A világ leggazdagabb futballistája
Faiq Bolkiah a legnagyobb sztárok vagyonának sokszorosával rendelkezik, körülbelül húszszorosával annak, amit Cristiano Ronaldo és Lionel Messi együtt magáénak mondhat.
A világ leggazdagabb futballistája
Sport

A világ leggazdagabb futballistája

Faiq Bolkaih. Fotó: Instagram
Dénes Tamás 02/02/2024 06:00

Faiq Bolkiah a thaiföldi bajnokságban szereplő Ratchaburi FC balszélsője. A huszonhatodik évében jár, eddig csupán hatszor szerepelt a FIFA-világranglista 194. helyén szerénykedő Brunei válogatottjában. Egy ilyen kaliberű futballista – gondolnánk – legfeljebb akkor emelkedhet világhírre, ha véletlenül elsül a lába, s bekerül a Puskás-díjra jelöltek közé. Faiq Bolkiah még ezt sem mondhatja el magáról. Ellenben egy különleges faktort tekintve tényleg a világ numero uno labdarúgója: a legnagyobb sztárok vagyonának is a sokszorosa az övé. A nagyságrendet érzékeltetve: körülbelül a húszszorosa annak, amit Cristiano Ronaldo és Lionel Messi együtt magáénak mondhat.

Faiq Bolkiah a világ leggazdagabb uralkodójának, az 1967 óta a Brunei Szultanátus élén álló, a brit koronától való függetlenné válás, 1984 óta az országot miniszterelnökként is irányító Hassanal Bolkiah unokaöccse. A 77 éves uralkodó maga is lelkes sportrajongónak számított ifjabb korában, de első számú kedvence a lovaspóló volt, játszott is alkalmanként az indiai hadsereg 61-es számú lovascsapatának színeiben. Szeretett tollaslabdázni és squash-olni. Egyik öccse, Jefri Bolkiah herceg, Brunei pénzügyminisztere 1986 és 1997 között, a múlt évezred utolsó éveit az Egyesült Államokban töltötte, miután jogi vitába keveredett a bátyjával és egyben uralkodójával. (...)

A szerző sportújságíró, futballtörténész.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg, a teljes verzió csak később válik elérhetővé honlapunkon. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások