Ambiciózus célokat tűzött ki Tokajev kazah elnök
Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az Egemen Qazaqstan újságnak adott átfogó interjújában értékelte az elmúlt évet, és felvázolta országa jövőbeli terveit.
Ambiciózus célokat tűzött ki Tokajev kazah elnök
Tükör

Ambiciózus célokat tűzött ki Tokajev kazah elnök

Fotó: AFP/Kazah elnöki sajtószolgálat
Eurázsia 03/01/2024 21:45

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az Egemen Qazaqstan újságnak adott átfogó interjújában értékelte az elmúlt évet, és felvázolta országa jövőbeli terveit.

Az államfő szerint 2023 tele volt meghatározó eseményekkel Kazahsztán számára, jelentős politikai reformokat hajtottak végre, megkezdte munkáját az Alkotmánybíróság, és új szabályok szerint tartottak választásokat. Hozzátette, hogy 2024 "különösen fontos, mert megalapozza az ország fejlődésének következő ötéves ciklusát".

Kazahsztán gazdasági céljairól szólva elmondta, hogy a stratégiai cél a GDP megduplázása 2029-ig. Tokajev elnök megjegyezte, hogy "a Nemzetközi Valutaalap elemzői szerint 2023 végére Kazahsztán GDP-je folyó áron várhatóan meghaladja a 259 milliárd dollárt, ami 15 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest." "Ez a legnagyobb nominális növekedés Közép-Ázsiában" - tette hozzá.

Az elnök szerint Kazahsztán továbbra is konstruktív és kiegyensúlyozott külpolitikát folytat, figyelembe véve az ország nemzeti érdekeit. Kazahsztán 2024-ben számos reprezentatív csúcstalálkozó és fórum házigazdája lesz, és több mérvadó nemzetközi szervezetnek is a soros elnöke, köztük a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének és a Türk Államok Szervezetének.

Tokajev elnök emlékeztetett arra, hogy 2024-ben több országban, köztük az Egyesült Államokban, Azerbajdzsánban, az Egyesült Királyságban és Indiában is választásokat tartanak, akárcsak az Európai Parlamentben. "Fontos, hogy szorosan figyelemmel kövessük ezeket a választási folyamatokat" - hangsúlyozta.

Az oroszországi elnökválasztás különösen érdekes Kazahsztán számára az Asztana és Moszkva közötti erős és stratégiai partnerség miatt - mutatott rá az államfő. "Oroszország kulcsfontosságú szövetségese és stratégiai partnere Kazahsztánnak; az elmúlt 30 évben erős alapokra helyeztük az államközi kapcsolatokat, amit több mint 300 különböző területre vonatkozó megállapodás bizonyít. Számos ágazatban léteznek kétoldalú együttműködési mechanizmusok" - magyarázta.

Tokajev elnök elmondta, hogy Kazahsztán és Kína aktív kapcsolatokat ápol, amelyek a barátságon, a jószomszédi viszonyon és a hosszú távú stratégiai partnerségen alapulnak.
A Kazahsztán és Kína közötti kölcsönös áruforgalom soha nem látott mértékben nőtt, és 2023 első 10 hónapjában elérte a rekordot jelentő 24,3 milliárd dollárt. Emellett Kína hagyományosan az egyik legnagyobb befektető Kazahsztánban.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások