A szingapúri nemzetmárka sikerének titka
A szingapúri vezetés által az elmúlt évtizedek alatt véghez vitt gazdasági, politikai és társadalompolitikai reformok kis halászfaluból globális pénzügyi, üzleti, logisztikai és innovációs központtá tették a városállamot.
A szingapúri nemzetmárka sikerének titka
Fókusz

A szingapúri nemzetmárka sikerének titka

Fotó: iStock
Gulyás Zsófia 18/06/2024 09:27

A szingapúri vezetés által az elmúlt évtizedek alatt véghez vitt gazdasági, politikai és társadalompolitikai reformok kis halászfaluból globális pénzügyi, üzleti, logisztikai és innovációs központtá tették a városállamot. A nyitott, kereskedelemre támaszkodó gazdaságnak azonban az utóbbi években komoly kihívásokkal – például a globális protekcionizmus fokozódásával, az ellátási láncok zavaraival, a gyengülő külső kereslettel és a fokozódó geopolitikai feszültségekkel – kell megküzdenie. Abban, hogy Szingapúr hatékonyan vegye az akadályokat, megkerülhetetlen szerepe van az ország pozitív nemzetmárkájának.

A Szingapúrba irányuló közvetlen külföldi befektetések (FDI) fontos szerepet játszanak a városállam gazdaságának élénkítésében. Habár a World Investment Report 2023 című jelentés szerint a 2021-ben tapasztalható jelentős fellendülést követően a globális FDI 12 százalékkal, mintegy 1,3 ezermilliárd USD-re esett vissza 2022-ben, Szingapúrnak sikerült növekedést elérnie a városállamba irányuló FDI tekintetében. Az Oroszlánváros a tőkén kívül hatékonyan vonzza az új vállalkozásokat, a jól képzett munkaerőt és a tehetségeket, hozzájárulva ezzel a városállam világszínvonalú versenyképességéhez. A „szingapúri csoda” alapját képező vonzó üzleti környezet számos tényező komplex együttesének eredménye. Az ország gazdasági stratégiája és a kiszámítható légkört teremtő, megingathatatlan politikai stabilitása mellett a fejlett digitális ökoszisztéma, a világszínvonalú oktatás, egészségügy, közlekedés, valamint az alacsony bűnözési ráta is hozzájárul ahhoz, hogy Szingapúr – bekerülve a Global Soft Power Index 2024 tíz legerősebb nemzetmárkával rendelkező országa közé – gazdasági előnyre tegyen szert.

Szingapúr pozitív nemzetmárkájának fontos eleme az ország semleges, egyensúlykereső, mégis aktív külpolitikai szerepvállalása, amely, kedvező földrajzi elhelyezkedését kiegészítve, megkerülhetetlen diplomáciai tényezővé teszi a legjelentősebb globális ügyek kapcsán. A városállam 2015-ben adott otthont a kínai és a tajvani vezetés első személyes tárgyalásának, 2018-ban pedig itt került sor a történelmi csúcstalálkozóra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között. Szingapúr ugyan nem tagja a G20-nak, de a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagjaként már több mint tíz éve meghívást kap a csúcstalálkozóra és a kapcsolódó találkozókra. Aktív szerepet vállal a globális kezdeményezésekben, továbbá a nemzetközi magánjogi vitarendezés egyik globális központjává nőtte ki magát.

Geopolitikai jelentőségéből adódóan a „Kelet Washingtonjaként” emlegetett városállam erőssége, hogy az USA-nak és Kínának is kiemelt partnere. A Malaka-szoros révén stratégiailag kulcsfontosságú helyen fekvő városállamot mind gazdasági, mind katonai szempontból erős szálak fűzik a két nagyhatalomhoz. A nyugati országok és Kína közötti növekvő megosztottság áthidalásának főszereplője Szingapúr lehet, az egyensúlyozás ugyanakkor egyre nagyobb kihívást jelent a városállam számára. A fokozódó amerikai–kínai ellentét, valamint a dél-kínai-tengeri területek ügyében ütköző szingapúri és kínai érdekek árnyékában Szingapúr a növekvő kínai tőkebeáramlás ellenére is tovább mélyíti védelmi kapcsolatait az USA-val. A városállam jövője szempontjából kiemelt fontosságú, hogy erősítse regionális vezetői imázsát egy olyan narratívára építve, amely kiemeli hozzájárulását a globális kihívások megoldásához. Támogatva ezen célkitűzést, a tiszta és zöld városként elhíresült Szingapúrnak fokozott erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy vállalkozásbarát légköre mellett gazdag kulturális öröksége, valamint kreatív és innovatív eredményei globális szinten még láthatóbbá váljanak. Szingapúr egy fiatal nemzet, amely nagy növekedési potenciállal rendelkezik a puha hatalom (soft power) tekintetében, azonban céljainak megvalósításához és jelentős eredmények eléréséhez hosszú távú, fenntartható vízióra és stratégiára van szüksége.


A szerző a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi szakértője.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások