A G20-csúcs az egypólusú világrend végét jelzi
A hétvégi csúcstalálkozó fejleményei előrevetítik, hogyan is fog kinézni az érdekérvényesítés a multipoláris nemzetközi rendben.
A G20-csúcs az egypólusú világrend végét jelzi
Tükör

A G20-csúcs az egypólusú világrend végét jelzi

Fotó: AFP/Ludovic Marin
Eurázsia 12/09/2023 14:35

A G20-ak csúcstalálkozója a nyugati vezetők és Oroszország által aláírt, Ukrajnáról szóló közös nyilatkozattal ért véget, amelyben elkerülték Moszkva háborúban játszott szerepének közvetlen bírálatát. Ezenkívül az Afrikai Uniót ugyanúgy felvették, mint ahogyan az Európai Unió képviseli a tagállamait. A hétvégén egy Indiát a Közel-Kelettel és Európával összekötő gazdasági folyosó létrehozásáról is megegyezett Washington, Újdelhi, valamint az EU vezetése. Ezek a fejlemények az egypólusú világrend végét jelzik.

A hétvégén Újdelhiben megrendezett G20-csúcstalálkozó egyértelmű csúcspontja, hogy a résztvevők – a Nyugat és Oroszország egyaránt – elfogadtak egy közös nyilatkozatot Ukrajnáról. Ez a nyilatkozat nem bírálja közvetlenül Moszkvát háborús tevékenysége miatt, a nyilatkozat szövege pedig a későbbiekben akár a béketárgyalások alapjául is szolgálhat – vélekedett az Unherden megjelent véleménycikkében Philip Pilkington. Az ír közgazdász szerint a hétvégi fejlemények azt jelzik, hogy a nyugati hatalmak kezdenek észbekapni, felismerik a "realpolitik" szükségességét. 
AFP/PIB
A csúcstalálkozó keretein belül felvették az Afrikai Uniót a tömörülésbe, a szervezet hasonlóan fogja képviselni az afrikai országokat, mint az Európai Unió a tagállamait. A kezdeményezés Narendra Modi indiai miniszterelnök nevéhez fűződik. Mint azt Pilkington írja, a vezetők a Világbank általi hitelezési keretek bővítéséről és a kritériumok szélesítéséről is döntöttek.

A fentiek mellett Washington, Újdelhi és Brüsszel szándéknyilatkozatot fogadott el egy Indiát a Közel-Kelettel és Európábal összekötő gazdasági folyosó létrehozásáról. – A vasúti, hajózási, energetikai és digitális összeköttetéseket szolgáló folyosó létrehozása egyértelmű válasz a kínai Övezet és Út projektre, akár befektetési, akár befolyásszerzési szempontból nézzük – írta Facebook-bejegyzésében Biró András. A XXI. Század Intézet kutatója szerint annak ellenére, hogy a projektet egyértelműen amerikai nyomásra, Kína ellensúlyozására hívták életre, az Európai Unió sokat profitálhat belőle, azonban ehhez politikai akaratra is szükség van. 

Mint azt Biró András írja, az is figyelemre méltó, hogy a 2024-től BRICS-taggá váló Szaúd-Arábia is csatlakozott a kezdeményezéshez. Ez jól mutatja, hogy a multipoláris világrendben a középhatalmak igyekeznek középutas politikát folytatni, nemzeti érdekeiknek megfelelően együttműködni a nyugati és keleti nagyhatalmakkal egyaránt. Az elemző szerint az európai államoknak is így kellene tenniük, az európai érdek azt követeli meg, hogy a most életrehívott gazdasági folyosó mellett a kínai Övezet és Út kezdeményezés projektjeibe is csatlakozzanak.

Ami idén a G20 találkozón lezajlott, az a vázlata a kialakul multipoláris világrendnek,  ahol az országok és régiók egymással versenyeznek a hatalomért és befolyásért – vonta le a konklúziót Pilkington. – Egy ilyen világban a nyugati hatalmak már nem diktálják a feltételeket, nem mondhatják meg más államoknak, hogy milyen értékeket kell képviselniük. A geopolitikai verseny világában csak a legerősebbek maradnak fenn – összegzett a szerző.

AFP/Ludovic Marin

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások