Az átalakuló világrend tünete a dollármentesítés
Azáltal, hogy 1944-ben a Bretton Woods-i egyezmény következtében minden valuta árfolyamát a dolláréhoz kötötték, aminek árfolyamát pedig az aranyéhoz, az amerikai fizetőeszköz kulcsvalutává, vagyis világpénzzé vált.
Az átalakuló világrend tünete a dollármentesítés
Fókusz

Az átalakuló világrend tünete a dollármentesítés

Fotó: iStock
Biró András 05/09/2023 22:30

Azáltal, hogy 1944-ben a Bretton Woods-i egyezmény következtében minden valuta árfolyamát a dolláréhoz kötötték, aminek árfolyamát pedig az aranyéhoz, az amerikai fizetőeszköz kulcsvalutává, vagyis világpénzzé vált. A dollár egyeduralmát az sem törte meg, hogy 1971-ben eltűnt mögüle az aranyfedezet, azonban napjainkban a domináns globális tartalékvaluta befolyása egyre inkább elenyészik. Ennek oka, hogy az amerikai unipoláris világrendet egyre nyíltabban megkérdőjelező, és a formálódó multipolaritás kialakításában aktívan résztvevő geopolitikai aktorok – leginkább Kína vezetésével – a világgazdasági rendszer dollármentesítésén dolgoznak.

Noha az amerikai dollár tartalékvalutaként és csereeszközként továbbra is domináns szerepet tölt be a világkereskedelemben, ezen befolyás egyre inkább csökkenő tendenciát mutat. A JP Morgan – piaci kapitalizáció alapján a világ legnagyobb bankja – 2023 júniusában arra hívta fel a figyelmet, hogy a dollármentesítés egyre nagyobb veszélyt jelent az Egyesült Államokra nézve. Kiemelték, hogy amíg az amerikai fizetőeszköz piaci részesedése a világ devizatartalékaiban 1971-ben 85,6 százalékot tett ki, 2022 márciusában közel 58 százalékra esett, ami 1994 óta a legalacsonyabb érték. A probléma súlyosságát az is kellően szemlélteti, hogy az elmúlt tíz év során az Egyesült Államok különböző kormányai minden korábbinál nagyobb mértékben kezdtek fedezet nélküli pénznyomtatásba. A dollár iránti bizalmatlanságot az is mutatja, hogy 2022-ben a világ központi bankjai 1126 tonna aranyat vásároltak, ami a legmagasabb mérték 1950 óta.

Az amerikai hegemónia hanyatlásába vetett hit nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, ami felszínre hozta az unipoláris világrendet megváltoztatni kívánó államok érdekazonosságát is. 2022 decemberében Kína és – a korábban amerikai szövetségesnek számító – Szaúd-Arábia megállapodtak abban, hogy az energiaügyletek terén az ázsiai óriás a dollár helyett saját valutájában, jüanban tervezi kifizetni a szállításokat, ami már nyílt támadásnak tekinthető a petrodollár egyeduralma ellen. 2023 márciusában Kína és Brazília között is megállapodás született, hogy bilaterális kereskedelmük egy részét – a dollár megkerülése céljából – jüanban bonyolítják le, továbbá a pekingi kormány 2022-ben 88 milliárd dollár értékű jüanért cserébe vásárolt olajat, szenet, és fémeket Oroszországtól. Emellett India, Indonézia, Irán és Oroszország bizonyos üzleteket egyre növekvő mértékben saját valutájukban ellentételeznek, Brazília pedig felvetette, hogy a MERCOSUR országoknak (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay), kiegészülve akár a BRICS államokkal (Brazília, Oroszország, India, Kína, valamint a Dél-afrikai Köztársaság) közös valutában kellene kereskedniük.

Noha a dollármentesítésre való törekvések csak egyetlen faktornak tekinthetők a világrend átalakulása szempontjából, mégis talán az egyik legszembetűnőbb példájául szolgálnak a nemzetközi rend multipolárissá való transzformálódásának.


A szerző a XXI. Század Intézet kutatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2023/III. számában jelent meg.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások