:23

Xi Jinping kínai elnök kedden Pekingben találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentette a Xinhua.

Emlékeztetve arra, hogy idén ünneplik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját, Xi azt mondta, hogy Kína és Oroszország a harmonikus együttélés, és a mindenki számára előnyös, win-win együttműködés új útjára lépett - írta a Xinhua.

Xi hangsúlyozta, Kína támogatja az orosz népet abban, hogy a nemzeti adottságainak megfelelő fejlődési utat kövesse, és támogatja Oroszországot a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a társadalmi biztonság és stabilitás fenntartásában.

Kína mindig nagy jelentőséget tulajdonít a kínai-orosz kapcsolatok fejlesztésének, és készen áll arra, hogy megerősítse a kétoldalú kommunikációt Oroszországgal, valamint fokozza a többoldalú stratégiai koordinációt a BRICS és a Sanghaji Együttműködési Szervezet keretében - mondta Xi.

Hozzátette, hogy a két ország még nagyobb felelősséget fog tanúsítani, az egyenlőség, a nyitottság, az átláthatóság és a befogadás szellemében egyesíti a globális Dél országait, előmozdítja a globális kormányzási rendszer reformját, és irányítja az emberiség közös jövőjű közösségének építését.

Az orosz külügyminiszter tolmácsolta Vlagyimir Putyin orosz elnök szívélyes üdvözletét és jókívánságait. Lavrov elmondta, hogy Xi elnök erős vezetése alatt Kína olyan eredményeket ért el, amelyek felkeltették a világ figyelmét, és fontos lehetőségeket biztosítottak más országok számára a közös fejlődés eléréséhez, amit Oroszország mélyen csodál.

Lavrov szerint Oroszország külpolitikájának prioritása a Kínával való kapcsolatok átfogó megszilárdítása és fejlesztése, és Putyin elnök zökkenőmentes újraválasztása garantálja az orosz-kínai kapcsolatok folytonosságát.

Hozzátette, hogy Oroszország kész érdemben végrehajtani a két államfő által elért fontos konszenzust, megerősíteni a két- és többoldalú koordinációt, és a globális dél más országaival együttműködve erősíteni a szolidaritást és az együttműködést, hogy hozzájáruljon egy igazságosabb és méltányosabb nemzetközi rend megteremtéséhez.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások