Ha valaki a reggeli-déli időszakban tekint be a napfényben fürdő Rose Meze & Cocktail Bar hatalmas ablakain, talán a lélegzete is elakad a fantasztikus színkavalkádban úszó hely látványától. Arany, mályva, elegáns szürke színek, márvány, réz, fa ízléses elegyével találkozhat a tekintet. Nem nehéz elképzelni, hogy ilyen miliőben milyen kellemes érzés mezéket mártogatni, török kávét kortyolni vagy éppen barátokkal beszélgetve igényes koktélokat fogyasztani.
A magával ragadó enteriőr Panyi Ottó építész, belsőépítész tervei nyomán született meg. A megrendelői szempont egyértelmű volt és világos: a Rose ne legyen ugyanolyan, mint a többi bár, a vendéglátóhely árasszon olyan hangulatot, amit más helyen nem tapasztalhat a vendég. Az elvárásnak megfelelve Törökországból rendelték az egyedi, kézzel készített, rózsaszín, mázas csempéket (a galériára vezető lépcsősor mellett visszaköszön a szomszédos Türkizben megismert kék csempe is), valamint a bárpult márványlapjait, illetve az ónixból metszett, hátulról megvilágított lapokat. Szinte természetes, hogy a székeket is egyedileg gyártották.
A dizájn kialakításából Karabiyik Nikolett üzletvezető is kivette a részét, a fénytestek kiválasztása, a virágok beszerzése, mi több az egyedi asztalok tervezése is hozzá köthető. Utóbbiakat úgy alakították ki, hogy az asztal közepén rózsákkal teli, epoxigyantából kiöntött „folyó” kanyarog. A névválasztásnál – akárcsak a szomszédos Türkiz esetében – törekedtek arra, hogy az elnevezés visszatükrözze a színvilágot.
A Rose 2024. február 1-jén nyílt meg arra az igényre reagálva, hogy a Türkiz vendégköre szívesen koktélozott, sisázott volna étkezés után vagy csak baráti beszélgetés közben. A Rose-ban jobbára mezéket mártogathatnak, salátákat fogyaszthatnak, sajttálakból csipegethetnek a betérők. Természetesen igény esetén a szomszédos Türkizből akár faszénen sült fogások is rendelhetők.
A lazább ételek, a fine diningba hajló, akár dél előtt is fogyasztható falatok, a mediterrán hangulatú ételek között megtalálható a cacik (tzatziki), patlican ezme (padlizsánkrém) vagy a hummusz. Közkedvelt a peynir ezmesi, vagyis a bazsalikomos sajtkrém rodostói fehér sajtból; a muhammara, ami sült kápia paprikakrémet takar dióval. A csípős falatokat kedvelő ínyencek favoritja az acili ezme, vagyis a csípős, paradicsomos paprikakrém; szintén rendkívül népszerű a bademli kabak, a mandulás cukkinisaláta házi joghurttal; valamint a különleges elnevezésű peynirli kirmizi biber dolma, azaz a fűszeres sajttal töltött paprika.
A mezék között található egy különleges étel is (amelynek házi receptjét Karabiyik Nikolett török anyósától tanulta, és keretes írásunkban elkészítési módját is megosztja olvasóinkkal), a fűszeres fenyőmagos rizzsel töltött szőlőlevél. Természetesen több fogás együttes rendelésére is nyílik lehetőség, három választható hideg előételt két, illetve négy fő részére is felszolgálnak. A külön élményt jelentő kenyeret minden nap helyben sütik. Sokan a török kávéért (amely egyenesen Törökországból érkezik) keresik fel a bárt.
A meze- és koktélbár a társas és éjszakai élet közkedvelt centrumává vált, ahol barátok találkozhatnak egymással, születésnapokat, egyéb rendezvényeket lehet megtartani, hétvégén pedig DJ szolgáltat zenét. „Olyan jó hangulat szokott kerekedni, hogy az emberek egyszerűen nem akarnak hazamenni” – osztja meg velünk tapasztalatait Karabiyik Nikolett. A hangulatot a csodálatos belső enteriőr mellett különböző egyedi show-elemek is fokozzák. Ezek közé tartozik a rafinált helyi fények alkalmazása, valamint az izgalmas koktél- és shotfa, amelyet felszolgáláskor szárazjéggel tesznek még látványosabbá.
A szerző történész, újságíró.
HOZZÁVALÓK (3 FŐRE):
250 g szőlőlevél • 1 vizespohárnyi rizs • 4 db nagy fej vöröshagyma • 1 gerezd fokhagyma • 1 marék fenyőmag • 100 g mazsola • 2 ek cukor • 1 db citrom • ízlés szerint só, bors, fahéj
ELKÉSZÍTÉS:
A vörös- és a fokhagymát apróra vágjuk és olívaolajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, kis fahéjat. Mazsolát és fenyőmagot adunk hozzá, majd a beáztatott rizst. Jól összekeverjük, és levesszük a tűzről. A szőlőleveleket az erezett oldalukon megtöltjük a rizses töltelékkel, majd feltekerjük úgy, hogy az oldalukat is behajtjuk. Egy nagy fazék alját kibéleljük szőlőlevelekkel, szorosan egymás mellé ráhelyezzük a betekert tekercseket, a tetejére egy tányért helyezünk, hogy lenyomva tartsa a töltött szőlőleveleket. Felöntjük a fazekat vízzel, 4–5 szelet citromot, sót teszünk a vízbe, lassú tűzön puhára főzzük az ételt. Kihűlve fogyasztjuk